Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 01.06.2012.
13:16
Večernje novosti A

Imovina države vredi 185 mlrd. EUR?

Na listi državnih nekretnina nalaze se ukupno 656.583 objekta, 107.743 stana, 15.735 poslovnih prostora, 7.516 garaža...

Bombardobana zgrada Generalštaba u Beogradu
 

Visina ukupnih prihoda, koji se ostvaruje od izdavanja državnih nepokretnosti, nije poznata.

Generalštab čeka bolje dane

Ministarstvo odbrane očekuje cifru koja će biti dovoljna da se napravi nova, moderna zgrada Generalštaba na Banjici. To je, zapravo, jedno od rešenja gde bi novac od prodaje bio utrošen. Ali dok postoji ograničenje u vidu zaštite spomenika kulture, što znači da zdanje nakon rekonstrukcije mora da ima prvobitni spoljašnji izgled, investitora neće biti. Tačnije, ne može se postići prihvatljiva cena. A koja je cifra prihvatljiva za državu, odnosno Ministarstvo odbrane, javnosti nikada nije saopšteno.

Uprkos minusu u budžetu i javnom dugu, koji se meri sa više od 13 milijardi evra, država zasada nema nameru da deo svoje imovine unovči i time bar delimično umanji obaveze.

Stručnjaci kažu da i nije vreme za prodaju nepokretnosti, pošto trenutno ne može da se postigne dobra cena, ali da bi država svakako morala da nađe način da prihode od izdavanja bar duplira, odnosno da ne dozvoli da joj nekretnine koje nemaju stanare ili korisnike, propadaju.

Spisku državne imovine treba dodati, naravno, i zemljište. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, Srbija u svom vlasništvu ima 884.046 hektara poljoprivrednog, 983.111 hektara šumskog i 417.054 hektara građevinskog zemljišta.

"Vrednost državne imovine na celoj teritoriji naše zemlje, prema najgrubljim ranijim procenama iznosi oko 185 milijardi evra", kaže Goran Rodić iz Privredne komore Srbije.

On navodi da bi deo državnih nekretnina mogao da bude u funkciji, kada bi se oformila komisija koja bi stručnom analizom odredila onu imovinu, koja može da se proda ili izda u zakup, s tim što za prodaju možda nije vreme.

Široka je lepeza imovine, koja može da se stavi u funkciju. To nisu samo poslovni prostori, stanovi, kasarne, koje su prazne, već i velika šumska bogatstva, ekskluzivna lovišta, hidropotencijali... Sve je to pod državnom upravom, a sa veoma malim delom se posluje domaćinski.

"Posebno su veliki potencijali u prirodnim resursima, jer imamo idealnu klimu i pogodno zemljište za kvalitetne proizvode. Posebno bi mogli da se iskoriste vojni objekti koji su napušteni, stanovi u ruralnim sredinama, koji su služili za smeštaj oficira, kao i objekti koji su na ekskluzivnim lokacijama u velikim gradovima. Trebalo bi ih iznajmiti pod uslovom da ih korisnik dovede u pristojno stanje i održava. Jer, veliki je broj zapuštenih objekata", kaže Rodić.

POVEZANE VESTI

Petak 01.06.2012. 13:44
Bogata država..siromašni građani...To nikako me ide zajedno... Građani mora da shvate da je ovo NAŠA IMOVINA ...Koja propada decenijama i uglavnom služi za bogaćenje vlasti.. Ako bi se samo 20 mljrd ovoga prodalo i te pare uložile u proizvodnju zdrave hrane..vratilo bi se višestruko..zaposlila naša deca...iz realnih prihoda skočile bi plate..penzije...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online