Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 10.04.2012.
22:42
Beta A

"Težite evropskim standardima, a ne parama"

Ambasadorka Danske u Srbiji Mete Kjuel Nilsen izjavila je danas u Bujanovcu da evropske integracije ne bi trebalo posmatrati prvenstveno kroz novac iz fondova EU, nego da su za članstvo ključni vrednosti, standardi i zakoni na čije se ispunjavanje Srbija obavezala kandidaturom.

Ambasadorka Danske Mete Kjuel Nilsen

Mete Kjuel Nilsen je zajedno sa ambasadorom Norveške Nilsom Ragnarom Kamsvagom i predsednikom Nacionalnog saveta Albanaca Galipom Bećirijem učestvovala na tribini "Dijalogom kroz stvarni život" u organizaciji Centra za demokratiju i razvoj juga Srbije.

"Ključna reč za članstvo u EU je standard, a ne novac koji se dobija iz fondova. Iako je status kandidata za članstvo u EU koji je Srbija nedavno dobila veliki uspeh i značajan preduslov za dolazak stranih investicija, put ka članstvu sastoji iz niza reformi za koje vlasti u Srbiji govore da žele da ih sprovedu", kazala je Nilsen.

Ona je navela da su ogromna sredstva koja je Srbija dobila iz fondova EU i od nekih zemalja članica data u cilju dostizanja vrednosti i standarda i da EU zahteva od svih zemalja koje će biti članice da strogo i precizno sprovode zakon.

Kamsvag je rekao da su se građani Norveške dva puta na referendumu izjasnili protiv članstva u EU, ali da su zakoni i ekonomija te zemlje, osim u oblasti poljoprivrede i ribolova, u potpunosti usklađeni sa zakonodavstvom EU.

"Norveška, iako formalno nije članica EU, godišnje iz svog budžeta izdvaja oko 400 miliona evra za pomoć ekonomijama 15 nerazvijenijih članica EU", kazao je Kamsvag.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Galip Bećiri rekao je da je EU tražila od Srbije usaglašavanje zakonske regulative radi dobijanja statusa kandidata i da on veruje da je Srbija to i učinila, ali da je najveći problem kako se usvojeni zakoni sprovode u praksi.

"Potrebno je da EU ima veći nadzor nad sprovođenjem zakona u Srbiji, naročito onih koji se odnose na nacionalne manjine. Iako je Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU, trebalo bi još mnogo uraditi da usvojeni zakoni budu sprovedeni u delo", naveo je Bećiri.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.04.2012. 22:53
Да смо нормални, бежали би од тих стандарда... а и пара.
Utorak 10.04.2012. 23:13
Sto je mnogo bistra,znaci treba da rintamo za njih po njihovim standardima po njoj za sicu .......Pa dal je ta zena u opste normalna za sta nas drzi........doduse mogla bi za ono,koji ce nam njena eu....!
Sreda 11.04.2012. 00:20
Kakve veze imaju norveska i siptari sa juga srbije. Nikakve ali ih mrznja prema srbiji spaja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online