Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 10.05.2012.
03:37
Press A

Pčelaru iz Kragujevca otrovali 2,5 miliona pčela

Pčelar Branislav Savić iz Kragujevca tvrdi da mu je neko otrovao čak 2,5 miliona pčela u 62 košnice u selu Gornje Komarice, nedaleko od grada. Šteta koja je Branislavu pričinjena iznosi više od 20.000 evra, koliko koštaju ovogodišnji med i 2,5 miliona pčela.

Foto - arhiva: Iz usta preostalih, živih pčela, curela je zelena tečnost, što ukazuje na trovanje
 

Savić objašnjava da se sve odigralo nakon što je prijatelju iz Vojvodine pomogao da istovari košnice na susednom placu.


Imanje je ograđeno

- Ja svoje košnice na placu u Gornjim Komaricama držim već četiri godine, na ograđenom imanju dvojice braće sa kojima imam dogovor. U blizini nema kuća, pa da čovek kaže da su pčele nekome smetale. U čitavom selu znam svega troje ljudi, a ni na koga određeno ne sumnjam. Nakon što je moj prijatelj svoje košnice istovario na plac pored, otišli smo do mojih košnica. Tamo me je čekao užasan prizor. Na daskama sa kojih pčele ulaze u košnice ležalo ih je na hiljade i hiljade mrtvih. Ono malo živih teturalo se i ispuštalo iz usta zelenu tečnost. To ukazuje na trovanje. Oblio me je hladan znoj, mislio sam da ću da umrem i ja. Celu noć sam probdeo na livadi - priča očajni pčelar.


On objašnjava da je pčele obišao dan pre pomora i siguran je da ništa drugo za taj jedan dan nije moglo da ih pobije osim namernog trovanja. Napominje i da nije u pitanju samo novčana šteta:


- Teško mi je što postoji neko ko može da otruje dva i po miliona živih bića. Pčelar je čovek koji svoju pčelu razume i kada ga ubode, to nije samo zarada, to su i ljubav i poštovanje. A taj trovač, siguran sam, u glavi ima manje od bilo koje moje pčele.


Bagrem, lipa, suncokret

Branislav dodaje i da je šteta ogromna:


- Te pčele imaju godišnje tri ispaše, recimo bagrem, lipa i suncokret. Dobio bih oko pet tona meda, koji košta 12.500 evra. Da kupim nove pčele, trebalo bi mi 6.500 evra. Ako je i pčelinji vosak uništen u košnicama, izgubio sam još 2.100 evra. Ne računam rad, dve godine koje su mi trebale da do svega toga dođem.


Savić je uzorak uginulih pčela poslao na toksikološku analizu na VMA u Beogradu. Kaže da bi pčele mogle da budu otrovane nekim od oko 30 vrsta otrova koji mogu da se kupe u poljoprivrednim apotekama. Slučaj je prijavljen i policiji. Branislav se obratio i opštini. Tamo su ga uputili u Centar za elementarne nepogode, odakle su ga vratili nadležnima u opštini. On napominje da ne traži nadoknadu, već samo neku pomoć da ponovo krene od nule, a novac bi pošteno vratio.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.05.2012. 08:26
Ako komšiji ne može da crkne krava, može da umre pčela...
Četvrtak 10.05.2012. 09:12
Ako je ovo neko svesno odnosno namerno pcele otrovao onda je zaista steta sto kod nas nema smrtne kazne.
Četvrtak 10.05.2012. 10:01
Najvise sto me uzasava kod ljudi a to je primitivizam koji obicno nosi sa sobom i najgoru osobinu...patolosku ljubomoru...verujem kad vec znam kako bolesnog sveta ima da je ovo njemu neko takav uradio.Ovo je zaista zalosno da sto kazu neko ubije ovoliko zivih bica..pcela je korisna i steta je ijednu ubiti a kamoli ovoliki broj...Mislim da ce se taj pacenik ako ga ne nadju otkriti na nekom drugom delu jer ga ta osobina da nekom napakosti nece dugo drzati mirnim...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online