Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.12.2017.
10:11
Vestionline, Tanjug A

Uhapšena četiri carinska službenika

Privedena četiri carinska službenika i dve osobe u vezi sa spornim carinskim postupanjem kojim je državni budžet oštećen za preko 2,2 miliona evra.

pixabay.com
Uhapšeni zbog malverzacija

Akciju privođenja izveli su pripadnici MUP-a Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom iz Novog Sada, Poreskom policijom i Upravom carina.

Uhapšeni su carinski službenici Z.O (57) i N.Š (56) i Lj.Đ. (46), kao i Z.J (42) vlasnik privrednog društva "Deplphia services limited/mahe/seyćelles" i službenik špedicije R.N (46), dok je u drugoj akciji u Zrenjaninu uhapšena carinska službenica S.G (1977), saopšteno je u sredu iz Uprave carina.

Policija je protiv privedenih podnela krivične prijave Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, zbog postojanja osnovane sumnje da su u periodu od juna 2016. do aprila 2017. godine izvršili krivična dela nesavestan rad u službi i utaja poreza.

Osumnjičeni carinski službenici raspoređeni u Carinskom referatu Slobodna zona Novi Sad omogućili su uvoz cigareta na osnovu falsifikovanih akata protokola Ministarstva spoljnih poslova i predstavili ih kao robu koja služi za snabdevanje diplomatsko-konzularnih predstavništava, međunarodnih vladinih organizacija i njihovog osoblja, čime je izbegnuto plaćanje carine i drugih uvoznih dažbina, navodi se u saopštenju.

Roba je u Republiku Srbiju ulazila preko carinske ispostave Gostun, odakle je upućivana u Slobodnu zonu Novi Sad, gde je, na osnovu falsifikovanih akata protokola, konačno ocarinjena bez plaćanja uvoznih dažbina i tako završila na crnom tržištu u zemlji i inostranstvu.

Na taj način omogućen je uvoz robe bez plaćanja uvoznih dažbina za preko 140.000 boksova cigareta, čime je budžet Republike Srbije oštećen za više od 2.2 miliona evra, odnosno nešto više od 271 milion dinara i to: na ime carine oko 20,5 miliona dinara, na ime akcize više od 200 miliona dinara, kao i na ime PDV preko 50 miliona dinara.

U drugoj akciji, u Zrenjaninu je uhapšena carinska službenica S.G. (1977), zbog sumnje da je zloupotrebivši službeni položaj oštetila budžet Srbije za 848.708 dinara, navodi se u saopštenju.

Sumnja se da je S.G., prilikom carinskog nadzora i kontrole kamiona austrijskih registarskih oznaka, sačinila falsifikovanu ulaznu evidencionu karticu na kojoj je ubeleženo da je vozilo u carinsko područje Republike Srbije ušlo prazno, iako se u njemu faktički nalazila roba u vrednosti od 20.470 evra.

Na taj način, osumnjičena je vozilo pustila da udje u Srbiju bez plaćanja carinskih dažbina, čime je vozaču kamiona pribavila imovinsku korist od 848.708 dinara, za koliko je oštećen budžet Republike Srbije.

Uprava carina je aktivno učestvovala u otkrivanju oba slučaja, kao i prethodnih, čime je potvrdila odlučnost ove institucije u borbi protiv korupcije u sopstvenim redovima.

U saopštenju se podseća da je ovo treća akcija privođenja carinskih službenika tokom 2017. godine u kojima je zbog zloupotrebe službenog položaja ukupno privedeno 33 carinika.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online