Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 19.01.2011.
23:37
Beta A

Rezolucija EP oborila frazu "I Kosovo i EU"

Politički analitičar Đorđe Vukadinović izjavio je da su amandmani usvojeni na danas donetu Rezoluciju Evropskog parlamenta o evro-integraciji Srbije, "pokazatelji neodrživosti zvanične politike Beograda prema Kosovu i Metohiji".

Ratifikacija SSP nije razlog za slavlje već za zabrinutost: Đorđe Vukadinović

Vukadinović je ocenio da su amandmani "pokazali neodrživost zvanične državne politike o Kosovu i Evropskoj uniji kao paralelnim procesima", navodeći da će vlast predstojećih dana "ulagati velike napore da se umanji njihov značaj" i ukazivati na njihov "navodno, neobavezujući karakter".

Evropski poslanici su danas usvojili Rezoluciju o evrointegraciji Srbije, i prihvatili amandmane kojima se od Srbije traži da u predstojećim pregovorima sa Prištinom ne pokreće pitanje statusa i podele Kosova i Metohije, da raspusti paralelne strukture na Kosmetu i da ne izdaje registarske tablice za vozila sa oznakama mesta na Kosmetu.

"Kroz usvojene amandmane je potvrđeno da su priče da su Kosovo i EU paralelni procesi i da eventualni ulazak Srbije u EU neće biti uslovljen priznavanjem nezavisnosti Kosmeta bajke za malu decu, i to je činjenica sa kojom se srpska vlast mora suočiti", rekao je Vukadinović agenciji Beta.

On je ocenio da je sama ratifikacija Sporazuma EU i Srbije o stabilizaciji i pridruživanju "dobra vest", ali da će prijem u Srbiji biti "vrlo pokvaren" zbog usvojenih amandmana.

Vukadinović je naveo da amandmani o ukidanju paralelnih institucija u južnoj srpskoj pokrajini i srpskih registarskih tablica za gradove na Kosmetu, "pokazuju da evropski parlamentarci u velikoj većini stoje na poziciji nezavisnog Kosova" i da "povezuju prihvatanje nezavisnog Kosova kao uslov daljih evrointegracija Srbije".

"Vlasti su danas popile gorku pilulu. Datum za koji se verovalo da može biti iskorišćen u marketinške svrhe, postao je tmuran za političku javnost Srbije", ocenio je Vukadinović. 

Vukadinović je dodao da amandmani EP u celini ne daju osnov Beogradu za slavlje povodom današnjeg datuma, već povod za veliku zabrinutost, jer, kako je ukazao, "transparentno pokazuju nemogućnost i limitiranost politike i 'Kosovo i EU'".

"Ako nas je to sačekalo još pre nego što smo postali punopravni kandidat za EU, možemo samo pretpostavljati kakva nas sve uslovljavanja čekaju u budućnosti", zaključio je Vukadinović.

Srbija nije dobro razumela šta obećava: Dušan Janjić

Politički analitičar Dušan Janjić rekao je, komentarišući amandmane usvojene uz tekst današnje Rezolucije EP o evrointegraciji Srbije, da je postalo jasno da će razgovor i rešavanje tehničkih pitanja između Beograda i Prištine biti preduslov da Srbija dobije status kandidata za prijem u EU.

Janjić je izjavio da je najvažnije to što više nema skrivanja od javnosti da će Srbija, zbog uslova tehničke saradnje Beograda i Prištine, duže čekati na status kandidata za prijem u EU nego što najavljuju Vlada i njen potpredsednik Božidar Đelić.

"Usvojeni amandmani su u skladu sa putem kojim je, zapravo, Beograd krenuo kada je usvojio zajednički tekst rezolucije sa Evropskom unijom pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija povodom mišljenja Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova", kazao je Janjić.

On je rekao da je "bilo jasno da će dijalog sa Prištinom postati politički preduslov za kandidaturu", i istakao da taj dijalog ne znači priznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije.

"Jasno je da, pored problema koji su nastali povodom izbora na Kosmetu, Beograd, sa svoje strane, ne ulazi u fazu ozbiljnih priprema za dijalog", ocenio je Janjić.

Komentarišući amandman kojim su evro-poslanici naložili Beogradu da ne izdaje registracione tablice za vozila sa oznakama gradova na

Kosmetu, Janjić je rekao da je to "još jedan dokaz da vlasti u Beogradu nisu do kraja shvatile ni konsekvence obećanja koja su data Evropskoj uniji, ni dogovore sa Euleksom".

"Podsećam da je pitanje tablica otvoreno još 2003, u okviru tehničkog dijaloga u Beču, i da međunarodna zajednica i Evropska unija sve vreme pokušavaju da priguše problem. Očigledno se u EU očekivalo da Beograd nađe tehničko rešenje i da, odvajanjem tablica sa Kosova od ostalih, reši problem kao i sa novim pasošima", kazao je Janjić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.01.2011. 00:05
Шта можемо друго очекивати од власти, која нам читаво време ради иза леђа? Шта можемо очекивати од ЕУ и Амера, који су нам бомбама отимали Космет и убијали нашу младост? Шта можемо очекивати, кад нас са сваког медија нападају, ако само једном речју поменемо њихове лажи?
Četvrtak 20.01.2011. 00:03
opet zamajavanje od plačeničkih analitičara,naročito janjiča koji će se uvjek odazvati ako svojom analizom može zaj...ti srbiju.odavno svaki vrabac koji se ne gnijezdi blizu vlasti zna sve ovo .zato referendum pa nek narod kaže šta želi!! jer ako vako nastave sve će podaviti sa svojim poskupljenjima opštom pljačkom naroda krijuči se iza interesa ulaska u takozvanu eu.pa ko voli nek izvoli.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online