Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.04.2019.
22:15
srpskainfo.com A

Odustati od politike u Bosni je nemoguće

Privilegije poput sigurnosti, tolerencije na nerad, sklapanja milionskih poslova, velike moći, te ekstremnog bogaćenja, dovele su politiku u BiH do najpoželjnijeg biznisa koga niko ne želi da se odrekne.

pixabay.com
 

I dok se evropski lideri češće smenjuju, napuštaju političku karijeru, dozvoljavajući mladim ljudima da "sednu na presto" u BiH se oni koji su napustili politiku mogu nabrojati na prste jedne ruke.

Strani lideri povlačili su se zbog starosti, zbog zasićenja, zbog nekih grešaka, ali i onda kada bi se u partiji pojavio neko bolji od njih.

Povlačenje iz politike u BiH nije opcija ni posle najvećih političkih poraza, ni posle nekoliko decenija političke karijere, a domaći političari ne razmišljaju o povlačenju ni kada politička partija na čijem su čelu doživi totalni krah, piše Srpskainfo.

Zbog svega toga, tvrdi profesor sociologije i politički analitiča Drago Vuković, živimo u vremenu jakih lidera i loših partija.

- Ovo što se kod nas dešava je velika personalizacija politike koja je retko zabeležena u novijoj političkoj istoriji. Politički lideri imaju mnogo odgovornosti koja im se čuva u ladicama i onda kada nisu više lideri, pokreće se pitanje njihove odgovornosti. Tako da u politici ostaju da štite svoje interese - objašnjava Vuković, dodajući da je i u istoriji bilo retko da se neko povuče iz politike, a danas je nezamislivo, prenosi Srpskainfo.

Vuković objašnjava da je povlačenje sa mesta lider gubitak privilegija kojih se naši političari nikada ne odriču, jer ne razumeju da je uspešan lider onaj koji iza sebe ostavi jedu stabilnu partiju, instituciju ili državu.

- Postavlja se pitanje šta će biti za političkim partijama kada njihovi lideri odu sa čela? Potez Mladena Ivanića je bio interesantan, povukao se sa čela partije, mada mislim da se u PDP još uvek dosta toga njega pita – rekao je Vuković.

Da je to što politika u Srpskoj, ali i BiH generalno donosi benefite kao retko gde u svetu glavni razlog nepovlačenja iz nje smatra politikolog Darko Kuzmanović.

- Političari su oslobođeni svake odgovornosti za svoje postupke koji su neretko i kriminalni. Neverovatne priviligije, ekstremno bogaćenje, prihodi koji su po dvadeset i više puta viši od najniže ili prosečne plate u Srpskoj, te razni drugi benefiti samo su neki od faktora koji utiču na postojanje političkih metuzalema kakvi su retkost u svetu, a bili su, kao i kod nas, izuzetno dominantni u bivšem SSSR – objašnjava Kuzmanović.

Kuzmanović dodaje da je suvišno i polemisati o stručnosti i kompetencijama sa kojima u ozbiljnijim državama većina naših političara ne bi mogla postati ni član lokalnog parlamenata ili predsednik mesne zajednice, a ovde su, uz sve to, za svoj nerad ekstremno plaćeni.

- Za to vreme, politički metuzalemi i njihove nešto mlađe kolege, konstantno ponavljaju floskulu „na mladima svet ostaje“ ali je sasvim očigledno da oni imaju drugačiju računicu i mladost drugačije percipiraju. Barem ako pogledamo njihove godine, a neretko i njih same. Upravo zbog toga, trenutno smo tu gde jesmo - u slepoj ulici – zaključuje Kuzmanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online