Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 05.02.2017.
02:00
Tanjug, Vestionline A

FOTO: Evo kako srpski policajci hvataju ubice pomoću DNK analize

Forenzička laboratorija Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra MUP-a Srbije jedna je od najopremljenih u regionu i za sada jedina akreditovana forenzička laboratorija u Srbiji i godišnje obradi 18.000 do 20.000 predmeta vezanih za najteža krivična dela.

Tanjug
DNK analiza otkriva izvršioce krivičnih dela

Glavni veštak Odeljenja za DNK analizu Anđelka Vučetić Dragović za Tanjug objašnjava da je DNK analiza uporedna metoda i da DNK profil sam po sebi ne znači mnogo, ukoliko nema s čim da se uporedi.

Ali, kad postoji profil osumnjičenog i profil sa lica mesta, može da se ustanovi da li se oni poklapaju, kaže glavni veštak, ali dodaje da je problem što jedinstveni nacionalni DNK registar u Srbiji još ne postoji, jer ne postoji ni zakon o nacionalnom registru.

Anđelka Vučetić Dragović, međutim, podseća da je zakon u fazi nacrta, da je prošao javnu raspravu i da se očekuje da bude donet ove godine.

Trenutno, dodaje ona, svaka laboratorija koja se bavi ovom vrstom analize ima svoj registar, u kome se nalaze spisak osoba čiji je profil dostavljen toj laboratoriji.

Tanjug
Anđelka Vučetić Dragović: Nemamo jedinstveni DNK registar

U registru su, inače, kako navodi, zavedeni samo osumnjičeni, oštećeni, ili oni koji hoće da daju svoj bris kako bi bili eliminisani iz grupe osumljičenih, pa laboratorija ima samo DNK profile osoba koje se vezuju za neki predmet i kojima je u forenzičkoj registraciji uzet bukalni bris.

U Odeljenju za DNK analizu, u kojem radi 14 ljudi, od kojih je osam veštaka - DNK analitičara, tragovi dostavljeni sa lica mesta najpre se vizuelno pregledaju, kako bi se uočio neki biološki trag.

Tanjug
Jedna dlaka je dovoljna

DNK molekul, objašnjava, nalazi se u ćelijama živih organizama i svuda gde ima živih ćelija iz njih se može izvući DNK molekul.

- Jedna dlaka je dovoljna. Dovoljno je da kinete, da se počešete, da nešto dodirnete i ostavite epitelne ćelije koje nisu vidljive golim okom, iz veoma male količine bilo kog biološkog materijala, možete dobiti uzorak. Zato strogo vodimo računa o sterilnim uslovima u kojima radimo, jer dovoljno je samo da neko slučajno pipne sto na kom radi, da ostavi svoj biološki materijal - kaže Vučetić Dragović.

Tanjug
Analize pokazuju da li je neko bio na mestu zločina ili ne

Kada je o samoj DNK analizi reč, Vučetić Dragović kaže da se najpre izoluje DNK molekul iz ćelije, da je reč o 15 delova tog molekula, plus deo koji određuje pol i naglašava da to nisu informativni delovi DNK molekula i da oni ne daju nikakvu drugu informaciju, osim identifikacije.

- Ne možete da saznate da li neko boluje od nečega, da li ima neke nasledne bolesti. Na osnovu ovakve vrste analize samo možete da identifikujete određenu osobu, da kažete da li je ona ostavila svoj biološki materijal na mestu izvršenja krivičnog dela, ili tog biološkog materijala tu nema - objašnjava glavni veštak.

Kaže i da DNK analiza nikada ne potvrđuje stopostotno, već se sa velikom sigurnosću može reći da je "taj i taj ostavio svoj biološki materijal".

Uzorci čistog DNK molekula se čuvaju u adekvatnim uslovima, pa u slučaju da neko zatraži dodatno veštačenje ili ponovo hoće da pokrene predmet, oni su uvek dostupni.

Tanjug
Uzorci se čuvaju po strogim propisima

Ulazak u laboratoriju podrazumeva da svako mora imati na sebi mantil, sterilne navlake preko obuće, kao i bukalni bris-bris sa unutrašnje strane sluznice obraza. Pravila, naime, nalažu da ko god uđe u laboratoriju mora da ostavi bukalni bris, radi eliminacije, ako se pojavi neki nepoznati profil za koji se sumnja da je kontaminiran.

Vučetić Dragović kaže da su u ovu laboratoriju, koja je inače počela da radi 2006. i Srbija i EU uložile puno novca, te da je ova ustanova tada postala članica Evropske forenzičke mreže instituta, sto znači da prati sve novine i pojave u forenzici i u skladu sa tim, unapređuje opremu i metode koje se koriste u Evropi.

- Zanimljivo je da je DNK molekul jedinstven za svaku osobu, osim kod jednojajčanih blizanaca, koji imaju identičan genetski materijal, te se DNK analizom ne može identifikovati o kom jednojajčanom blizancu je reč, samo može da se kaže da je jedan od njih, a onda - kaže Vučetić Dragović - tu priču završava otisak prsta, koji je jedinstven za svaku osobu.

Prema rečima veštaka za otiske Odseka za registraciju i identifikaciju lica Andrije Petrovića, njegov Odsek na osnovu pronađenog otiska dokazuje prisustvo neke osobe na nekom mestu, ali ne i da li je "neko nekoga ubio, ili je nešto ukrao".

Tanjug
Baza se koristi samo za utvrđivanje identiteta

Otisci poznatih lica ubacuju se u bazu, kao i tragovi pronađeni na licu mesta i za svaki objekat koji se ubaci u bazu podataka.

Baza je, objašnjava, podeljena na nekoliko segmenata - baza registrovanih počinilaca krivičnih dela, kroz koju mogu da se proveravaju tragovi, baza registrovanih lica kroz koju se utvrđuje identitet. Po Petrovićem rečima po Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, njihovi otisci ne smeju se koristiti ni za šta drugo, osim za utvrđivanje identiteta.

Tanjug
Otisak se propusti kroz bazu samo ako to policija traži 

- Ako nam posredstvom Interpola, recimo, nemačka policija dostavi otisak za koji smatraju da potiče sa naše teritorije i traže da to utvrdimo, u tom slučaju otiske možemo da propustimo kroz bazu otisaka uzetih iz biometrijskih dokumenata - ličnih karata i pasoša. U svakom drugom slučaju, ne smemo to da radimo - kaže Petrović.

U okviru NKTC-a nalazi se i više laboratorija koje su opremljene najsavremenijim aparatima i uređajima uz pomoć kojih se obavlja veliki broj DNK, sudsko medicinskih, bioloških, toksikoloških, balističkih forenzičkih analiza i veštačenja, kao i veštačenja požara, eksplozija i havarija, dokumenata i rukopisa, glasa i audio zapisa. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online