Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.12.2012.
00:45
Večernje novosti A

Ministri bez rotacija

Pravo na crveno-plavo trepćuće svetlo na kolima trebalo bi da imaju samo šef države, predsednici Vlade, parlamenta i Vrhovnog kasacionog suda, kao i ministri policije i vojske. Za kačenje na branike treptača rezervisanih za državni vrh, svi ostali mogli bi da budu osuđeni i do tri godine zatvora.

Foto - ilustracija: Rotaciona svetla ne mogu da koriste ministri, predlog je Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja
 

Ovo je suština inicijative koju je uputio Srpski komitet za bezbednost saobraćaja ministarstvima pravde i policije. Ključ njihovog predloga je da se uvede red među, čak, 10.000 vozila koja kroz saobraćaj jezde obasjana različitim službenim rotacionim svetlima.

"Nedopustivo je da toliki broj vozila koristi neku vrstu signalizacije koja bi trebalo da bude rezervisana samo za državne funkcionere ili uzak krug službenih automobila", kaže Damir Okanović iz Komiteta. "Zato smo od prvog čoveka MUP-a zatražili da donese poseban pravilnik kojim bi se ograničio krug korisnika rotacionih svetala, ali i uveo registar korisnika ove privilegije".

Na treptanje niko ne reaguje

Prvi signali iz MUP ukazuju da će ova inicijativa biti prihvaćena, jer će i patrolama koristiti uvođenje reda u ovoj oblasti. Dosadašnja praksa je pokazala da se, zbog prevelikog broja vozila koja ”trepte”, vozači previše ne obaziru na službena vozila na zadatku.

Ukoliko Vlada prihvati ideju, bez ”rotaljki” bi ostali gotovo svi ministri i lokalni funkcioneri koji ih danas mirne duše uključuju za službene, ali i privatne potrebe. Korišćenje običnih plavih rotacija bilo bi rezervisano za hitne službe - Hitnu pomoć i vatrogasce.

Osobe zadužene za vozila, međutim, moraće da vode posebne evidencije o njihovom aktiviranju. To će sprečiti da se službeno vozilo kreće pod rotacijom za privatne potrebe, a policija će preko broja tablica nesmetano moći da proveri ko je korisnik automobila i na kakvom je zadatku.

Da preširoki krug korisnika ove privilegije predstavlja pretnju učesnicima u saobraćaju, smatra i Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta. On očekuje da će država neodložno uvesti red u korišćenju svetala.

"Zaprepašćuje činjenica da se svaki službeni automobil policije, bio označen ili ne, tretira kao vozilo pod pratnjom", objašnjava Vujanić. "Zato je važno da se preciziraju korisnici, ali i uslovi u kojima se pale rotacije".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online