Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 24.08.2011.
04:11
Politika A

Niko ne zna koliko ima dece prosjaka

Nijedna ustanova u Srbiji nema podatke o dečjem prosjačenju što komplikuje mogućnost da se preduzme akcija na suzbijanju prosjačenja kao zloupotrebi i eksploataciji dece.

Samo indirektni podaci o dečjem prosjačenju

Iako su mališani koji peru šoferšajbne na semaforima svakodnevica, uveseljavaju nas sa svojim muzičkim "bravurama" u gradskim autobusima ili kada "prekidaju intimni razgovor" pokušavajući da nam prodaju ruže, nijedna ustanova u našoj zemlji nema podatak koliko je ovakve dece umesto u vrtiće i škole "upisano" u surovu školu života na ulici.

Tamara Lukšić-Orlandić, zamenica zaštitnika građana za prava deteta, kaže da se ni u jednom sistemu državne vlasti ne vodi evidencija o ovoj pojavi, tako da sistem socijalne zaštite i policija imaju samo indirektne podatke o deci prosjacima.

Isključenost iz zajednice
 

Romska deca su izložena getoizaciji i isključenosti iz društvene zajednice, njihovi roditelji su nezaposleni i sa nedovoljnim obrazovanjem koje garantuje zaposlenost, žive u nebezbednim i nepovoljnim uslovima za život i razvoj deteta, bez odgovarajuće ishrane, higijene, zdravstvene zaštite, nedostupno im je predškolsko obrazovanje i stimulacija na ranom uzrastu, navodi Tamara Lukšić-Orlandić.

"Nepostojanje evidencije o dečjem prosjačenju dodatno komplikuje i otežava mogućnost da se preduzme organizovana, usklađena i koordinisana akcija na suzbijanju, prevenciji i eliminisanju prosjačenja, kao jednog od oblika zloupotrebe i eksploatacije dece, a što je postala obaveza države ratifikacijom Konvencije o pravima deteta i drugim međunarodnim dokumentima", kaže Tamara Lukšić-Orlandić.

Ona ističe da predstavnici sistema socijalne zaštite i policije procenjuju da su pripadnost romskoj etničkoj grupi i prinuda deteta na prosjačenje od strane organizovane grupe – osnovni faktor rizika za pojavu dečjeg prosjačenja, dok je značajno manji uticaj pripisan siromaštvu i pripadnosti grupi "dece ulice".

Podaci sa kojima raspolaže Ministarstvo prosvete pokazuju da je svega sedam odsto mališana uključeno u predškolsko vaspitanje i da najveći broj romskih mališana "ispadne" iz obrazovnog sistema pre četvrtog razreda osnovne škole.

Olga Lakićević, koordinatorka projekata u Centru za interaktivnu pedagogiju, koji radi na obuci nastavnika, kaže da mnoštvo socijalno-ekonomskih faktora kumuje činjenici da se romski mališani "ispisuju" iz škole u nižim razredima.

Ona kaže da ne postoji način da se školovanje romskih mališana reši dekretom i zakonom, jer je zakonodavac već predvideo kaznene odredbe za roditelje koji ne školuju svoje dete.

Svega sedam odsto mališana uključeno u predškolsko vaspitanje

"Moramo imati na umu da se deca ne školuju na svom maternjem jeziku i zbog toga bi makar na simboličan način trebalo premostiti jezičke barijere koje postoje između romskih mališana i ostale dece – jedan od predloga je da natpisi na učionicama i prostorijama u školi budu i na romskom jeziku", navela je Olga Lakićević.

Marko Šijan, predsednik upravnog odbora Centra za integraciju mladih i koordinator Svratišta za decu ulice, kaže da najveći broj mališana ulicama luta i prosi bez ikakvog nadzora roditelja, koji čekaju da se dete vrati kući sa dnevnim pazarom.

Dodatni problem predstavlja činjenica da veliki broj ovih mališana nije upisan u matične knjige i nema adresu stanovanja, pa se zbog toga ne zna koji je centar za socijalni rad nadležan za njihov "slučaj".

"Saradnici i volonteri Centra za integraciju mladih su od 2005. godine zbrinuli više od hiljadu mališana koji lutaju ulicama našeg grada, a 630 dece je do danas koristilo usluge svratišta. Preko 70 odsto mališana iz Svratišta za decu sa ulice upisano je u redovnu školu", kaže Marko Šijan.

Sreda 24.08.2011. 08:32
Otkrili su toplu vodu....cigosi NIKAD ni u najbolje vreme nisu hteli da se integrisu u drustva u kojima zive. Uvek cigu ligu sibicarenje, kradja, i slicno. Cast RETKIM izuzetcima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online