Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 05.09.2012.
11:58
Smedia A

Ileglani kosovski bukvari na jugu Srbije

U školama u Bujanovcu i Preševu na početku školske godine đaci su dobili bukvare koje je odobrilo Ministarstvo prosvete, ali i one za koje odobrenja nema. U opštini Bujanovac kažu da direktori odlučuju koji bukvar će se koristiti, a u Ministarstvu prosvete za ukazuju da je korišćenje neodobrenih knjiga protivzakonito.

Bukvar sa Kosova koji štampaju institucije u Prištini na jugu Srbije
 

Pitanje udžbeničke literature za pripadnike nacionalnih manjina u Srbiji je višegodišnji problem, posebno kada je reč o albanskoj nacionalnoj manjini i opštinama Bujanovac i Preševo. Prošle godine Kordinacioni tim Vlade Srbije počeo je da rešava dvodecenijski problem. Tada su se uz dozvolu ministarstva prosvete uvezeni udžbenici albanskih izdavača, za potrebe đaka koji slušaju nastavu na jeziku ove nacionalne manjine.

Međutim, albanska deca na početku ove školske godine imaju na raspolaganju dva udžbenika. Načelnik društvenih delatnosti u opštini Bujanovac Arber Pajazit juče je izjavio da direktori škola donose odluku o tome koji bukvar će koristiti.

"Direktori treba da se izjasne koji će bukvar da koriste, Nacionalnog saveta Albanaca odobrenog od strane Ministarstva prosvete ili ovaj nacionalni, sa Kosova", rekao Pajaziti prilikom jučerašnje podele rančeve u osnovnoj školi u Velikom Trnovcu.

Uprkos tome što je direktorima škola u kojima se nastava sluša na albanskom jeziku, pomoćnica ministra prosvete Vesna Fila objasnila je da je Zakon o udžbenicima striktan kada je reč o odobravanju školske literature.

"Bez odobrenja ministarstva prosveta ne može se koristiti nijedan udžbenik. Rukopis jednog udžbenika najpre se prezentira ministarstvu, zatim se upućuje Zavodu za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja, koja formira komisiju koja pregleda udžbenik. Ako udžbenik dobije saglasnost, ministar potpisuje saglasnost da udžbenik može da se koristi u školama. Svaka druga procedura je ilegalna i predstavlja kršenje zakona", objašnjava Fila.

U slučaju da se izaberu neodobreni udžebici, prema njenim rečima, direktori snose posledice.

Iako Ministarstvo prosvete upozorava na posledice, prema pisanjima nekih medija u opštini Preševo su lokalne i školske vlasti već odlučile da svi učenici prvog razreda uče iz kosovskog bukvara. U tri opštine Medveđa, Bujanovac i Preševo u prvi razred je pošlo ukupno 715 učenika, a ministar prosvete u kosovskoj vladi prvacima iz te tri opštine nedavno je poklonio kosovske bukvare. 

POVEZANE VESTI

Sreda 05.09.2012. 14:27
Sta Dacic I MUP Srbije rade????Dacicu dokle vise Srbi ovo da trpe boga mu njegova,da li ste vi normalni uopste.I vi stvarno mislite ako budete bili fini prema njima da to nekome nesto znaci.Tako samo gubite kredibilitet I vrijeme.CCCC
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online