Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.09.2016.
01:00
Vesti A

Cunami potopio samo sitne dilere

Pakao tek predstoji, poručio je srpski premijer Aleksandar Vučić narko-dilerima krajem 2013. godine posle akcija "Grom 1" i "Grom 2", da bi, minulog vikenda, posle nepune dve godine usledila nova akcija "Cunami". Samo, za razliku od silnih "Gromova", kada je pretreseno oko 2.000 lokacija i privedeno više od 350 ljudi, ministar policije Nebojša Stefanović je obelodanio da je "Cunami" "potopio" 68 narko-dilera, od kojih je 66 zadržano u pritvoru!

A. Čukić
Cunami samo za sitne ribe

Na društvenim mrežama već je konstatovano da se grom pretvorio u petardu, a ovoga puta, kako ukazuje stručno javno mnjenje, može se reći da se zatresla gora, a rodio miš.

"Sitne ribe" su završile iza rešetaka, a krupne, poput Dragoljuba Kosmajca, "najvećeg narko-dilera" čije ime, kako je svojevremeno primetio premijer Vučić, niko u zemlji ne sme da pomene, i vlasnika Delte Miroslava Miškovića, optuživanog za milionske malverzacije, i dalje su na slobodi.

Skromni efekti

Mladen Lojović, bivši inspektor u Kriminalističkoj policiji Beograda, prokomentarisao je za "Vesti" da je očito neko smislio radni naziv akcije "Cunami", pa pohvatao te ljude na gomilu.

- Policija može da pokupi i 2.000 ljudi za dan, ali je prava informacija koliko će biti procesuirano i završiti iza rešetaka, a koliko će ih biti pušteno - tumači naš sagovornik.

Nije droga, već zloupotreba

Dragoslav Kosmajac, koji je u medijima bliskim vlasti slovio za "najvećeg balkanskog narko-dilera", uhapšen u novembru 2014. godine u svojoj kući u Beogradu. Posle tri meseca je pušten uz kauciju od 200.000 evra, a Viši sud u Beogradu je potvrdio optužnicu kojom se Kosmajac tereti za podstrekivanje na zloupotrebu službenog položaja.

On smatra da se išlo na opciju da u javnosti odjekne velika borba protiv kriminala, a da je MUP imao već neko vreme saznanja o više dela, pa je u jednoj akciji spojena i trgovina droge i primanje mita i još neka različita dela.

- To je policija mogla da radi u hodu, svakodnevno, ali se očito išlo na to da velika akcija odjekne medijski. Zato ti mediji treba da nastave da prate odjeke akcije i da se vide pravi efekti, odnosno koliko će tih počinilaca biti kažnjeno. Da ne bude kao sa opasnim Dragoljubom Kosmajcem, čije ime, kako je rekao premijer, niko ne sme ni da pomene, a kome su na kraju našli smešnu utaju poreza od nekih 5.000 evra, posle čega je on tužio državu i još profitirao - podseća Lojović, ukazujući da je afera "Kosmajac" na kojoj su se skupljali poeni u javnosti, na kraju za državu ispala kontraproduktivna.

Šta će biti sa Miškovićem?

Mladen Lojović navodi da će biti interesantno videti šta će se na kraju dogoditi sa Miroslavom Miškovićem, čiji se postupak dugo vodio po sudu. Mišković je, da podsetimo, osuđen na pet godina zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara jer je sinu Marku pomogao da utaji porez od oko tri miliona evra. Istom presudom Mišković je oslobođen optužbi da je oštetio putarska preduzeća.
- U ovom postupku protiv Miškovića dosad je stradao samo sudija koji mu je privremeno vratio pasoš, tvrdeći da je to po zakonu. Bojim se da i to ne bude marketinška predstava i da se Mišković više nikada neće vratiti u zatvor - kaže Lojović.

On smatra da su hapšenja kriminalaca svakodnevni policijski posao, ali se u slučaju "Cunamija", organizovanog za naredni dan, sa rezultatima na televiziji pojavio lično ministar policije Nebojša Stefanović.

- Taj marketinški pristup umanjuje ovakve vesti koje su nekada imale težinu, jer nisu na ovakav način saopštavane - zaključio je Lojović.

I penzionisani policijski general Boro Banjac ukazuje za "Vesti" da je policija nekada svakog dana hapsila prestupnike. On dodaje da su u vreme kada je on bio u MUP-u takvim povodom izdavana samo saopštenja za javnost. Očito je, dodaje on, da se sada radi drugačije.

A. Čukić
Boro Banjac

Bitne i presude

- Ova akcija na čitavoj teritoriji zemlje je rađena na osnovu ranijih operativnih saznanja koja su se slivala na jedno mesto, da bi sada neko u vrhu MUP-a Srbije odlučio da je vreme da se policije pokrene. Prave efekte tih hapšenja ne znamo, a znaćemo kada budemo imali podatke koliko je njih procesuirano, a koliko na slobodi. To je, međutim, posao za novinare - kaže Banjac.

Advokat Božo Prelević, nekadašnji koministar policije u prelaznoj vladi 2000. godine, smatra da je važno da kriminalci koji se bave prodajom narkotika i oružja budu uhapšeni, ali je još važnije da oni budu procesuirani.

- Nije bitno da li se ta policijska akcija zove "Cunami" ili "Košava", bitno je da takvi ne budu na slobodi i svako njihovo sklanjanje s ulice je od velike važnosti. Bitno je i te kako i njihovo procesuiranje, ali ako malo njih završi iza rešetaka, onda to nije bila prava policijska, već isključivo medijska akcija - kazao je Prelević za "Vesti".

Nikolić: Ponoviti akciju

Kriminolog Zlatko Nikolić smatra da je država Srbija dužna da počisti sve, kako kaže, i "krupne ribe", ali i one sitne sa ulice.
- Ako u jednom cugu ne uspe u tom poslu do kraja, odlično je da ponovo ide u akciju i hapsi sve koji se bave krivičnim delima. Daj bože, da svi oni budu i procesuirani - prokomentarisao je Nikolić za naš list.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online