Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.05.2019.
05:00
Budo Simonović A

Grešna ljubav Jelene Savojske (13): Slomljena srca

Svoju poetsku priču o predbračnoj ljubavi crnogorske princeze Jelene, Dejan Crvenko počinje opisom velikog slavlja na Cetinju gde je njen otac, knjaz Nikola, okupio sve najviđenije glavare i uz grmljavinu topova, plotune džeferdara i pesmu razdraganog naroda, obznanio da je njegova mezimica Jelena uzela "prsten i jabuku", odnosno da će mu budući naslednik italijanske kraljevske krune Viktor Emanuel Savojski biti zet.

commons.wikimedia.org
Jedna dvosrska svetkovina na Cetinjuiz vremena knjaza i kralja Nikole

Umesto oduševljenja, nastaje muk među glavarima, a nezadovoljstvo prvi otvoreno iskazuje glasiti Baćo Mićunović:

"Zar princeza crnogorska da mijenja vjeru staru? To na dobro izać neće, kunem ti se, Gospodaru."

On uz to zamera knjazu što je potegao da traži zeta i prijatelje preko mora, pored toliko lepih momaka u Crnoj Gori. Naprasiti i preki knjaz, međutim, mirno odgovara da on od svih "s brda dalje vidi", da je ćerku dao "nasljedniku krune Rima" kako bi Crnoj Gori obezbedio oslonac i u velikom prekomorskom susedu.

Tek što je umirio glavare, knjaz Nikola se suočava i sa otvorenim nezadovoljstvom ćerke miljenica, koja uplakana izlazi pred njega i koju ne može odobrovoljiti pričom o značaju prijateljstva sa italijanskom vladarskom kućom. Evo te dramatične scene:

"A Jelena diže glavu,
niz ramena kosa pade...
Bože jedan, da li ikad
od nje ljepšu ženu dade?"

Jelena je otvorila srce knjazu: "Nesrećna sam, oče mili, zašto da ti više krijem, kada tugu bol i suze, zatajiti ne umijem. Ja znam da ću bit kraljica, silne, moćne Italije, al' s tom krunom, mili oče, tvoja ćerka srećna nije. Uzalud mi zlatna kruna i palate i dvorovi, Lovćenu me srce vuče đe se viju sokolovi... I još nešto neću kriti ispred tebe, moga oca: ja ne mogu zaboravit jednog mladog Crnogorca! Perjanik je tvoje garde, al' mu neću reći ime, i u vatru i u vodu ja bih,oče, pošla s njime..." Jelena, ipak, na kraju veli da je svesna date reči i obećanja, da će drugom žena biti i da zato mora ljubav svoju "na dno srca sahraniti..." Ona na kraju moli oca, to je njena potonja želja, da je do morske obale prati njegova garda, u kojoj će biti i taj momak. Knjaz, dirnut gromovitom tajnom svoje miljenice, uslišuje njenu želju; ona bira peraničku pratnju u kojoj je i njen dragi. Evo dirljivih stihova Dejana Crvenka koji dočaravaju njihov rastanak u Baru pred očima ostalih začuđenih perjanike i svite iz Jelenine pratnje: "Danas kad se rastajemo, Jelena te kune tvoja, princezinu ljubav pamti, ti najveća željo moja."

Jelena zatim kroz suze skida prsten s ruke i daje ga svom dragom da mu to bude amajlija i večiti beleg njene ljubavi:

"Momče zlatnu burmu uze,
na prsi je čvrsto stisnu,
zamućeni pogled diže,
ka ranjeni soko pisnu:
Oh, Jeleno, da nijesi
ćerka moga gospodara,
sabljom bih te odbranio
i doveo do oltara."

Glas lovćenske vile

Pesnik Crvenko, po drevnoj tradiciji narodnih pevača, u pesmu, na kraju, uvodi vilu, koja sa bedema starog Bara dovikuje Lovćenu i u završnom stihu saopštava ime Jeleninog dragog:

"Šta je Sparta i Pijemont
prema tebi, moj Lovćene,
šta Romeo i Julija,
spram Miloša i Jelene."

Poželeo joj sreću

"Idi, nek te sreća prati, tamo preko mora sinja, pa doratu uzdu pusti i poleće put Cetinja." Ovako se perjanik, prema stihovima Dejana Crvenka, oprostio od svoje voljene.

Sutra - Grešna ljubav Jelene Savojske (14): Pogibija pesnika

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online