Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 15.03.2012.
15:55
Beta A

Ne treba nam saglasnost UNMIK-a za izbore na Kosovu

Članovi Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju iz Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije i poslanik vladajuće Demokratske stranke Dragiša Đoković ocenili su danas da za organizovanje lokalnih izbora 6. maja na Kosovu nije potrebna saglasnost UNMIK-a.

Ne treba nam saglasnost UNMIK-a za izbore na Kosovu
 

Oni su u dvočasovnoj raspravi na sednici odbora kazali da nema nikakvog razloga da se ne održe lokalni izbori na Kosovu i da njih treba da sprovede Republička izborna komisija (RIK), kao što je to bilo i 2008. godine.

Poslanik DS Srđan Milivojević rekao je da je važno organizovati lokalne izbore na Kosovu, ali da to zavisi od međunarodnih obaveza Srbije koje proističu iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN koja je, kako je rekao, poslednji akt kojim Srbija brani Kosovo.

Na sednici nije bilo kvoruma za odlučivanje, a predsednik odbora Kragović prekinuo je sednicu i najavio da će zakazati njen nastavak ako bude načina da "ubedi" ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milana Markovića da dođe i kaže kako će biti održani lokalni izbori na Kosovu.

On je podsetio da je Srbija i za prošle izbore održane na Kosovu 2008. tražila saglasnost UNMIK-a.

Njegov stranački kolega Dragiša Đoković kazao je da se u odluci o raspisivanju izbora iz 2008. koju je potpisao tadašnji predsednik parlamenta Oliver Dulić ne pominje UNMIK, za razliku od odluke koju je 13. marta potpisala sadašnja predsednica parlamenta Slavica
Đukić-Dejanović.

Predsednik odbora iz SRS Ljubomir Kragović naveo je da Slavica Đukić-Dejanović nije tražila bilo čiju saglasnost kada je 2009. i 2010. raspisivala lokalne izbore u pojedinim opštinama na Kosovu.

Poslanik DSS Slobodan Samardžić rekao je da će predstavnici Vlade Srbije organizovati simulaciju razgovora sa službenikom UNMIK-a koji će reći da lokalni izbori na Kosovu ne mogu biti održani.

Pored DSS, bojazan da lokalni izbori na Kosovu neće biti sprovedeni 6. maja izrazili su i članovi odbora iz SRS i Dragiša Đoković iz DS.

U raspravi na sednici odbora, koju je obeležilo stranačko prepucavanje o tome ko je odgovoran za situaciju na Kosovu, član odbora iz Socijalističke partije Srbije Dejan Radenković naveo je da su se predstavnici vlasti od 2000. i Srbi sa Kosova međusobno optuživali i da je to bilo na štetu naroda na Kosovu koji, kako je naveo, živi teško.

Radenković je optužio D S S i SRS da zloupotrebljavaju odbor i koriste ga za, kako je naveo, stranačke konferencije za novinare.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Ljubomir Kragović iz SRS kazao je da su na sednicu bili su pozvani i predsednica parlamenta i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović ali da nisu prisustvovali zbog, kako su obavestili odbor, sprečenosti.

Na sednicu je bio pozvan i predsednik RIK-a Predrag Grgić, a prema rečima Kragovića, Grgić je obavestio odbor da RIK nije nadležan za sprovođenje lokalnih izbora na Kosovu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.03.2012. 19:53
i SPS.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online