Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.12.2017.
19:44
A. Vučićević - Vesti A

Moju ćerku su opet ubili

"Opet su je ubili. Prvi put na pešačkom ubio ju je vozač, a drugi put ju je ubilo naše sudstvo donoseći presudu bez prisustva nas roditelja. Nagodili su se, za smrt moje ćerke bahati vozač dobio je kućni pritvor na godinu dana i nanogicu. Oprosti im, Bože, oprosti im, Milice Marinković. Izvini, kćeri moja, što sam te rodila u ovoj državi. Hvala ti što sam ti bila majka."

Lična arhiva
Nema utehe za majku: Radica sa ćerkom Milicom

Ovaj potresni status na društvenim mrežama ostavila je Radica Jovanović, majka nesrećno nastradale Milice Marinković (24) koju je 2014. na pešačkom prelazu u Beogradu kolima udario Anđelko Jeremić.

Milica je posle desetodnevne kome preminula, a sada su njeni roditelji doživeli novi udarac koji im je zadalo srpsko sudstvo!

- Suđenje je bilo zakazano za ponedeljak 4. decembar, ali kada smo došli u sud nas nije bilo na listi zakazanih suđenja! U sudnici sam zatekla neke ljude i oni su nam rekli da je suđenje završeno još u novembru, da su se nagodili! Pitala sam kako je to moguće i da li je neko imao plan da me obavesti kao roditelja koji je izgubio dete. Nisam dobila odgovor... Sudiju sam srela na hodniku, zamolila sam da ga nešto pitam. Rekao je da ne mogu i uopšte nije želeo da nastavi razgovor. Moj suprug je pitao kako to da sud nije obavestio roditelje da je postignuta nagodba i saznao je da je sudija rekao da nema potrebe da mi dobijemo rešenje - kaže za "Vesti" Radica Jovanović.

Ona je objasnila da je po povratku kući zatekla obaveštenje iz suda u kojem stoji da se suđenje odlaže, a do kada, niko ne zna.

- Kako je to moguće, suđenje zakazano ujutru, poziv za odlaganje stigao popodne, a presuda već donesena! To je samo dokaz kako u ovoj državi stvari funkcionišu. Još nisam stigla ni da shvatim šta se dogodilo, da otplačem takvu sramnu presudu. Ali, na ovome neće ostati. Niko ne može da zamisli kako se oseća jedan roditelj čije je dete preminulo kada čuje ovakvu odluku - kaže Radica.

Ona je dodala da advokat, koji je branio Jeremića, zastupa i sina Željka Mitrovića, optuženog da je pregazio Andreu Bojanić (17), kao i Petru Cvijić koja je automobilom usmrtila Slobodana Bajića.

- U svim slučajevima koje ovaj advokat radi ispostavi se da su žrtve krivci. Izgleda kao da su svi odlučili da se sami bace pod kola - ironično je zaključila Jovanovićeva.

Poznati slučajevi

* Aleksandar Mitrović, sin vlasnika Pinka Željka Mitrovića, 2013. usmrtio kolima Andreu Bojanić. Suđenje još traje.
* Voditeljka Petra Cvijić 2012. kolima usmrtila Slobodana Bajića. Oslobođena krivice.
* Marko Milićev 2014. ubio Luku Jovanovića na Brankovom mostu u Beogradu. Osuđen na četiri godine zatvora.
* Vasa Negovan osuđen na dve godine zatvora zato što je, vozeći sa 2,62 promila alkohola u krvi, kod Pančeva 2010. usmrtio dvogodišnjeg dečaka, a dečakove roditelje lakše povredio.

Koliko košta život u Srbiji?

Radica Jovanović je 2015. javnosti poslala otvoreno pismo u kojem pita - koliko u Srbiji košta ljudski život?

- Kad vam neko pregazi dete na pešačkom prelazu tek vam sledi agonija dokazivanja. Bačena sam u kavez da se borim sa najeminentnijim advokatima. Ja, unesrećena majka, a da mi pri tome država po službenoj dužnosti nije dodelila advokata. Nameće mi se pitanje zbog čega je uopšte potreban advokat roditeljima čija deca su poginula u saobraćaju? Od čega bi trebalo da nas brane advokati? Od niskih, sramnih presuda, koje se donose za učesnike saobraćaja koji uzrokuju ovakve nesreće. Da li mi je potreban advokat ako prof. dr. Zoran Stanković u svom izveštaju napiše: "Poreklo i uzrok smrti: Smrt je nasilna"? Koliko vredi život u Srbiji? Vredi onoliko koliko imaš para da platiš dobrog advokata. Primetila sam, a i vi ste verovatno, da su kazne za ovakva dela veoma sramne. Takvim kaznama kao da šalju poruku bahatim vozačima: "Samo vi gazite, ljudski život u Srbiji ima nisku cenu" - napisala je Radica.

Crna statistika

- Studija Saobraćajnog fakulteta pokazuje da svaki treći poginuli pešak u Srbiji strada tokom prvog mraka i na jesen
- Ubedljivo najugroženiji su stariji od 65 godina
- Glavni razlog stradanja pešaka je najčešće loša vidljivost u određenim delovima dana 935 pešaka poginulo u Srbiji od 2011. do početka 2017.

 

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online