Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 26.04.2017.
18:01
B. Đokić - Vesti A

Šta se krije iza stravičnog zločina kod Golupca: Zla kob rada u tuđini

U selu Bariču, u brdima između Velikog Gradišta i Golupca, vide se kuće na kojima bi, po mnogim beogradskim elitnim naseljima, pozavideli. "Je l' vidite ove kuće, to je spomenik srpskoj gluposti, započinje Marjan Đokić razgovor s reporterima "Vesti", pokazujući rukama iza sebe.

V. Sekulić
Odnošenje tela ubice

On je, kako kažu, starešina sela, odnosno predsednik golubačke Mesne zajednice Barič, gde je u ponedeljak ujutru Božidar Dačić (77) ubio sina Miroslava (57), suprugu Radmilu, šuraka Pavla Živkovića, a snaju Goricu (55) teško ranio.

Duboki razlozi

Kao što su "Vesti" pisale, Božidar Dačić je ubio sina kraj česme, s dva hica u potiljak. Ranio je snahu Goricu i biciklom je otišao do šuraka Pavla Živkovića, kojeg je ubio kraj kapije. Suprugu Radu usmrtio je kod njene tetke metkom u uho.

Tragedija u porodici dijasporaca, povratnika sa rada u Austriji, potresla je Srbiju zbog surovosti zločina, ali i zbog činjenice da je reč o uglednoj i bogatoj porodici bez materijalnih problema koji more većinu naroda.

V. Sekulić
Pokolenja u svađi: Marjan Đokić

Raspad porodice

Marjan Đokić napominje da je maltene svako dijasporsko selo iskusilo iste probleme.

- Gotovo svaka druga ili treća porodica s povratnicima iz dijaspore se raspala, to su podaci koje imam. Zato su sve ove kuće iza mene puste - objašnjava Đokić.

Marjan Đokić je blizak rođak stradalih i u njegovoj kući je Božidar ubio suprugu Radmilu, tetku njegove majke, dok je on telefonom pokušavao da pozove policiju. Kaže da je kao predsednik Mesne zajednice upoznat sa situacijom u selu i da ne treba verovati mnogim pričama i seoskim ogovaranjima oko motiva zločina, već da razloge obračuna treba tražiti dublje. Kaže da je reč o sukobu generacija i da je takva situacija u mnogim dijasporskim sredinama, selima posebno.

V. Sekulić
Presudio sinu i sebi: Telo Božidara Dačića

Lagodan život dece

- Imamo generaciju koja je sticala u inostranstvu, eto u našem selu većina je radila u Austriji. Sa druge strane je mlađe pokolenje, koje je ostalo ovde i naviklo na drugi način života. Prosto su neprilagođeni jedni drugima. Stariji su odlazili u inostranstvo, ostavljali decu kod kuće i govorili im da ne moraju da uče i da rade, a da će im oni slati pare. A onda, kad se stariji vrate u zavičaj, zateknu decu koja su navikla sve da dobiju, dok su oni decenijama radili u društvu gde se rad ceni i gde je drugi sistem vrednosti. I tada nastaju problemi - kaže Đokić.

Pretio da će sve pobiti

Meštani su znali da su Dačići imali probleme i da je Božidar pretio da će sve pobiti, ali niko nije hteo da se meša. Dušan Đokić kao glavni razlog navodi deo imanja za koje je Božidar želeo da mu supruga Radmila prepiše.
- Pre nekoliko dana su bili na sudu i njegov šurak Pavle Živković je u tom sporu stao na stranu sestre Radmile - objašnjava Dušan.
Božidar Dačić je s Radmilom radio četrdeset godina u Austriji na bušotinama i mostovima. Penzionisao se pre pet godina i tada se vratio u Barič.
- Pare ljude kvare, a oni su imali sve - kaže Dušan.

On objašnjava da je bilo vidljivo kako se stvari menjaju.

- Sve je počelo 1990-ih godina. Tada su u rodni kraj počeli da se vraćaju penzioneri koji su otišli da rade po Evropi tridesetak godina ranije. U zavičaju su ih sačekali potomci, uglavnom bez radnih navika. I tada su počele svađe i rasprave. Te dve generacije su, nažalost, bile neprilagođene jedna drugoj. Jednostavno, ako si 40 godina živeo i radio u inostranstvu, stvorio si jedne navike i onda se vratiš i vidiš nešto potpuno drugačije - kaže Đokić još u neverici od tragedije koja je zadesila selo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online