Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.09.2017.
02:00
B. Đokić - Vesti A

Manijaci 21. veka: Seks predatori vrebaju decu

Poslednjih godina internet koji je gotovo nemoguće kontrolisati postao je lovište za predatore koji ucenjuju žrtve seksom. Naime, lažno se predstavljajući, oni vrebaju svoje mete na društvenim mrežama i kad zadobiju njihovo poverenje, traže od njih fotografije na kojima su nagi ili u seksualnim položajima, koje potom koriste za ucenu.

pixabay.com
Opasne zamke: Ucenjivači se obično kriju pod lažnim profilima na društvenim mrežama

Ucena seksom (sekstoršen) je jedna od najvećih opasnosti na globalnoj mreži poslednjih godina, pogotovo za mlade. Razvojem društvenih mreža i aplikacija za komunikaciju, kao što su Fejsbuk, Viber, Skajp, kojima se uživo komunicira i dopisuje, ali i razmenjuju fotografije ili video snimci ova vrsta iznuđivanja je, kažu u policijskim službama širom sveta, prosto eksplodirala. Upravo se na internetu najviše otkrivaju žrtve ucena seksom.

Ovaj pojam se koristi za ucene seksualnim informacijama ili fotografijama. Socijalni mediji i telefonske poruke su glavni izvor materijala za ucenjivače, koji prete da će ih podeliti sa drugima ili javno objaviti.

Kako "Vesti" saznaju u MUP Srbije, ova vrsta sajber kriminala je sve češća u Srbiji i zabeleženo je nekoliko desetina ovih slučajeva poslednjih godina.

Samoubistvo zbog sramote

Najveća opasnost ove vrste na internetu je po decu. Kako objašnjavaju za "Vesti" izvori iz policije i tužilaštva, mladi su zbog neiskustva najčešće žrtve:

- Nisu problem samo pedofili, koji su najčešće osobe koje iskorišćavaju decu na internetu, već i ljudi koji u tome vide biznis, pa takođe stupaju u kontakt sa maloletnicima kako bi od njih na prevaru uzeli ili snimili kompromitujuće snimke. S druge strane, opasnost predstavlja i ono što sama deca snime, fotografišu i postave na net. Jednom kada se postavi u virtuelnom svetu, tamo ostaje zauvek.

Na to je nažalost skrenula pažnju javnosti u Srbiji i nedavna tragedija jednog mladića od 17 godina. Objava jedne fotografije koštala ga je života. On se ubio pošto su njegovi drugovi u šali objavili sliku na kojoj se vidi kako se ljubi sa jednom devojkom u kafiću. Dečak je bio u vezi sa drugom devojkom, koja je videla taj snimak, što je bio povod za svađu i mladić je potom digao ruku na sebe.

Najopasniji su, kako kažu u srpskoj policiji, internet predatori, koji surfuju svetskom mrežom u potrazi za plenom i naivnom decom, kojima se najčešće lažno predstavljaju, te kad zadobiju njihovo poverenje, teraju ih da rade stvari kao što je slanje slika na kojima su nagi.

- Te fotografije i snimci se potom distribuiraju i prodaju na takozvanom mračnom internetu, odnosno mreži TOR, gde se sakupljaju pedofili da u mraku i krišom od policijskih službi razmenjuju pedofilske snimke. Jedna takva opasna mreža je uhapšena pre nekoliko godina, a žrtve su bila i dva mladića iz Srbije, koja su prevarena i u zabludi postali njihov plen - dodaju izvori "Vesti" i tužilaštva.

Operaciju pod nazivom "Okrugli sto" ("Round table") vodile su američke bezbednosne službe, u saradnji sa još nekoliko policija sveta, među kojima i srpskom. U martu 2014. godine uhapšeno je 14 osoba u SAD jer su organizovali pedofilski krug i snimali dečake i devojčice. Među 251 žrtvom pedofila identifikovana su, kao što smo pomenuli, dva dečaka iz Srbije.

- U pitanju su bili dečak i mladić, koji je bio gotovo punoletan, ali ima probleme u psihičkom razvoju. Njih su iskoristili preko internet servisa Skajp. Naime, predatori su angažovali glumice koje izgledaju mladoliko i koje su preko društvenih mreža nalazili mladiće, predstavljajući se kao devojčice željne poznanstava. One su pričale sa ova dva mladića. Ubrzo bi krenule sa slobodnijim razgovorom i pitale ih da li žele da ih vide nage. Nakon toga tražili su i od ove dvojice dečaka da se skidaju, masturbiraju, a članovi pedofilske grupe su ih onda tajno snimali - nezvanično kažu za "Vesti" u tužilaštvu.

Lažni identitet

Jedan od najpoznatijih primera iznude preko interneta je slučaj Antonija Stancija iz SAD, koji je sa 18 godina otvorio Fejsbuk nalog, na kome se predstavljao kao devojka i koristeći lažni identitet od svojih drugova iz srednje škole tražio da mu šalju svoje gole fotografije, koje je potom koristio da ih ucenjuje da bi imali seks sa njim. On je uhapšen i osuđen na 15 godina robije.

Potom su eksplicitne snimke ove dvojice mladića postavili na takozvani mračni veb, gde su ih prodavali za novac.

- To su klasični načini iskorišćavanja naivnih mladića i devojaka na internetu. Takođe koriste taktiku da se manijaci s lažnih naloga zbliže s njima preko Fejsbuka, traže slike, a onda im prete da će ih objaviti ako im ne pošalju još više fotografija i još eksplicitnijih - kažu izvori "Vesti".

Sajber kriminalci i ucenjivači često se predstavljaju kao žene ili poznate osobe, te svoju žrtvu nagovaraju da izvode određene seksualne radnje, odnosno imaju takozvani sajber seks, što snimaju i potom prodaju na ilegalnom tržištu. Prema procenama svetskih policija, čak 95 procenata ovih žrtava su muškarci. Takođe, ucenjivači često traže i pare, preteći da će snimke pokazati prijateljima, rodbini žrtve ili ih pustiti na internet.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online