Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Ponedeljak 09.05.2011.
05:05
Press A

Srbija bira: Rusija ili NATO

Vojno neutralna pozicija Srbije dugoročno je neodrživa, pogotovo posle vesti koju je emitovala ruska državna agencija Itar-tas da funkcioneri Rusije i Srbije razgovaraju o pristupanju naše zemlje ruskoj vojnobezbednosnoj organizaciji CSTO. Prema pisanju Stratfora, američke agencije za strateška istraživanja, Zapad s druge strane očekuje da Srbija u sklopu evropskih integracija uđe u NATO.

Vladimir Putin i Boris Tadić
 

- Ekonomska budućnost Srbije je u EU, a ulazak u CSTO bi umanjio šanse za članstvo u Uniji. S druge strane, težnje Srbije ka ulasku u Uniju ugrožene su stavom o vojnoj neutralnosti te države. Iako srpski političari navode da su Austrija i Finska članice EU, a nisu u NATOu, evropski zvaničnici im prosto ne veruju i traže dodatne garancije u vidu ulaska u zapadni vojni savez. Istovremeno, Rusija vrši pritisak na Srbiju da ne ulazi u NATO ubeđujući je da može postati član EU zadržavajuć i vojnoneutralni status - stoji u izveštaju Stratfora.
 

Amerikanci tvrde da je CSTO, čije su članice Rusija, Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Tadž ikistan i Uzbekistan, stvoren da bi Moskva širila svoj uticaj u Evropi, kao i da Rusija uvlačenjem Srbije u taj savez želi da se suprotstavi širenju američkog uticaja na Balkanu.
 

Prema oceni Stratfora, Rusija "već flertuje sa Srbijom" jer zajednički grade Centar za humanitarno delovanje u Nišu, koji bi u bliskoj budućnosti mogao da postane ruska vojna baza. Podseća se da je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin više puta upozorio da će bilo kakva saradnja Srbije sa NATO-om ugroziti prijateljske veze Moskve i Beograda, kao i da je identičnu poruku srpskim vlastima preneo Vladimir Putin 23. marta tokom posete Beogradu.
 

Srbija nije jeftina
 

Istovremeno se naglašava da Rusija ipak može imati problem, jer Srbija je "komplikovan saveznik, a cena za njeno pristupanje CSTO-u može biti previsoka čak i za bogate Ruse".
 

- Aprila 2010. Rusija je ponudila Srbiji milijardu evra zajma, ali se o 800 miliona još pregovara.
 

Tokom Putinove posete, Rusija je ponudila srpskoj vojnoj industriji pomoć od 3,5 milijardi evra i nova ulaganja od milijardu u NIS. Međutim, realnost je drugačija. Od 2000. do 2010. Rusija je investirala 65 miliona, koliko i Belgija. Po investicijama u Srbiju Rusija je daleko iza zemalja EU. Uprkos tome, ima znakova da Beograd gubi strpljenje na putu ka EU - navodi Stratfor i dodaje da bi napori Moskve da privoli Srbiju na svoju stranu mogli da dobiju podsticaj kada proruske snage iz srpske opozicije, poput SNS, dođu na vlast.
 

Lazanski: NATO za Kosovo

 

S druge strane, vojnopolitički komentator Miroslav Lazanski kaže da Rusija ne vrši pritisak na Srbiju da uđe u CSTO.


- Moskva je celoj Evropi ponudila da pristupi tom bezbednosnom okviru, bez obzira da li su države članice NATO-a ili su neutralne. Jasno je da iza takvog pristupa Moskve stoji njeno nastojanje da parira NATO, kako on više ne bi bio ekskluzivni vojnobezbednosni pakt koji drži monopol širom sveta - ocenjuje Lazanski. On smatra da bi bilo najpoštenije da građani na referendumu donesu odluku ako pred Srbiju bude postavljena dilema NATO ili CSTO.

 

- Najveća vrednost Srbije je geopolitički položaj, kojim se može politički trgovati i sa Istokom i sa Zapadom. Ako će neko da nam vrati Kosovo, u redu, pristupamo.

Analitičar Đorđe Vukadinović kaže da je jasno da Rusija ne bi volela da nas vidi u NATO-u, a da je s druge strane Srbija ozbiljno zagazila u evroatlantske integracije.
 

- Zapad očekuje da Srbija u dogledno vreme uđe u NATO, a Rusija nas vidi kao poželjnog partnera u CSTO. Pošto je pred nas postavljena dilema "ili-ili", Srbija mora da napravi distancu prema svim vojnim savezima i osnaži svoj vojnoneutralni status verifikacijom u Ujedinjenim nacijama - kaže Vukadinović.
 

On dodaje da time ne bi bilo ugroženo članstvo Srbije u EU, gde već postoje države koje nisu u NATO-u (Švedska, Finska, Austrija, Irska, Kipar i Malta).

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.05.2011. 05:31
Za zute EU i NATO nemaju alternativu,i uskoro treba ocekivati da Tadici kaze Srbima u Srbiji,Brisel,ili RS,a Kosovo je zavrsena stvar.
Ponedeljak 09.05.2011. 09:08
Kao što sam već jednom rekao; Srbi, molim vas, nemojte napraviti pogrešku kao što smo mi napravili i nemojte dopustiti da vas netko uvede u ovaj zločinački pakt.
Ponedeljak 09.05.2011. 08:55
Kada svedemo vojsku na 7 hiljada ljudi onda ce nam biti svejedno ako ćemo ih opremiti po Ruskom ili NATO standardu. Zadužimo svaki od 7 regiona Srbije da svaki opremi po hiljadu soldata i završena stvar. Kada malo ekonomski ojačamo možemo da ih opremimo po oba standarda pa kada se zarati samo odaberemo na koju ćemo stranu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online