Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.02.2010.
06:50
E. V. A

Četiri meseca nevin u zatvoru

Ispovest Luke Sekule koga su nemačke vlasti dovodile u vezu sa ubistvom Stjepana Đurekovića. Sekulu su 26. oktobra 2009. kidnapovali u Švedskoj i odvezli u Nemačku, a na kraju je njega uhapsila minhenska policija.

Jedva ostao živ: Luka Sekula

Luka Sekula (66) rođen u Drnišu, državljanin Hrvatske i Švedske proveo je skoro četiri meseca u zatvorskoj bolnici i istražnom zatvoru u Minhenu zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Stjepana Đurekovića, 1983. godine, u Volfratshauzenu.


Kriminalistička policija Bavarske je u martu prošle godine počela predistražne radnje protiv osumnjičenih za ubistvo Đurekovića, a među tih 12 lica nalazilo se i ime Luke Sekule.

Posle svih ispitivanja i saslušanja nije utvrđena njegova umešanost niti krivica u ovom slučaju i on je u utorak iz Minhena otputovao u Švedsku.

Na slobodu je izašao u zatvorskoj uniformi, jer nije imao šta da obuče, s obzirom na to da je garderoba u kojoj se obreo u Minhenu, sticajem okolnosti - bila sva u krvi.


Srećan što je na slobodi, posle skoro četiri meseca pakla, Luka Sekula s teškom mukom govori o svemu što je proživeo.


On kaže da je 26. oktobra prošle godine, u garaži, grada u blizini Stokholma gde je stanovao, kada je nameravao da uđe u svoj auto dobio iznenada snažan udarac u glavu.

Od tog časa više se ničeg ne seća, niti je znao šta se događa s njim. Tek kasnije postalo mu je jasno da je kidnapovan, strpan u prtljažnik automobila i nekud odvezen.

Kidnaperi podigli 2.500 evra


Kasnije se ispostavilo da su kidnaperi koristili kreditnu karticu Luke Sekule. Oni su u više prilika na putu od Švedske do Minhena podigli ukupno 2.500 evra sa njegovog računa. Za vreme tog dugog puta on je samo jednom razumeo o čemu otmičari govore i shvatio da se radi o ljudima sa prostora bivše Jugoslavije. Kasnije je tokom istražnog postupka imao priliku i da se suoči sa jednim od četiri učesnika u njegovom kidnapovanju.

Ispostavilo se da su ga kidnaperi vozili u prtljažniku njegovog automobila skoro 2.000 kilometara i ostavili na jednom parkiralištu 36 kilometara ispred Minhena.

Kad su oni prešli u drugi auto, kojim su pobegli dalje, on je uspeo da se nekako iz prtljažnika dovuče do vozačevog sedišta. Bio je sav u krvi i jedva se pomicao. Ipak, kada je shvatio gde se nalazi, rešio je da se vrati nazad u Švedsku i na prvom uključenju na autoput krenuo u pravcu Hamburga. Tada ga je zaustavila minhenska policija i odvela u zatvorsku bolnicu u Minhenu.

Posledice otmice


- Još nosim konce od ušivanja posekotina na glavi. I sada kada ležim ili podignem glavu i gledam gore sve mi se vrti i imam osećaj da ću se onesvestiti. Takođe, imam problema i kad se sagnem i pokušam da vežem cipelu. Po telu imam nekoliko zaraslih rana od uboda nožem - govori o povredama Luka Sekula.


Posle ušivanja i saniranja rana po glavi i telu i lečenja, usledilo je dugo ispitivanje i saslušavanje. Posle Minhena, odvezen je u Karlsrue pred istražnog sudiju Saveznog suda gde je usledio rasplet - Luka Sekula je pušten na slobodu i rečeno mu je da može da ide kući!

Za njega je to bilo veliko olakšanje posle svega što je proživeo. Kako nije imao nikakvu garderobu osim zatvorske, na slobodu je izašao obučen kao zatvorenik, a kasnije je ovu uniformu vratio i zamenio je novom.

Hina i hrvatski list


Mediji u Hrvatskoj, novinska agencija HINA i "Hrvatski list" pisali su povodom ovog slučaja. "Hrvatski list" je u naslovu zapisao: "Profesionalni Udbin ubojica Luka Sekula dolijao u Minhenu" dodajući da "kada neće Hrvati, hoće Nijemci" a HINA je javila da je "U Njemačkoj uhićen bivši jugoslovenski agent zbog ubojstva Stjepana
Đurekovića."


U međuvremenu porodica je obaveštena da se on nalazi u istražnom zatvoru u Minhenu, pa su mu u posetu dolazile supruga i kćerka.


- Tokom saslušavanja i ispitivanja rečeno mi je da sam osumnjičen za saučešće u ubistvu Đurekovića i da sam opljačkao banku u Stokholmu. Ni u jednom ni u drugom slučaju nisam učinio ništa i osećao sam se sigurno, jer nisam bio kriv.

Čak na momente, i pored svih zdravstvenih teškoća, nisam imao nimalo straha, mada sam prošao pravi pakao, jer znam da nisam nikom i ništa kriv - zaključio je Luka Sekula


Duga ruka DB


Hrvatski mediji zdušno su se uključili u hajku protiv Sekule, i navodili da je on bio operativni agent na vezi Blagoja Zelića, operativca Druge uprave DB-a, Centra Split, koji je taj grad napustio 1999. godine.

 

Vinko Sindičić
"Večernji" list pisao je da je zahvaljujući njemu u Nemačkoj uhapšen i Vinko Sindičić. Tvrdilo se, pri tom, da je Sekula optužio Sindičića da je ucenjivao ljude umešane u ubistvo Đurekovića, direktora INA-e 1983. godine, nakon što je on pobegao iz SFRJ i priključio se hrvatskoj emigraciji u Nemačkoj.

 

 

Likvidiran 1983.: Stjepan Đureković


Đorđe Božović Giška
Sindičić je bio ključni svedok nemačkog Saveznog tužilaštva protiv Krunoslava Pratesa, navodno saradnika DB-a, koji je pre dve godine u Minhenu osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva Đurekovića, koji je po bekstvu iz SFRJ likvidiran u Nemačkoj sa šest metaka i dokrajčen udarcem sekirom po glavi.

 

U to vreme govorilo se da su među egzekutorima DB-a bili i Željko Ražnatović Arkan i Đorđe Božović Giška.


Poznati hrvatski advokat Anto Nobilo rekao je kako je poznato da je ubistvo Đurekovića naredio Stane Dolanc, ali bilo je i mišljenja da je to učinila Milka Planinc.


Bruno Bušić
I Sindičić je robijao i to 15 godina u Škotskoj, zbog ubistva hrvatskog političkog emigranta i predsednika Hrvatskog državotvornog pokreta Nikole Štedule.

 

U Zagrebu je imao više sreće, pošto je oslobođen optužbe za ubistvo hrvatskog političkog emigranta Brune Bušića, 1976. godine u Parizu. Istragu ubistva Bruna Bušića francuska policija zaključila je još 1982. godine, jer nije mogla da identifikuje egzekutora.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online