Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.02.2018.
18:48
Vesti A

Ubio se zbog tuge za sestrom

Srbija je u šoku posle tragedije u Skeli kod Obrenovca gde se Uroš Dragojlović (9) obesio kanapom o gredu, navodno zbog tuge za majkom i sestrom bliznakinjom koju je majka odvela sa sobom nakon što se preudala u Bosnu i Hercegovinu! Dečakovo telo nađeno je u šupi, u dvorištu kuće u kojoj je živeo sa babom i dedom. Malog Uroša je u subotu oko ponoći našao rođak, ali se pretpostavlja da je samoubistvo počinio nekoliko sati ranije.

Vesti
 

Rodbina je za medije rekla da je Uroš bio neutešan jer mu se majka Bajra, posle pogibije Uroševog oca, ponovo udala i odvela njegovu sestru u novu porodicu.

Najčešći načini samoubistva mladih

* prekomerno uzimanje lekova
* sečenje vena
* vatreno oružje
* vešanje
* skakanje sa visine

- Urošev otac Miroslav poginuo je 2014. godine kada je pao s motocikla, a Bajra se dve godine kasnije preudala u Kalesiju u Bosni. Sa sobom je odvela pet ćerki, od kojih je jedna Uroševa bliznakinja. Uroš je mnogo tugovao kada su majka i sestre otišle. Bukvalno je kukao i zapevao za njima. Nije mogao da se pomiri s tim da su razdvojeni i mnogo su mu nedostajale. Živeo je sa babom i dedom. Jedna sestra se kasnije vratila u Skelu i živela s njima, ali mu to nije bila dovoljna uteha. Kada se majka preudala, starateljstvo je pripalo babi i dedi - ispričao je za medije jedan od rođaka porodice.

Prema rečima rođaka, Uroš je u subotu nađen mrtav, a pre toga ništa nije ukazivalo na to da će se dogoditi tragedija.

- Ponašao se najnormalnije ceo dan. Otišao je kod rođaka da gleda crtane filmove i posle toga se iznenada izgubio. Niko nije znao gde je! Rođak koji živi u kući pored dečakove otišao je u šupu i tamo ugledao jeziv prizor. Čim je ušao video je dečaka obešenog. Dečak se popeo na sto koji je stajao u šupi i kanap vezao za gredu. Ukočeno telo nepomično je visilo u mraku. Bilo je stravično - kazao je za medije jedan od članova familije.

Druga tragedija u porodici

Dečakova tragična smrt nije jedina koja je zadesila porodicu Dragojlović. U junu 2014. godine Urošev otac Miroslav (25) i Zoran Nikolić (35) iz mesta Ušće poginuli su na šabačkom putu. Nesreća se dogodila kada su, krećući se iz pravca Šapca ka Obrenovcu, motociklom udarili u automobil koji se, prema pisanju medija, isparkiravao u rikverc.

Da tragedija bude veća, Uroševa majka Bajra je u nedelju trebalo da dođe sa ćerkama u Skelu da se vidi sa Urošem.

3 puta češće devojčice pokušavaju da se ubiju

- Bajra je iz braka sa Miroslavom imala četvoro dece. Iz prethodnog braka ima jednu ćerku, dok iz braka posle Miroslava ima još jednu. Ona se preudala u Bosnu i za sobom povela sestre od kojih je jedna Uroševa bliznakinja. Jedna sestra se vratila u Skelu i živela sa dečakom. Majka nije zaboravila Uroša i ćerku, bili su stalno u kontaktu, ali nažalost finansije im nisu dozvoljavale da se češće viđaju. Dečak je ostao u Skeli, jer nije imala novca da mu sredi pasoš kako bi mogao da ih posećuje - kazao je rođak.

Porodica kaže da je Uroš bio dobar đak. Išao je u drugi razred osnovne škole i nije imao nikakvih problema ni u školi, ni kod kuće. Bio je veselo i radoznalo dete, a onda se nenadano obesio.

- Ništa nije slutilo na tragediju. U subotu je gradio kućicu za svog psa... Majka je za njegove sestre izvadila pasoše, dok je njemu upravo sređivala dokumenta da bi mogao da ode kod nje u posetu - priča neutešni deda malog Uroša.

Reč stručnjaka

Neuropsihijatar dr Vojislav Ćurčić kaže da su samoubistva mladih ozbiljan problem i vrlo česta pojava. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, samoubistva mladih između 15 i 24 godine su među prva tri uzroka smrti mladih u većini zemalja sveta. Ne postoje najčešći povodi za pokušaj samoubistva ili samoubistvo adolescenata. Nekada su to gubici značajnih osoba, nekada ljubavni problemi i rastanci, problemi i sukobi u porodici ili sa vršnjacima, školski ili neki drugi neuspesi.
- Ni jedan od ovih povoda nije specifičan, ali je specifično da se više povoda udruži u nekom periodu adolescentovog života. Tako nastalo psihičko trpljenje postane u nekom trenutku nepodnošljivo i adolescent se tada odlučuje na pokušaj samoubistva. Njegov cilj je da se na takav način prekine trpljenje, pa je to pre akt protiv trpljenja, a ne života, iako može da se završi gubitkom života - objašnjava dr Ćurčić.
Poznati neuropsihijatar dodaje da adolescent koji je suicidan treba da se oseti voljenim.
- Njemu su pomoć, podrška i razumevanje okoline potrebni jer se oseća nemoćno. Problem koji ima ne treba potcenjivati, a njegovo stanje treba uzeti za ozbiljno. Najviše pomaže strpljiv, dobronameran otvoren razgovor i to samo kada su adolescenti za to raspoloženi i spremni - kazao je dr Ćurčić.


 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online