Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.11.2017.
04:11
B. Đokić - Vesti A

Srpski klanovi u imperiji droge (2): "Balkanski ratnik" protiv Šarića

Glavne srpske kriminalne grupe su se poslednje decenije ubacile u trgovinu kokainom. Postale su jedna od najjačih kriminalnih organizacija, a počeci trgovine kokainom datiraju od pre nekoliko decenija. Srpski kriminalci se bave i švercom heroina iz Turske, ali ne u velikim količinama, jer su svoju zemlju "rezervisali" Turci, kao i Albanci koji imaju dobre veze u Turskoj.

Tanjug (Arhiva)
Najpoznatiji narko-bos: Darko Šarić

Pretovar na otvorenom moru

Zato su se srpski kriminalci bacili na mnogo veći šverc, meren tonama kokaina iz Južne Amerike za Zapadnu Evropu i za Australiju. Kokain je mnogo skuplja droga, za one sa dubokim džepom, pa su i zarade mnogo veće, ali je i samo krijumčarenje složenije. Kriminalci iz Srbije i BiH u Kolumbiji, Brazilu, Peruu, kupuju kokain koji se proizvodi u laboratorijama duboko u džungli, onda treba da se transportuje do velikih luka na Atlantskom okeanu, sakrije stotinak kilograma kokaina na prekookeanskim brodovima, otprati do luka u Zapadnoj Evropi, kao što su Roterdam i Barselona. Nekada čak i na otvorenom moru treba kokain sa brodova prebaciti na jahte, ako se sumnja da policija zna za njihov plan, a onda ga raspodeliti na po nekoliko kilograma i potom distribuirati po zemljama Evrope.

Legijina hrvatska veza

Među dilerima u Južnoj Americi aktivni su i Hrvati. Jedan od najvećih dilera, prema pisanju hrvatskih medija, jeste Branko Marinković iz Bolivije, poreklom iz Hrvatske. U ratu njegovog i klana Vilijama Rozalesa Suareza poginula trojica plaćenika iz Srbije. Interesantna je i veza Milorada Ulemeka Legije, osuđenog za ubistvo premijera Zorana Đinđića, sa hrvatskim kriminalcima. Naime, dan pred ubistvo premijera Đinđića, hrvatsko-srpsku granicu prešao je kriminalac Ivica - Ico Mateković. Njega je u Srbiji dočekao Boško J, oficir Jedinice za specijalne operacije, koju je osnovao Legija. Takođe, prema pisanju medija, Legija je desetak dana po atentatu na premijera Zorana Đinđića viđen u zapadnom Mostaru, ali i Grudama, koje slovi za "mafijaški centar" Herceg-Bosne. Nije Legija jedini imao veze sa hrvatskim kriminalcima, jer je i Hrvatska jedna od "mirnih luka" u Evropi, gde stiže kokain iz Južne Amerike. Srpski i hrvatski kriminalci, uprkos ratu, teškoj prošlosti dve nacije i stalnih tenzija, nikada nisu prekidali plodonosnu saradnju koja je iz godine u godinu sve snažnija.

Jedna od najvećih zaplena policija Srbije, SAD i Velike Britanije bilo je u akciji Balkanski ratnik, u kojoj je razbijena grupa poznatog narko-bosa Darka Šarića. Tada je zaplenjeno preko dve tone kokaina. Uprkos hapšenju ove grupe, nastavilo se sa švercom kokaina iz Južne Amerike za Evropu, koju organizuju srpske kriminalne. To se najbolje videlo maja 2015. godine, kada su za samo nedelju dana policije Portugala i Španije zaplenile preko dve tone kokaina, vrednog gotovo 150 miliona evra, a u čije su krijumčarenje iz Južne i Centralne Amerike za Zapadnu Evropu umešani Srbi. Kod Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu zaplenjeno je 1,15 tona kokaina, koju je kriminalna grupa iz Srbije brodom krijumčarila iz Centralne Amerike za Evropu. Tom prilikom su uhapšena četiri državljana Srbije, saopštile su portugalske vlasti. Ova zaplena dogodila se samo nedelju dana nakon slične zaplene u teritorijalnim vodama Španije. Tom prilikom su takođe uhapšeni kriminalci sa Balkana, jedan Srbin i dvojica Hrvata. Tada je zaplenjeno 1,1 tona kokaina švercovana iz Južne Amerike za narko tržište Zapadne Evrope.

Dileri se gomilaju

Poslednjih desetak godina broj srpskih kriminalaca koji učestvuju u ovom švercu drastično je porastao, nezvanično su rekli tada za Vesti u MUP Srbije.

Glavobolja nemačke policije

Kriminalci iz Srbije i BiH pored šverca droge na veliko imaju i vrlo razgranat posao po gradovima prevashodno Evrope, gde snabdevaju lokalne dilere. Tako je januara 2016. godine u policijskoj raciji u problematičnoj kelnskoj četvrti Kelnberg, uhapšen veliki broj osumnjičenih za organizovanu trgovinu drogom. Portparol kelnske policije izjavio je tada da su uhapsili 14 osumnjičenih. Reč je o klanu poreklom iz Srbije, koji je navodno kontrolisao trgovinu drogom u četvrti Mešenih. Kako navodi nemački "Bild", trgovina heroinom i kokainom navodno im je donosila milionske zarade. List je tada preneo i da je "uhapšen" i jedan pas. Policajci su morali da omame opasnu životinju da bi mogli da pretresu objekat za prodaju brze hrane.

- Osim grupe Darka Šarića, najmoćnije su i grupa Dejana Stojanovića Keke, koji se krije u Južnoj Americi, kao i grupa Luke Bojovića koji u španskom zatvoru čeka izručenje Srbiji. Pretpostavljamo da se nekoliko desetina kriminalaca iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine nalazi u državama Južne Amerike. Tamo direktno od proizvođača kokaina sa plantaža u džungli kupuju ovu drogu po dosta niskim cenama. Potom se ona ukrcava na prekookeanske brodove i transportuje do luka Holandije, Španije ili Portugala. Često njihovi saradnici iz Evrope sa manjim brodovima odlaze na pučinu, tu čekaju prekookeanske brodove, pa onda sa njih prebacuju drogu u ove brodiće i uplovaljaju potom u luke kako bi izbegli kontrole u većim lukama - rekli su izvori "Vesti".

SUTRA - Srpski klanovi u imperiji droge (3): Srbi čuvaju narko-barone

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online