Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.09.2017.
09:59
Danas A

Kostić pozajmio Todoriću više od 50 miliona evra

Agrokorove firme u Srbiji predmet su okršaja banaka i vanredne uprave tog koncerna i trenutno deluje da bankari dobijaju. Prema izveštaju o toku sudskih postupaka vanredne uprave Agrokora, privredni sud ne samo da nije priznao vanrednu upravu u Srbiji, već se Sberbanci u zahtevu za blokiranje otuđenja akcija u firmama, pridružila i Inteza.

www.mc.rs
Miodrag Kostić, direktor MK Grupe

Sberbanka Rusija je već dobila privremene mere kojima se zabranjuje raspolaganje ili opterećenje akcija Agrokora u Dijamantu, udela u frikomu, vlasništva Konzuma u firmi Idea d.o.o. (različitoj od istoimenog lanca supermarket), kao i vlasništva Agrokora u firmama Kron, M-profil SPV I Nova Sloga. 

U međuvremenu se pojavila Inteza koja je pokrenula postupak naplate duga protiv Konzuma, Jamnice, Zvijezde, Agrokor trgovine i PIK Vrbovec. Oni su podneli predlog za određivanje privremene mere kako konzum ne bi mogao da proda svoj udeo u Idea d.o.o. Inteza se takođe pridružila ruskoj Sberbanci u prinudnoj naplati od Agrokora i to zahtevajući njegove udele u firmama u Srbiji. 

Prema Centralnom registru hartija od vrednosti, Agrokor ima zabranu otuđenja akcija u Dijamantu i to ne samo po osnovu duga prema Sberbanci iz Rusije od 100 miliona evra, već su tu i tri potraživanja drugih banaka od ukupno 35 miliona evra. 

Neke od Agrokorovih firmi u Srbiji su i same već poprilično opterećene kreditima na koje je stavljena zaloga. Prema registru zaloga u Agenciji za privredne registre, na imovinu i potraživanja Agrokorovih firmi u Srbiji položene su zaloge za zajmove od preko 80 miliona evra. 

Najveći deo se odnosi na Sberbanku Slovenija koja je 20 miliona evra potraživanja od Dijamanta obezbedila mašinama i opremom, kao i pravom na zajmove koje je Dijamant godinama davao Idei u vrednosti od oko 46 miliona evra. 

AIK banka ima obezbeđen zajam od 1,23 milijarde dinara (oko 10 miliona evra) Dijamantu zalogom na opremi i silosu u Odžacima. Ova banka ima velika potraživanja od Merkatora-S, Agrokorove kompanije koja upravlja supermarketima Idea, Merkator i Roda u Srbiji. 

U tri kredita, AIK banka je pozajmila Merkatoru preko 40 miliona evra, a kao zalogu je uzela prihode od davanja u zakup 20 lokala u Merkator centru u Beogradu, zatim Roda centru u Čačku, kao i u trgovinskim centrima u Nišu, Subotici Kragujevcu. 

Kikindski mlin koji je u vlasništvu Dijamnata i Frikoma je založio opremu u Kikindi za kredit Jubamnke, koji je kao i AIK banka u vlasništvu Miodraga Kostića, od tri miliona evra. 

Na kraju Frikom je za dva kredita kod Jumbes I Komercijalne banke u ukupnoj vrednosti od 880 miliona dinara ili 7,3 miliona evra založio ukupno 4,5 miliona tona smrznutog povrća koje stoji u hladnjaččama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online