Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Subota 14.05.2011.
12:07
J. Arsenović - Vesti A

Srbija puca kao fudbal?

Slika sa tribina stadiona "Marakana", za vreme finalne utakmice Kupa Srbije, na kojoj se među navijačima Vojvodine isticala parola "Mrzim Beograd", ali i kontra skandiranje navijača Partizana "Ustaše, ustaše", neminovno je prizvala poređenje sa Maksimirom 1990. i čuvenom utakmicom Dinamo-Zvezda, kao uvodom u raspad tadašnje države SFRJ. Ne ulazeći, pri tom, u to koliko su loše sudijske odluke doprinele skandaloznom okončanju finala.

Višak strasti: Navijači Vojvodine na "Marakani"
 

Da li nam to sa fudbalskih tribina neki glasovi poručuju da se Srbija raspada, ali ne više po nacionalnim šavovima? Koliko svemu što se događa u fudbalu kumuju aktuelni političari, koji i u ovako delikatnoj situaciji ne prezaju da javno "navuku" klupske dresove, umesto da razložno smire situaciju? I konačno, da li Vojvodina i na ovaj način ruši mostove prema Srbiji?
 

- Autonomaštvo odavno nije stvar stadiona i tribina, već je ušlo u institucije. Najmanji su problem navijači Vojvodine kojih ima svakakvih, kao i u slučaju drugih klubova, i njihova mržnja je više navijačka nego separatistička, ali je ceo slučaj pokazatelj visoke temperature i potencijalno loših odnosa između Beograda i Novog Sada i zbog toga treba sve ozbiljno shvatiti. Statut Vojvodine je mnogo više doprineo opasnosti od separatizma, kao što su to učinili i stalni nastupi Nenada Čanka, a manje samo skandiranje navijača. Uostalom, "Mrzim Beograd" može se čuti i na tribinama u drugim gradovima po unutrašnjosti Srbije - kaže za "Vesti" analitičar Đorđe Vukadinović.
 

Nenad Čanak u loži

Upravo je Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, svojim prisustvom na tribinama na Zvezdinom stadionu još više pojačao utisak da se na ovo finale došlo da bi se desilo nešto više od sporta.

A njegova izjava nakon utakmice govori u kom smeru idu optužbe iz Vojvodine.

Politička titula


Sport je često u istoriji ovih prostora bio u funkciji politike, uglavnom zloupotrebljen, a preko parola na tribinama moglo se naslutiti šta politička vrhuška republike iz koje je klub zaista misli. U vreme kada je otcepljenje Bosne iz tadašnje Jugoslavije bio samo pitanje trenutka, u jesenjem delu prvenstva 1991/92. Partizan je gostovao u Mostaru sa nemerom da izgubi, jer se znalo da Velež čeka prvu priliku da istupi iz lige i da bi mu poraz bio dobar izgovor.


Klub iz Mostara, međutim, nije u prolećnom delu sezone došao u Beograd na utakmicu sa Zvezdom, pa je taj ishod zaveden službenim rezultatom 3:0, što je tadašnjeg direktora Partizana Nenad Bjeković razgnevilo. Tvrdio je da je crno-belima politika oduzela prvo mesto, jer su oni namerno izgubili od Veleža, dok je Zvezda dobila bodove.

 


- Reč je o čistoj zloupotrebi položaja sudije, a ako je politička obaveza da Partizanu pripadne trijumf, šta možemo da očekujemo na izborima. Ovo je neoprezno poigravanje emocijama, a ja ću tražiti da se u Zakon o restituciji uvrsti predlog da se trofej Kupa - vrati Vojvodini! Pri tom, ne želim da se vraćam na neka prošla vremena u kojima su ovakve situacije na sportskim priredbama donele neke druge stvari - kaže gnevni Čanak.
 

U činjenici da je poraženu ekipu Vojvodine primio kao moralne pobednike pokrajinski premijer Bojan Pajtić, neki su vidili još jedan dokaz da ovde nisu čista posla i da se separatizam može nazreti i u pokrajinskom delu vladajuće Demokratske stranke.

Bojan Pajtić podržao Vojvodinu
 

Direktor Agencije Pragma, Cvijetin Milivojević, međutim, misli da se ne može napraviti paralela sa zlokobnim Maksimirom i potonjim raspadom SFRJ.
 

- Ovde nema takve vrste političke pripreme, nema dramatičnog političkog sukoba ili buđenja međunacionalnog sukoba. Uostalom, većina navijača Vojvodine su, kako se to kaže, nacionalno osvešćeni momci, odnosno Srbi. Simpatizeri Partizana, kao i simpatizeri Vojvodine, takođe su pripadnici vladajućih stranaka i kada Nenad Čanak govori, on ne govori protiv svojih koalicionih partnera, jer zavisi od njih. Ovde je reč o problemima našeg fudbala, o logistici, o infrastrukturi, o menadžmentu fudbalskih klubova i Saveza koji su na jedan brutalan način dospeli u javnost - upozorava Milivojević.
 

Navijači Vojvodine, okupljeni u "Firmi" (pandan "grobarima" i "delijama"), dan posle furioznog nastupa u Beogradu, kada su pre utakmice privođeni jer su bacali predmete kroz prozore autobusa, sada tvrde da oni ne mrze Beograd iz političkih, već iz sportskih razloga, te da im smeta što su Crvena zvezda i Partizan povlašćeni u srpskom fudbalu.

Ilić: Vlast kao karcinom
 

Da se već skraćena Srbija ipak realno može plašiti novog smanjivanja svoje teritorije, upozorava Velimir Ilić, lider opozicione Nove Srbije.
 

- Ako ostane ova vlast mi ćemo imati veliki problem u Srbiji ne samo sa Vojvodinom, već je slično i u Novom Pazaru kada se igraju utakmice, ili kada Pazarci idu na stranu. Ovo spajanje gradova i Dinkićeva protivustavna regionalizacija ne vodi ničemu već samo podelama. Dovesti Čanka u Vladu je propast, on otvoreno traži pokrajinsku policiju, a vlast samo da bi opstala još koji mesec razara državu kao karcinom telo - smatra Ilić.

 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Sportom do osmeha
Subota 14.05.2011. 12:42
Pre svega, Čanak bi trebao da traži reviziju "transparentnih" privatizacija po Vojvodini o čijoj imovini toliko brine. Što se tiče starosedelaca u Vojvodini oni su dovoljno krvi prolili zajedno sa svojom braćom dobrovoljcima iz Srbije 1848 da stvore Vojvodstvo Srpsko. To je zvanični naziv teritorije koju su razni Čankovi spremni da kroz " Vojvodina Evropska Regija" utope bilo kome da bi imali vlast. Kada na vlast u Srbiji dođe onaj koji ima paorske i seljačke korene od pamtiveka, neće potomci ličkih komunista ni prismrdeti u politiku.
Subota 14.05.2011. 14:08
navijaci su odrz nemoci. nije jos puklo. ali nece dugo. u balon ne moze beskonacno da duvas. crvenozuta koalicija uz veliko pojacanje pedera ce srbiju dogurati do gradjanskog rata. samo da dedinje ne padne. zabole njih za gradjane srbije. uverili su nas od dvehiljadite. od tada ga duvamo. u balon, mislim. pa, neka pukne. neka im se obije o glavu. dace bog.
Subota 14.05.2011. 12:53
Srbija ima mnogo vaznije stvari o kojima mora da brine kao naprimer.ljudi su na ivici egsistencije,nezaposlenost,korupcija i jos milion stvari,neka vise ostave te navijace,sta je strasno ako su navijali,pa kako kazu grobari delijama,da su cigani i sta je tu strasno,mislim da je jako licemerno zloupotrebljavati decu u politicke svrhe,i praviti od komarca magarca! Pa nisu ta deca dosla u pozoriste nego su na stadionu!A o onom masnom vepru necu da komentarisem!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online