Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 07.04.2011.
12:01
J. Arsenović - Vesti A

Toma uknjižio plus

Bez medijske najave, gotovo u tajnosti, lideri Srpske napredne stranke i Demokratske stranke Srbije sastali su se u utorak u četiri oka, u pokušaju da zakopaju ratne sekire i dogovore saradnju dve stranke. Iz zajedničkog saopštenja jedino se moglo zaključiti da su Tomislav Nikolić i Vojislav Koštunica dogovorili da njihovi međusobni susreti budu redovni, te da će na njima "otvoreno razmatrati sva značajna pitanja koja utiču na budućnost zemlje".

Đorđe Vukadinović, politički analitičar
 

Pre skoro tri meseca, na poslednjem zajedničkom sastanku opozicionog dvojca, samo su pojačane razlike Koštuničinog evroskepticizma naspram Nikolićevog novoprobuđenog elana za evropske integracije. Poslednja istraživanja govore i da je povećana razlika u podršci biračkog tela, pa tako naprednjačka koalicija uživa čak 41,7, a DSS svega 7,1 odsto glasova potencijalnih birača.


Da li je prenaglašen značaj ovog susreta i šta mogu biti njegove posledice po delovanje opozicije za "Vesti" govori politički analitičar Đorđe Vukadinović.

Kako procenjujete rezultat sastanka čelnika SNS i DSS?
- U ovom trenutku njegov značaj vidim u tome što je do tog susreta uopšte došlo. To pokazuje da obe strane žele da se odnosi poprave ili makar da se takav utisak stekne kod sopstvenih i tuđih birača.
 

Bar će malo ćutati

Da li možemo očekivati da više neće biti verbalnih napada između ove dve stranke i njihovih lidera?
- Ne možemo. Bar privremeno će malo ćutati i neće se javno svađati, ali ne možemo očekivati da će to do kraja nestati, osim u slučaju da dogovore koaliciju.

Šta najavom saradnje dobija, a šta gubi DSS?
- Teoretski ne gube mnogo ni jedni ni drugi, jer da su tako procenili ne bi do susreta ni došlo. Tu velikog gubitka nema, ali bar za sada nema ni mnogo rezultata. U svakom slučaju DSS dobija to što više neće biti ili će bar biti u manjoj meri okrivljen za razbijanje takozvanog opozicionog jedinstva. Takođe, otupeće i kritike da se inate i da su ljubormorni na SNS i rejting koji imaju naprednjaci. Na drugoj strani, DSS-u će sada biti smanjen prostor za političku kritiku Nikolića i njegovih pristalica.

A naprednjaci?

- Najava saradnje, ponavljam, nikome ne šteti, mada u ovom trenutku više koristi Srpskoj naprednoj stranci, jer će na ovaj način DSS biti van kruga partija koje ih kritikuju, a Nikolić će dodatno učvrstiti svoju sadašnju političku poziciju.

Da li je jednocifren rejting DSS naterao Koštunicu da zaboravi izjave Nikolića kao što je ona da će "ako treba preotimati glasove DSS"?
- Ne mislim da je to uticalo na Koštunicu već, možda više, pritisak članstva, odnosno dela rukvodstva, koji se plaši da će nakon sledećih izbora ponovo ostati van vlasti.

A koliko je uticaja imalo to što je Nikolić potpisao peticiju protiv političkog progona Vojislava Koštunice?
- Verovatno jeste kao pozitivan gest, ali ne presudno.

Voja ne traži zaštitu

Spekuliše se da je Koštunica prihvatio poziv Nikolića zato što želi da se osigura od sudskog progona kada SNS bude na vlasti?
- Ne verujem da će od tog suđenja išta biti, bez obzira na to ko bude na vlasti.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.04.2011. 12:27
Situacija je ista kao kada se išlo protiv Miloševića. Narodu je dosta svega hoće PROMENE i to je glas za SNS. Onda po istom šablonu treba neko ko je POŠTEN i lično neokaljan da stane na čelo. Situacija je u dlaku ista kao kada je Čanak rekao "zapušite nos i glasajte za DOS". Kako oni onda nisu mogli među 18 liderčića da izaberu nikog osim Koštunicu, tako ne mogu ni ovi verolomnici sada. Stvari se gube svaki dan a Obraz se samo jednom izgubi.
Četvrtak 07.04.2011. 12:17
Знам да много тражим, ал' 'ајде пробај - стани Само на тренутак око себе поглед баци Живимо животе к'о на фабричкој траци Док нас неко сортира, држи нас у шаци Бира да л' смо добри или шкартира и баци А ми слушамо инструкције к'о гласове лудаци Препуштени струји као чамац на олуји И нико да се сети чему кормило служи Нико да се сети да мисли својом главом Пуштамо програм да нам каже шта је стварно Речи губе смисао, понављају се фразе Користе се оне које најбоље пролазе Нико се не труди да нешто ново каже Свима је лакше да остану са стране Ај' изађи мало напоље, тамо где је акција Да видиш стварност ван новинских редакција Да чујеш из прве руке како стоје ствари Па да вратимо се назад вредно
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online