Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.02.2011.
19:45 >> 22:43h
Blic A

Gavra iz Inđije prvi mirotvorac na Sinaju

Gavra Gavrić iz Inđije je pre 55 godina prvi kročio na tlo Sinaja gde je kao prvi među 30 vojnih policajaca bio prethodnica i pripremao teren za 700 jugoslovenskih vojnika u okviru misije Ujedinjenoh nacija. "Sedam meseci smo pod 'plavim šlemovima' bili na liniji razgraničenja, štitili egipatski narod od Izraelaca i pomagali im da prežive", kaže Gavrić, penzioner iz Inđije.

Slika koja je obišla svet: Mali Egipćanin ljubi Gavru po dolasku jugoslovenskih mirotvoraca na Sinaj

 U Inđiji živi čovek koji je sticajem okolnosti prvi kročio na tlo Egipta davne 1956. godine. Gavra Gavrić je bio komandir prvog odeljenskog voda, prvi u grupi od 30 jugoslovenskih vojnih policajaca koji su došli mesec dana ranije pre vojske da pripreme teren za dolazak mirovnjaka na Sinaj, na liniju razgraničenja Egipta i Izraela.

"Najnovija dešavanja u Egiptu oživela su slike iz prošlosti, slike koje sam zatekao na egipatsko-izraelskoj granici pre 55 godina na Sinaju. Pod okriljem Ujedinjenih nacija proveo sam tamo sedam meseci, a potom još pet meseci bio u pratnji vojne pošte koja je upućivana našim vojnicima avionom na relaciji Beograd - Kairo. Nas trideset iz Jugoslavije bili smo prethodnica sa zadatkom da pripremimo teren za dolazak 700 jugoslovenskih vojnika, a zatim je stigla vojska iz drugih zemalja", kaže Gavra Gavrić.

Arapski pozdrav


"Ceo radni vek sam na ovaj ili onaj način bio vezan za poljoprivrednu. Jedne godine studenti iz Egipta koji su se obrazovali u Beogradu došli su na praksu kod nas u Inđiju, na Gladnoš. Prilikom jednog susreta pozdravio sam ih na arapskom i prozborio nekoliko reči na njihovom maternjem jeziku. Bili su zatečeni, iznenađeni i oduševljeni. Postali smo dobri prijatelji, družili smo se sve dok nisu završili studije i vratili se u Egipat", kaže Gavra Gavrić, prvi jugoslovenski mirotvorac na Sinaju.

"Zaštiti nedužni narod bila je naša misija mira. Tada sam imao 21 godinu, bio je ovo moj prvi odlazak u inostranstvo. Jedino što sam znao o Egiptu bilo je da je tamo toplo. Vojsku sam služio u Zemunu, zatim sam premešten u Pančevo gde sam pohađao školu za vojne policajce. Jednoga dana su nas obavestili da će 30 odabranih vojnih policajaca ići kao prethodnica jugoslovenskog odreda na Sinaj. Jugoslavija i Tito su u arapskom svetu bili simboli mira, otuda su nas slali da idemo prvi, toplo su nas dočekali", priseća se Gavrić.

O tome da su ih Egipćani odista toplo dočekali svedoči fotografija koja je tada obišla svet. Bila na naslovnoj strani tadašnjeg časopisa "Front", s njom je počinjao filmski žurnal u bioskopima.

"Stigli smo avionom na kairski aerodrum odakle su nas uputili u mesto El Ariš na Sinaju blizu egiptasko-izraelske granice. Došli smo u razrušenu i opustošenu zemlju, nismo znali jezik, narav i običaje ljudi. Bez obzira na to, trenutak kada sam kročio na tlo Sinaja pamtiću za ceo život. Bio sam pod punom ratnom opremom, prišao mi je tamnoputi dečak i poljubio me. To je bio znak dobrodošlice, u nama su videli spasitelje", priča Gavrić.

Jugoslovenski vojnici u egipatskoj pustinji

Zadatak im je bio da obezbede pratnju, nadzor kretanja i komuniciranje sa mirovnim snagama drugih zemalja koji su došli posle jugoslovenskog odreda. Trudili su se, kaže, da koliko-toliko obezbede normalan život Beduinima, da im dopreme vodu i hranu. Učestvovali su i u razmeni zarobljenika. Spavali su pod šatorima, kroz pustinju se kretali džipovima. Komadant mirovnih snaga bio je general Benks.

Gavra danas, 55 godina posle misije na Sinaju

"Učio sam engleski, naučio po koju reč arapskog. Vojska plavih šlemova ostala je 15 godina na Sinaju. Moja misija je trajala trinaest meseci. Novcem koji sam zaradio tada kupio sam kuću u Inđiji", kaže Gavrić koji je u to vreme bio hemijski tehničar, radio u poljoprivrednoj apoteci u Inđiji, a zatim jedan od rukovodilaca u poljoprivrednom kombinatu. Fotografija na kojoj egipatski dečak ljubi Gavru, sa naslovne strane tadašnjeg "Fronta", obišla je svet. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online