Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
24
Petak 09.12.2011.
11:41
B92, Vestionline A

Šta voze srpske vladike?

Srpske vladike ne mogu se pohvaliti skromnošću kada se radi o voznom parku, ali sa druge strane smatraju da je nepristojno kada ih novinari pitaju koja kola voze.

O vladikama i njihovoj ljubavi prema luksuzu često je govorio nekadašnji patrijarh Pavle, o čemu svedoči i njegova biografija "Budimo ljudi", koju je napisao crkveni hroničar Jovan Janjić.

Audi A6

Naime, kada je patrijarh Pavle jednom prilikom krenuo na večernju službu video je ispred Patrijaršije mnoštvo crnih luksuznih automobila. Upitao je đakona: "Čija su ovolika kola?", a kada je dobio odgovor: "Naših vladika, vaša svetosti. Došli su na Sabor", patrijarh je prokomentarisao: "O, bog ga video, šta bi tek bilo da nisu dali zavet skromnosti!"

Ipak, pitanje beogradskih novinara koja kola voze prilično je iziritiralo srpske vladike jer niko nije želeo to da otkrije. Čak su i nervozno komentarisali kako ima pametnijih tema za pisanje.

"Šta se koga tiče ko šta vozi", kratko je odgovorio vladika Filaret.

Sekretar srpskog patrijarha Irineja, jerej Nebojša Topolić, kaže da su automobili kojima se vladike voze službena vozila, kao i da to ne treba da bude tema za raspravljanje.

"Koji vladika vozi koja kola je individualna stvar, ne postoji nikakav standard. Najlakše je nešto izvrgnuti ruglu, ali ovo zaista nije nešto o čemu treba suviše razmišljati" , kazao je Topolić.

Inače, patrijarh Irinej koristi "audi A6" koji je nasledio još od Amfilohija, a uzet je na rate. Odgovor nije dao ni vladika Lavrentije.

"Nije uopšte bitno ko od vladika koja kola vozi", kratko je rekao Lavrentije.

Protojerej-stavrofor Miodrag Popović smatra da je tema o voznom parku vladika deplasirana.

"Šta je bitno koji automobil vozim ja ili neki vladika? Zašto se uopšte bavite time? Pa vidite šta voze naši političari. Smešno je to što radite. Umesto da ste me zvali da razgovaramo o nekim duhovnim stvarima, vi me pitate čime se vozim" , iziritirano je odgovorio Popović.

Vladika šabački Lavrentije vozi "audi A6", vladika banatski Nikanor "škodu suberb", vladika sremski Vasilije vozi "mercedes 200", a vladika timočki Justin vozi "citroen C5", inače jedan od jeftinijih (25.000 evra).

Jedan od najpoznatijih po luksuzu je vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda. Ne samo što živi u kući na kojoj bi mu pozavideli i svetski bogataši (pozlaćeni lusteri, unikatni mebl), Kačavenda ima i nekoliko skupih automobila, među kojima je i najnoviji "audi A6".

Bugarski vladika Kiril šepuri u limuzini koju imaju samo on i američki predsednik Barak Obama. Reč je o "linkolnu MKZ hibrid", koji se nije ni pojavio na evropskom tržištu. Bugarskog vladiku ni ekonomska kriza nije omela da se javno pohvali novim kolima.

"Ovaj ekološko-hibridni automobil proizveden je specijalno za mene, pre pojavljivanja na tržištu" , pohvalio se Kiril, i dodao da luksuzno vozilo nije kupljeno crkvenim parama, već je poklon jedne bugarske kompanije koja uvozi vozila.

POVEZANE VESTI

Petak 09.12.2011. 11:57
Ja lepo kazem da se ne razlikuju od komunista.fali im porsche cayane.ali poslace im i to papiga.... Kad dodje vlada nacionalnog spasa i kad pocne konfisjaciju ukradene imovine..neka ne zaobidju ni ovaj vozni park JEDAN JE PAVLE
Petak 09.12.2011. 11:53
Kakvo je ovo pitanje, sta voze? Pa voze narod vekovima (svaka cast izuzetcima)!
Petak 09.12.2011. 12:00
Patrijarh Pavle nikad nije vozio kola ,nije trazio obezbedjenje ,sam je isao ulicom ..ljudi su mu prilazili u ljubili mu ruku kad god je bio vidjen u Knez Mihajlovom ulicom ..Bio je skroman ,sam je krpio svoje cipele.Mislim da preteruji i ovi ,politicari su lopovi to se zna ,ali za vladike koji bi trebali da tese ljude i da im pricaju o duhovnosti oni voze kola i uzivaju u luksuzu ...Mogao bih i ja tako da zivim da pricam i da uzivam u svili i zlatu ...Tezak mi zivot.... Toliko ima beda da je ovo vise ne moguce gledati ..Rado bih pobegao odavde da ne gledam vise oba samoubistva...!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online