Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.04.2011.
21:11
Vestionline A

U ratu u SFRJ stradalo 2.028 građana Srbije

U oružanim sukobima na teritoriji bivše Jugoslavije, od 1991. do 1995. godine, stradalo je i nestalo 2.028 građana Srbije, među kojima sudbina njih 385 još nije rasvetljena, rezultat je popisa koji je danas predstavio Fond za humanitarno pravo.

Uništen tenk u Vukovaru

Poimenični registara žrtava, koji je predstavljen javnosti u Skupštini Beograda, obuhvatio je žrtve rata rođene u Srbiji, kao i one koji su rođeni na teritoriji bivših jugoslovenskih republika a koji su imali prebivalište u Srbiji, rekao je koordinator tog projekta Nenad Dimitrijević, prenose beogradski mediji.

Najviše stradalih imali između 19 i 55 godina

 

Oko 70 odsto nastradalih bili su stari od 19 do 55 godina, među kojima je bilo najviše pripadnika nekadašnje JNA, čak 1.039, a registrovano je ubistvo 58 civila, rekao je Dimitrijević.

On je naveo da je tokom oružanih sukoba u Sloveniji 1991. godine, u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine i u BIH od 1992. do 1995. godine stradalo najviše Beograđana i Novosađana, a zatim i građana južne i istočne Srbije.

Podaci o datumu i mestu stradanja pokazuju da je najviše žrtava bilo od septembra do novembra 1991. godine i to oko Vukovara, u Lici, srednjoj Dalmaciji, Posavini, centralnoj Hrvatskoj i istočnoj Slavoniji, kao i u Dubrovačko-hercegovačkoj regiji.

FHP je počeo da prikuplja podatke početkom 2009. godine na više načina - intervjuisanjem svedoka i članova porodica žrtava, analizama izveštaja državnih organa i domaćih i stranih vladinih i nevladinih organizacija, iščitavanjem sudske dokumentacije Haškog tribunala i sudova u regionu, kao i pomoću informacija iz novina i raznih knjiga, rekao je Dimitrijević.

Popis žrtava je "skoro završen dokument", rekla je izvršna direktorka Fonda Nataša Kandić, objašnjavajući da novi podaci i rasvetljavanje nepoznatih sudbina nastradalih mogu malo da ga izmene.

Ona je naglasila da dvogodišnji istraživački rad i saradnja sa Ministarstvom odbrane svedoče o validnosti podataka, dodajući da je dužnost države prema društvu da javno objavi izveštaj o ljudskim gubicima u vezi sa oružanim sukobima u SFRJ.

"Popisom će zauvek biti zabeležena imena nestalih i stradalih, kako se ne bi ponovila istorija žrtava Prvog i Drugog svetskog rata, koje su ostale samo broj", rekla je Kandićeva i dodala da očekuje da će država zvanično prihvatiti podatke FHP-a.

Državni sekretar Ministarstva odbrane Igor Jovičić poručio je da je to ministarstvo spremno da sarađuje sa organizacijama i institucijama, kako bi se rasvetlila sudbina nastradalih građana Srbije u oružanim sukobima u SFRJ.

On je rekao da Ministarstvo odbrane podržava rad Fonda za humanitarno pravo, ističući da informacije koje bi mogle da pomognu u otkrivanju istine o žrtvama više nisu tajna.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online