Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 29.08.2014.
18:00
J. Arsenović - Vesti A

Teroristi ubili žandarma

Pripadnik žandarmerije Stevan Sinđelić (30) podlegao je povredama nakon što je juče u ranim jutarnjim satima teško ranjen u rejonu sela Orlovac, u opštini Kuršumlija, udaljenom svega nekoliko stotina metara od administrativne linije sa Kosovom. Za oružani napad na pripadnike Žandarmerije sumnjiče se albanske šumokradice koje su se vratile po oružje, tehniku i predmete koje su za sobom ostavile kada ih je dan ranije srpska policija uhvatila u krađi drva.

Prilikom redovnog obilaska terena u sredu, policijska patrola iz Kuršumlije zatekla je veći broj Albanaca u seči šume: Šumokradice su otvorile vatru i ubile Sinđelića
 

Naime, prilikom redovnog obilaska terena u sredu, policijska patrola iz Kuršumlije zatekla je veći broj Albanaca u seči šume. Šumokradice su otvorile vatru na policajce i u odgovoru na njihovm napad ranjen je Albanac, dok među policajcima nije bilo povređenih.


MUP Srbije saopštio je da je do okršaja u kojem je stradao nesrećni Sinđelić, došlo kada je grupa Albanaca pucala na pripadnike Žandarmerije koji su obezbeđivali uviđaj na mestu krađe šume.


Prema nezvaničnim informacijama pojedinih beogradskih medija, u pucnjavi u kojoj ranjen srpski žandarm, stradao je i Albanac čije je telo ostalo na mestu okršaja.
 

Stradao od onih koji su ga proterali

Povodom stradanja mladog kolege, Beogradski sindikat policije i policijskih starešina saopštio je da je reč o zločinačkom terorističkom napadu na državu, ali da je potrebno ispitati i kako je došlo do toga i da li postoji odgovornost Stevanovih starešina.

"Sindikat zahteva od rukovodstva MUP-a Srbije iscrpnu i krajnje ozbiljnu istragu kojom bi trebalo da se utvrdi ne samo nesporan teroristički akt, već i kako je došlo do smrtnog ranjavanja kolege Sinđelića, s obzirom da je bilo puškaranja u istom rejonu samo 24

Pogođen u glavu

Ranjeni Stevan Sinđelić doveden je u prokupačku bolnicu, nakon čega je helikopterom prebačen na VMA u Beogradu gde je, nažalost, preminuo. Portparolka prokupačke bolnice Marija Despotović izjavila je da je Sinđelić ranjen oko tri sata ujutro, a da je oko sedam časova donet u bolnicu, gde je obavljena reanimacija. Prema njenim rečima, imao je ustrelnu ranu glave i već je bio u veoma teškom stanju.

sata pre tragičnog događaja", navodi se u saopštenju.


Ovaj poslednji incident sa smrtnim ishodom u Kopnenoj zoni bezbednosti (KZB) ukazao je i na to koliko srpska država ne kontroliše sopstvenu teritoriju. Tako je Više tužilaštvo iz Prokuplja od Euleksa zatražilo da njihov pripadnik dođe na mesto uviđaja, ali je odgovoreno da će to biti moguće tek oko podneva jučerašnjeg dana, jer su na okolnim brdima naoružane grupe Albanaca. Bržem i efikasnijem obezbeđenju, očigledno nisu pomogli ni helikopteri KFOR-a koji su nadletali mesto incidenta.


Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da nije moguće da se ponovi oružana pobuna Albanaca na jugu centralne Srbije, kakva je izbila 2001. godine.
- Nema nagoveštaja da postoji neposredni rizik organizovane oružane pobune na jugu Srbije, barem za sada. S obzirom na okolnosti moram da primetim da je bilo čak malo incidenata poslednjih godina na tom području - kaže Radić.


Ubrzo nakon incidenta srpski ministar policije Nebojša Stefanović poslao je dodatne policijske snage na jug, poručivši da Srbija neće tolerisati terorističke napade na svojoj teritoriji.
- Naredio sam da se u ovaj deo Kopnene zone pošalju snažne policijske snage koje će zaštiti živote pripadnika policije, lokalnog stanovništva i vitalne interese naše zemlje - izjavio je Stefanović.


Analitičari, međutim, primećuju da je kod srpskih vlasti došlo do opuštanja, iako su i vojska, žandarmerija i policija prisutne u KZB.
- U javnom mnjenju, kao i kod beogradskih političara jug Srbije se tretira kao nešto statično, kao potencijalni problem koji je zamrznut. Ovo je sada otrežnjenje i saznanje da tamo lako može da se izgubi glava - komentariše za "Vesti" Radić.

Odgovornost starešina

U Beogradskom sindikatu policije kažu da tragična pogibija kolege pogađa porodicu, ali i sve pripadnike MUP-a, jer imaju osećaj da su "glineni golubovi u igri koju nameće međunarodna zajednica". U sindikatu smatraju da je potrebno ispitati da li je Stevan Sinđelić imao odgovarajuću zaštitnu opremu.
"Možda je tragični događaj i dobar razlog da se ispita i odgovornost starešina, njihova taktička stručnost, kao i ozbiljnost kojom se pristupilo (ne samo u ovom slučaju) suzbijanju krađa šume u uvek nestabilnoj KZB", saopštili su u sindikatu.


Razbojici s ratnim iskustvom

- Svake godine u ovo vreme, kada je sezona nabavke drva za ogrev, mi znamo da po brdima vršljaju naoružane šiptarske šumokradice - svedoči za "Vesti" Najdan Brajković iz Male Kosanice. Njegovo selo je udaljeno oko pet kilometra od gotovo napuštenog Orlovca, gde je pogođen Sinđelić. Aleksandar Radić primećuje da među albanskim šumokradicama "vrlo verovatno ima i onih sa ratnim iskustvom".

POVEZANE VESTI

Petak 29.08.2014. 18:13
Sta bi bilo da su Srbi ubili siptarskog policajca? Dali bi mogli ziveti od specijalnih konferencija za strane medije, Hitnog saziva evropskih zvanicnika, Protesta i ozbiljnih upozorenja Vasingtona, Brisela, Berlina, Londona Obecavanja domacih izdajnika da ce uciniti sve da se krivci uhapse i kazne. E jadna zemljo ko te vodi.
Petak 29.08.2014. 20:34
Како сте само смијешни, дајте се већ једном одлучите, јесу ли шумокрадице или терористи, не могу бити и једно и друго.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online