Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.05.2017.
18:01
B. Đokić - Vesti A

Huligani drmaju Srbijom

Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije (EKRI) Saveta Evrope upozorila je na delovanje fudbalskih navijačkih grupa "uključenih u nezakonite i kriminalne aktivnosti", a posebno na odnos vlasti prema novinarima u Srbiji.

A. Čukić
Pušteni s lanca, nelažnjeno divljanje stadionima

Podseća se da je Komesar Saveta Evrope za ljudska prava Nils Muižnieks 2015. godine upozorio da je postala uobičajena praksa u Srbiji da visoki javni zvaničnici verbalno napadaju novinare nazivajući ih "izdajnicima" i "stranim plaćenicima".

I rijaliti problem

U dokumentu se izražava zabrinutost zbog stalnog rasta govora mržnje, koji je pojačan širokim medijskim izveštavanjem. Takođe se navodi da mediji nastavljaju da prenose govor mržnje političara i drugih javnih ličnosti.

Bauk Srebrenice

U izveštaju EKRI konstatuje se da se Srbija izvinila za Srebrenicu, ali se preporučuje srpskim vlastima da javno priznaju da zločini počinjeni u Srebrenici predstavljaju genocid". Pri tom se izražava zadovoljstvo što se Radio televizija Srbije 2010. izvinila gledaocima zbog svoje uloge "glavnog propagandnog oruđa režima Slobodana Miloševića".

Još jedno upozorenje o stanju u Srbiji i medijima, odnosi se na "tabloidizaciju" štampanih medija koji se bore za ekonomsku egzistenciju, ali i na povećanje broja rijaliti programa na televiziji.
Jedan od najpoznatijih slučajeva kada su novinari ipak digli glas protiv odnosa države prema njima bio je protest "Novinari ne kleče". Tada je tražena ostavka sada već bivšeg ministra odbrane Bratislava Gašića zbog vređanja novinarke Zlatije Labović. To je jedna od retkih stvari gde su srpski novinari istrajali i uspeli u nameri da Gašić napusti funkciju.

Sve kao nekad

Dragoljub - Draža Petrović, kolumnista i glavni urednik dnevnog lista "Danas" kaže da ga izveštaj Saveta Evrope uopšte ne iznenađuje.

Sprega s mafijom

Zbog delovanja fudbalskih navijačkih grupa posebno je zabrinut EKRI, za koje navodi da su uključene u nezakonite i kriminalne aktivnosti. Ističe da su navijačke grupe povezane s desničarskim organizacijama bliskim nacionalističkim političarima i organizovanim kriminalom. To su, inače, informacije koje se godinama pominju u srpskim medijima, ali vođe navijačkih grupa za koje se tvrdi da se bave kriminalom nisu procesuirane.
Premijer Aleksandar Vučić u maju prošle godine izjavio je da država trenutno nema snage da se izbori s huliganima, jer za to ne postoji društveni konsenzus.

- Kad god je Vučić bio na vlasti u novijoj istoriji, srpski novinari završavali su na stolu nekog Saveta Evrope kao skupina kojoj treba pomoći. Prvi put to se desilo devedesetih godina, pa nije ni čudo da je sada njihova poruka da "javni diskurs liči na devedesete". Danas su u Srbiji navijačke grupe u boljem položaju od novinara, jer im država ne preti kao nama. Takođe, država ne pokušava da ih ugasi, kao što je to slučaj s pojedinim medijima. Slobodni novinari su očigledno veća opasnost za Vučića nego razuzdani navijači. Vučić zapravo pokušava da normalnu Srbiju, o kojoj stalno priča, napravi u abnormalnoj atmosferi, uz nenormalne medije, dok će svi normalni da nastradaju. To ukazuje koliko je iskren u namerama i demokratičan - objašnjava Petrović.
 

Političari opet pale "Jugoslovene"

Komisija ocenjuje i da su se regionalne tenzije na prostoru bivše Jugoslavije naglo pogoršale u poslednjih nekoliko meseci. Navodi se da se to moglo videti iz gotovo nekontrolisanih izjava funkcionera iz regiona proteklih meseci, što je izazvalo ozbiljnu zabrinutost i u EU i u SAD.
Pozdravljeno je donošenje zakona protiv diskriminacije, kao i zapošljavanje Albanaca u policiji, ali i činjenicu da Strategija protiv diskriminacije predviđa donošenje zakona o registrovanju istopolnih veza.
U izveštaju se pominje napredak postignut u izradi ličnih dokumenata za Rome. EKRI ocenjuje da stepen nasilja prema Romima ostaje na visokom nivou i dodaje da samo šest odsto romske dece ide u vrtić, a 46 odsto uspe da okonča osnovno obrazovanje. Navodi se i da u važnim delovima javnog sektora gotovo da nema zaposlenog Roma, a 72 posto svih romskih naselja su i dalje divlja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online