Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 13.12.2010.
12:01

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Dačić naterao Borisa da pocrveni

Đorđe Vukadinović, politički analitičar, smatra da socijalisti na kongresu u subotu nisu napravili rez što se tiče kadrova jer je garnitura ostala ista, ali je od programa koji su imali devedestih godina malo ostalo. Dačić je uspeo da preživi dve stvari koje su SPS mogle skupo da koštaju - tiho distanciranje od politike Slobodana Miloševića i koalicija sa Demokratskom strankom, objašnjava Vukadinović za "Vesti" promene u Socijalističkoj partiji Srbije posle 8. kongresa stranke.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović
 

Na skupu je predsednik Srbije Boris Tadić govor počeo sa drugarice i drugovi...
 

- To je samo dokaz da Dačić i Tadić žele da pokažu kako računaju jedan na drugog što se tiče narednih izbora. Meni je čak delovalo da se Tadić na kongresu više potrudio da pokaže kako mu je stalo do ove koalicije. Govori obojice izgledali su kao da su hteli da daju pečat, da su socijalisti na ovom kongresu želeli da objave venčanje, ili veridbu sa Demokratskom strankom.
 

Ko je tu uopšte promenio boju, socijalisti ili demokrate?
 

- Dačić je sigurno požuteo, ali je činjenica da je i Tadić pocrveneo. Nije to ništa čudno, jer to je sada normalan trend za socijalističke partije i u mnogim razvijenijim zemljama Evropske unije. Ekonomska kriza je uticala da se pojavi socijaldemokratski trend evropskog entuzijazma. Mi hvatamo zadnji voz, kasnimo.
 

Vlada do kraja mandata

Mislite li da će rejting SPS-a rasti u narednom periodu?
- Ne verujem. Neće im se ni osipati članstvo, a neće ni nešto naročito brojčano ojačati. Verujem da će koalicija i Vlada izgurati mandat do kraja.

Verujete li da se Dačić iskreno kaje kada govori da je shvatio pouku loše politike devedesetih...
 

- Mora se konstatovati da je ova partija uspela da preživi dve stvari koje su mogle skupo da je koštaju. Prvo to su odstupanje i tiho distanciranje od politike Slobodana Miloševića, a drugo je ulazak u vladu sa DS-om. Ne znam da li se on kaje, ali je sigurno najviše rizikovao kad je doneo odluku da povuče ovakve poteze. Rizik se isplatio.
 

Mislite da je za opstanak partije presudna bila politička sposobnost Ivice Dačića?
 

- Ispalo je da je on vrlo vešt političar koji je uspeo da preživi dramatične stvari. U isto vreme, doprinos tome dao je i raskol u Srpskoj radikalnoj stranci. Ono što su funkcioneri sadašnjih naprednjaka Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić uradili predsedniku njihove tadašnje partije Vojislavu Šešelju, koji je sada u Hagu, mnogo je drastičnije od situacije između Dačića i pokojnog Miloševića. Verujem da je i to razlog što biračko telo nije mnogo kaznilo SPS.
 

Govori se da je ovo istorijski kongres, da stranka sve menja od ljudi do programa?
 

- Dačić je pobednik, ponovo je izabran za predsednika. Program jeste promenjen, ali nisam primetio neku radikalnu seču u redovima kadrova. Još na najvišim funkcijama sede Milutin Mrkonjić, Slavica Đukić- Dejanović i još neki koji su na sličnim pozicijama bili i devedesetih. Došlo je do malog osveženja, ne do krupnih kadrovskih promena.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.12.2010. 12:38
Ђорђе Вукадиновић из Нове српске политичке мисли, највише пажње посвети дистанцирању од политике деведесетих, али као веома битно, наглашава Тадићево обраћање са-другови и другарице-. Жуто-црвена коалиција је сама по себи доказ, да се много тога није променило, кумровачка школа-још је на сцени. Пале и жаре Србијом.
Ponedeljak 13.12.2010. 12:40
Могу у програм натрпати стотину чудеса, али битније је оно што спроводе у пракси. Поново је оживела политика "највећег сина свих наших народа и народности". Чувајте братство и јединство, а има Срба, нека плаћају и даље цену те политике.
Ponedeljak 13.12.2010. 13:05
Narod crveni, oni ne, njima je lepo. dobili su sta su hteli.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online