Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.12.2017.
11:48
Vestionline, rts rs A

Zbog učestalih napada i policajci dobili SOS liniju

Vest da je još jedan policajac nastradao na zadatku uzemirila je javnost. Slučaj Srđana Petrovića koji je smrtno ranjen u okolini Požarevca podseća na rizik kome su čuvari reda svakodnevno izloženi. Satatistika obeshrabruje - u proseku svakog dana jedan službenik bude napadnut, a za prvih 11 meseci ove godine bilo je više napada nego cele 2016.

Tanjug
Policajci na udaru

"Saobraćajac je napadnut jer je hteo da uradi alko test", "Pretučena policajka u Novom Sadu", "Policajac u Novom Pazaru upucan u stomak"... I to je samo deo ovogodišnje statistike. Nezavisni sindikat policije upozorava da se ona neće promeniti dok se god pucanj na policiju ne shvati kao pucanj na državu.

- Imamo osećaj mi policijski službenici da nas pravosuđe gleda u hiljadu slučajeva kao da smo mi neprijatelji a da su im advokati, i napadači na policiju saveznici. Zamislite kada policajac ima opravdanu upotrebu sredstva prinude, a posle toga u privatnoj parnici lice ga tuži i on dobije kaznu zatvora osam meseci, godinu dana, gubljenje posla, itd. To je neshvatljivo - kaže Velimir Lukić iz Nezavisnog sindikata policije.

Tokom prošle godine na dužnosti su napadnuta 342 policajca, a u 85 odsto slučajeva napadači su završili na sudu. Čak 98 odsto njih je i osuđeno.

- Međutim, ono čime nismo zadovoljni je podatak da je svega 34 posto tih učinilaca osuđeno kaznom zatvora, dok je 60 posto njih osuđeno uslovnim kaznama čime smo mi jako nezadovoljni i ovom prilikom apelujemo da se svi učinioci ovih teških krivičnih dela kazne adkevatnom kaznom - rekao je direktor policije Vladimir Rebić.

Za napad na policajca predviđena je kazna od jedne do osam godina zatvora. U slučaju teške povrede - od dve do deset godina. Blaga zakonska rešenja, međutim, nisu jedini problem.

- Nedavno je zapaljen auto jednog od šefova policije u Nišu. Diže se tenzija u samom društvu i svaka osoba, da li je kriminalac ili neko ko ima psihološke probleme, može da potegne opružje, pogotovo zato što u Srbiji postoji ta tamna brojka - ne zna se koliko imamo oružja a stalno se nalazimo u vrhu toga - istakao je Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

S druge strane, za stručnjake je upitno da li je policija dobro opremljena za suočavanje sa rizikom. A kada se desi, i kako se oporavljaju nakon nesreće.

Pozdravljaju otvaranje SOS telefona za policajce gde mogu da dobiju psihološku pomoć u stresnim situacijama, ali tvrde da kontinuirana podrška izostaje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online