Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.08.2012.
13:02
D. Dekić - B. Đokić - Vesti A

Za državljanstvo od 16 do 130 evra

Za upis u knjigu državljana Srbije postoji posebna procedura koja je uglavnom poznata našim ljudima u dijaspori. Cena je oko 130 evra, a na dobijanje državljanstva ponekad se čeka i mesecima. Ipak, za one koji su imali prijavljeno prebalište u Srbiji pre ukidanja državne zajednice Srbije i Crne Gore, a nisu imali državljanstvo, procedura je pojednostavljena i košta ukupno 16 evra.

Na dobijanje državljanstva nekada se čeka i mesecima
 

- Osobe koje su do 3. juna 2006. godine imale prijavljeno prebivalište u Srbiji, a nisu upisani u knjigu državljana, mogu po skraćenoj proceduri da podnesu zahtev i budu upisani u državljane Srbije - kažu za "Vesti" u MUP-u Srbije.

Ispis tražilo 37.500 ljudi

Državljanstva Srbije se u proteklih osam godina odreklo 37.500 ljudi. Najviše njih tražilo je ispis iz državljanstva Srbije 2005. i 2007. godine, pa je tada izbrisano s liste državljana po 7.000 lica, a najmanje 2009. godine, kad je to uradilo njih oko 2.000. Najčešći razlog za odricanje od državljanstva (košta 27.000 dinara ili 230 evra) jeste regulisanje statusa u inostranstvu.

- Prevashodno crnogorski državljani, ali i naši sunarodnici iz inostranstva, koji su imali prebivalište u Srbiji do tog datuma, smatraju se našim državljanima i dovoljno im je da podnesu zahtev i daju izjavu kako se osećaju srpskim državljaninom. Njima je data mogućnost da pod olakšanim uslovima dođu do državljanstva, pa će zato i platiti minimalnu taksu od 1.910 dinara (16 evra), a zahtev će biti rešen za samo jedan dan.

To važi samo do 9. oktobra ove godine, a posle toga će izgubiti te olakšice. Zato bismo želeli da pozovemo naše sunarodnike iz inostranstva, koji imaju prebivalište u Srbiji, a nemaju državljanstvo, da to što pre urade - kažu u MUP-u Srbije.


S druge strane, naši sunarodnici iz inostranstva, dodaju u MUP-u, koji žele da budu upisani u knjigu državljana Srbije mogu to da učine pod određenim uslovima.

I Afrikanci među Srbima

Među 300.000 lica koja su dobila državljanstvo Srbije ima i 1.850 stranaca, najviše iz Afrike, Kine, ali i zapadne Evrope i Amerike koji su se upisali u naše knjige od 1. januara 2008. Najčešće po osnovu ženidbe građankom Srbije, ali i po osnovu zaposlenja i školovanja. Uslov upis u knjigu državljana za strance koji nisu s prostora bivše SFRJ jeste da su najmanje tri godine neprekidno s prijavljenim prebivalištem u Srbiji, i plaćena taksu u iznosu od 160 evra.

- Ako su im oba roditelja državljani Srbiji, oni po poreklu imaju pravo na upis. Potrebno je da podnesu zahtev za upis u evidenciju držaljana ili ovde u Srbiji ili u diplomatsko-konzularnom predstavništvu naše zemlje u državi u kojoj žive. S druge strane, za one kojima je samo jedan roditelj državljanin Srbije, ukoliko su maloletni, zahtev za upis mogu podneti roditelji, a ukoliko imaju preko 18 godina, oni su u obavezi. Oni imaju pravo na upis u knjigu državljana po osnovu porekla do 23 godine starosti, a preko toga moraju da podnesu zahtev za prijem u knjigu državljana Srbije koji važi za strance.

- Zbog toga pozivamo naše sunarodnike u inostranstvu da svoju decu što pre upišu u knjigu državljana. Ranije te prijave nisu često podnosili, ali poslednjih godina to rade sve češće, što je dobro - dodaju u MUP-u Srbije.


Inače, vreme potrebno da neko bude upisan u knjigu državljana Srbije zavisi od slučaja do slučaja. Potrebne su različite provere u zavisnosti gde je osoba koja podnosi zahtev rođena ili gde su roditelji rođeni, da li podnose zahtev po pravu porekla ili nekom drugom zahtevu, što komplikuje provere. Oni koji na ovaj način traže da budu upisani u knjigu državljana moraju da plate taksu u iznosu od 15.280 dinara (130,5 evra).


Prema evidenciji Ministarstva unutrašnjih poslova, od 2004. godine do danas više od 300.000 ljudi, uglavnom s prostora bivše Jugoslavije, dobilo je upis u knjigu naših državljana.

Susedi upisuju manjine

Susedne zemlje su takođe pozvale svoju dijasporu da se upiše u knjige matice, pa je mađarski pasoš zatražilo i dobilo čak 50.000 građana Srbije, a ima ih još u proceduri. Takođe, prema nekim procenama, skoro 40.000 Bošnjaka u Srbiji dobilo je status državljana Bosne i Hercegovine.
Procene su da skoro 20.000 građana hrvatske nacionalnosti ima dokumenta Hrvatske, kao i po nekoliko hiljada Rumuna i Bugara koji u većini žive u pograničnim delovima Srbije prema tim zemljama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online