Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 20.10.2012.
01:04
J. Arsenović - Vesti A

Srbiji podmeću i rasizam!

Jedan bezobrazan "srednji prst" engleskog reprezentativca nakon postignutog gola, uzvratno "majmunisanje" srpskih navijača, zatim gurkanje fudbalera i pesničenje elementi su incidenta koji je u optužbama ujedinio svekoliku sportsku, ali i političku javnost u Velikoj Britaniji.

Svađa na terenu, napad na Srbiju: Britanci traže isključenje reprezentacije Srbije sa takmičenja
 

Od čelnika engleskog fudbalskog saveza do premijera Dejvida Kamerona praktično nije bilo značajnijeg čoveka sporta i politike u postojbini fudbala koji se nije oglasio osudama i zahtevima da se zbog navodnih rasističkih napada na račun tamnoputih igrača engleske reprezentacije na meču mladih fudbalskih selekcija Srbije i Engleske u Kruševcu najstrože kazni srpski fudbal.


Britanski premijer Dejvid Kameron tako je preko svog portparola poručio da je "zgrožen" scenama sa meča u Kruševcu i zatražio od UEFA da uvede "oštre sankcije".
 

Oprezni Dačić i oštra Marićeva

Premijer Srbije Ivica Dačić je naredio intenzivno prikupljanje "svih činjenica" o incidentu posle utakmice mladih reprezentacija Srbije i Engleske u Kruševcu i zatražio da celokupna javnost ne ocenjuje paušalno incident kao rasistički dok se istraga ne završi.
Ministarka omladine i sporta Alisa Marić osudila je ponašanje domaćih navijača i najavila održavanje sednice Nacionalnog saveta za borbu protiv nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama.
- Od Fudbalskog saveza Srbije očekujem adekvatnu reakciju i izveštaj, a od ostalih državnih organa striktnu primenu Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama - poručila je ministarka.

Ne bežeći od toga da domaćim huliganima konačno treba stati u kraj ostaje gorak ukus u ustima da je incident u Kruševcu dobro poslužio zapadnim medijima da Srbiju ponovo stave na stub srama, te da se u par dana tamošnja javnost ubedi da građani Srbije ne zaslužuju ni učešće na međunarodnim utakmicama, ni bezvizni režim, a kamoli započinjanje pregovora o članstvu u EU. Utisak je, dakle, da je sport ponovo uvučen u politiku.


- Sigurno da jeste, kao i u priči o vizama i azilantima, i sve te pretnje sankcijama zvuče kao neka vrsta odmazde, i to samo zbog nagoveštaja da bismo mogli da skrenemo sa evropskog puta. Vrlo je izvesno da će toga biti i ubuduće ukoliko ne prihvatimo nezavisnost Kosova i verovatno još ponešto - pesimističan je politički analitičar Đorđe Vukadinović, inače veliki poklonik fudbala.


Iako se uloga "loših momaka" ponovo dodeljuje Srbima i kada ima i kada nema razloga, pa se tako francuski mediji nakon afere klađenja i nameštanja utakmice brzo sete da je najbolji rukometaš sveta Nikola Karabatić zapravo Srbin, u Srbiji ima zastupnika teze da prvo treba srediti svoje dvorište i da ne treba gubiti energiju na kalimerovsko kukanje da za male nacije važe jedni, a za velike drugi kriterijumi.


- Da nisu isti kriterijumi to znamo, između ostalog Englezi su izmislili fudbal. Ali ne možemo samo reći da kod nas problem ne postoji i da su drugi prema nama zli. Moramo biti svesni da grupa naših navijača ima isti ugled koji su imali engleski huligani pre 20 godina. Englezi ovako reaguju i zbog sebe jer oni imaju probleme ove vrste na svojim stadionima i da bi mogli svoje rasiste da obuzdavaju oni traže stroge kazne. Dakle, ne bih se bavio Englezima i njihovim aršinima, sve što imam na tu temu već je rekao Rio Ferdinand - kaže za "Vesti" Gorčin Stojanović, autor knjige "Pasivni ofsajd".

Ni reči o napadima u Skoplju

U reagovanju preko internet foruma ljudi u Srbiji nisu mogli da izbegnu ogorčenje zbog toga što se ni približno nije digla buka niti alarmirala UEFA kada je istog dana uoči utakmice selekcija A reprezentacija Srbije i Makedonije u Skoplju desilo više napada na srpske navijače, pri čemu je jedan izboden nožem.
"Za ovaj incident niko nikome, a za onaj u Kruševac već se čulo kroz ceo svet! Eh, Srbijo, ideš mi na živce ovako! Ti ćutiš i nemaš nikakav odgovor za odbranu svog naroda, ma gde god bili!", oglasio se jedan navijač.

Fudbaler Mančester Junajteda i doskorašnji engleski reprezentativac Rio Ferdinand reagovao je na Kamerunovo prizivanje sankcija.


"Da li je to naš premijer govorio o sagi mlade reprezentacije? Počistimo prvo sopstveno dvorište, pre nego što počnemo da držimo lekcije iz morala drugima", napisao je na svom Tviteru Ferdinand.


Stariji Ferdinand je aludirao na blagu kaznu kapitenu Čelzija Džonu Teriju zbog rasističkih uvreda na račun njegovog brata Antona, kada je prvi čovek FIFE predložio izmirenje - rukovanjem!


"Pitam se da li će Sep Blater i sada predložiti rukovanje", oglasio se preko društvene mreže i tamnoputi Anton.

Englezima kriv ceo narod?!

Mediji na Ostrvu uglavnom satanizuju srpske igrače i navijače, a neki to generalizuju i na ceo narod. Sve je "zakuvao" list "Dejli mejl", pričom o besramnim Srbima. U naslovu povodom saopštenja FSS-a da rasizma nije bilo, ovaj list je Srbe okarakterisao kao "besramne", budući da "imaju obraza" da ponovo upiru prstom u Rouza koji je bio meta napada.


"Srpska kuća fudbala negirala je postojanje rasizma uprkos dokazima u obliku video-snimaka kao i priznanja igrača, predstavnika UEFA i političara", piše "Dejli mejl" dodajući da je Rouz nakon meča potezom očajnika šutnuo loptu u pravcu navijača, nakon što mu se smučilo da sluša majmunske povike sa tribina.
 

Prekrajanje izjave premijera

Najdalje je otišao britanski "Telegraf", koji je izvukao iz konteksta izjavu srpskog premijera. Iako je Dačić osudio incidente na fudbalskoj utakmici u Kruševcu, ovaj list navodi kako "premijer Srbije produbljuje netrpeljivost sa Engleskom" jer je "nagovestio da bi engleski fudbaleri i članovi stručnog štaba mogli biti suočeni sa krivičnim gonjenjem za svoje učešće u incidentima posle završetka utakmice".

Sa druge strane, "Gardijan" u svojoj analizama ima mirniji ton, podsećajući da su "Srbi posle raspada SFRJ bili laka meta za kazne zbog rasizma".


"Siniša Mihajlović je na rasnoj osnovi uvredio Patrika Vijeru u Ligi šampiona, a srpski navijači su vređali mlade engleske fudbalere 2007. u Holandiji. Mihajlović je priznao da je pogrešio, prihvatio je kaznu, ali se pitao zašto i Vijera nije kažnjen. Tada je rekao da je Vijeru nazvao "crnim g......" to samo zato što ga je prethodno Vijera nazvao "ciganskim g....."


"San" je objavio intervju sa fudbalerom Nedumom Onuhom koga su srpski navijači vređali 2007. na meču u Holandiji, pod sugestivnim naslovom "Nacija mržnje".


"Ovde ne pričamo o normalnim ljudima. Da pričamo o normalnim, oni ne bi demantovali ono što je očigledno", izjadao se Onuha.

POVEZANE VESTI

Subota 20.10.2012. 01:14
Pokazivanje srednjeg prsta navijacima je najefikasniji nacin da se dovedu do besa! Cesto se desava da pojedini vozaci pokazu srednji prst drugom vozacu, kojeg to toliko iznervira da kolima udari u njegova kola,a nisu retke ni zestoke tuce,,,,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online