Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.06.2016.
20:22
Đ. Barović - Vesti A

Oslobođen atentator s "osom"

Misteriozni M. M. (33) za kog je saopšteno da je planirao atentat ručnim raketnim bacačem "osa" na ministra policije Nebojšu Stefanovića pušten je posle 48 sati provedenih u pritvoru.

Tanjug
Ugrožen: Nebojša Stefanović

On je sa Trećim osnovnim tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivice na osnovu koje je osuđen na uslovnu kaznu od tri godine. U slučaju da ponovi ovo krivično delo, odnosno ponovo pokuša atentat, preti mu godinu dana zatvora.

Ovo je epilog trodnevne medijske parodije u kojoj su prednjačili beogradski tabloidi gotovo istovetnim naslovima: "Sprečen atentat: zoljom pokušao da ubije ministra".

Jedan od tabloida je imao "ekskluzivan uvid u dokumenta o incidentu" iz koga se mogla "shvatiti ozbiljnost situacije".

- Pobiću vas sve! Pripremio sam zolju i pištolj, obračunaćemo se - rekao je atentator pokušavajući da preskoči ogradu kuće Stefanovića.

Stojanović: Španska serija

I za nekadašnjeg šefa VBA i poslanika SNS, generala Momira Stojanovića reč je lakrdiji koju naziva "španskom serijom".
- Priča o navodnim pokušajima atentata je krajnje neozbiljna i za svrhu ima poruku da se narodu svako iz vlasti predstavi kao žrtva. To je uostalom i strategija njihovog šefa. U ovom slučaju nema govora da je bio pokušaj atentata, već je reč o nekom nezadovoljniku koji je verovatno isteran iz MUP zato što je tamo potpuni haos - ocenjuje Stojanović.

U nastavku izveštaja ovog tabloida stoji da je "brzom reakcijom službenog obezbeđenja ministra Nebojše Stefanovića, pomahnitali mladić u poslednjem trenutku sprečen da priđe ministru i njegovoj porodici".

- Nije delovao kao čovek koji se prepao, naprotiv, ostavio je utisak osobe rešene da ostvari nameru. Nema sumnje da je bio svestan da je kuća pod obezbeđenjem, ali i video-nadzorom, kao i da je nemoguće da njegov pokušaj upada prođe nezapaženo - kazao je "izvor iz istrage".

Kasnija istraga je doduše ustanovila da ovaj mladić kod sebe nije imao ni pištolj ni "osu"...

Problem tužilaštva

Božo Prelević kaže da su u novonastaloj situaciji na najvećim mukama tužioci.
- Kada pred sobom ne vide člana neke tajne organizacije ili tajne službe, već socijalnog luzera, oni su svesni da moraju da ga optuže za nešto, a objektivno nemaju mogućnosti jer ne postoji krivično delo zbog kojeg je strpan u zatvor - napominje Prelević.

Za nekadašnjeg ministra policije i advokata Božu Prelevića čitava priča o pokušaju atentata je vešta medijska manipulacija režima kako bi se građanima Srbije poslala poruka da "je vlastima glava u torbi, ali da se ne plaše da rade na dobrobit naroda".

- Reč je osetljivosti režima od ugrožavanja lične bezbednosti do pokušaja državnog udara. Oba straha nisu utemeljena jer vlast pod kontrolom ima sve službe bezbednosti. Ali, očigledno postoji medijska procena da je politički isplativo jer se u Srbiji uglavnom glasa za svakog ko kaže da je ugrožen - ocenjuje Božo Prelević.

On objašnjava da svaka takva ugroženost ima unapred smišljenu poruku.

- Kada kažu da su ugroženi od kriminalaca to znači da su protiv kriminala. Kada im preti SAD, znači da ne dozvoljavaju uticaj Amerike na zemlju... Takva priča je objektivno problem za režim, zato što će neko sabrati da se isto događa već 15. put. Ali, to i nisu poruke namenjene ljudima koji razmišljaju, već građanima navučenim na tabloide - decidan je Prelević.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online