Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.02.2019.
21:37
Vestionline, sputniknews.com A

Kolinda ljuta na predsednika Evropskog parlamenta: Ovo nisu temelji EU!

Stigle su prve reakcije iz Hrvatske i Slovenije na zapaljivu izjavu predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija, u kojoj je rekao: "Živeo Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija!".

EPA/STR
Kolinda Grabar Kitarović

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poručila je da su revizionizam i iredentizam neprihvatljivi.

- Temelji Evropske unije i njenih institucija ne počivaju na takvim vrednostima. Odlučno odbacujem i osuđujem pokušaje menjanja istorije i posezanje za hrvatskom teritorijom. O tome ću izvestiti italijanske i evropske institucije - izjavila je Kitarovićeva.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je nazvao Tajanija i rekao mu da je takva izjava neprihvatljiva.

- Najoštrije osuđujem i odbacujem njegovu izjavu koja ima indicije teritorijalnih pretenzija i revizionizma. I Vlada i HDZ-a se tome najoštrije protive - rekao je.

- Moram da priznam da ovako nešto nisam očekivao, ja i gospodin Tajani imali smo kvalitetan odnos svih ovih šest godina, koliko ga poznajem. Nikada dosad nisam čuo da je ičim moglo da se nasluti ovako nešto, nije bilo ni najmanjih indicija ovakvog stava. Ne želim da ga opravdavam - izjavio je hrvatski premijer.

On navodi da je Tajani izjavu dao na skupu potomaka žrtava izbeglih Italijana i onih koji su završili u fojbama, i da to ne može da ga iskupi.

Plenković je rekao i da očekuje Tajanijevo pojašnjenje u nekom saopštenju ili javnom nastupu i da ne želi dodatno da tumači značenje njegovog istupa, iako priznaje da je izrečena formulacija jasna u meri da teško može da se interpretira da je značila nešto drugo.

- Uveren sam da nije mislio na teritoriju - dodao je Plenković.

Na pitanje novinara da li Tajanija i dalje smatra svojim velikim prijateljem, što je dosad u svojim javnim istupima više puta isticao, Plenković je odgovorio: "Mi smo kolege".

- On je jedan od ključnih ljudi naše prijateljske stranke u Italiji, ovo što je izgovorio je krivo i pogrešno i ja sam to jasno dao do znanja. Videćemo šta će biti sledeći korak, ovo što sam napravio je normalna stvar da ga direktno nazovem, da mu kažem da je ta njegova izjava izazvala opravdane i žestoke reakcije u Hrvatskoj - zaključio je Plenković.

"U subotu sam govorio o želji nekih da promene slovenačku istoriju. Isto se događa u Italiji. Na nesreću, od strane političara koji su službenici EU. Ovo je istorijski revizionizam bez presedana. Fašizam je bio usmeren na uništenje slovenačke nacije", komentarisao je slovenački premijer Marin Šarec na Tviteru.

- Istra i Dalmacija su istorijske hrvatske regije i nikakav revizionizam italijanske desnice, Tajanija i njegovih saveznika iz EPP-a kojem pripada i HDZ neće to promeniti. Dalmacija i Istra patile su pod čizmom italijanskog fašizma i svoju slobodu i priključenje matici zemlji izborile su u Narodnooslobodilačkoj borbi, u kojoj su s Hrvatima i Slovencima učestvovali i Italijani antifašisti - rekao je Tonino Picula.

- Oštro osuđujem izjavu gospodina Tajanija, koji nije dostojan funkcije koju obnavlja. Žalosno je što je preuzeo retoriku krajnjih desničara poput Salvinija, kojeg je ranije i sâm često kritikovao zbog populizma - rekla je je Biljana Borzan.

Istup Italijana komentarisao je i Ivan Jakovčić.

"Sramotno za predsednika EP-a. Moje poverenje više nema", kratko je prokomentarisao na Tviteru.

- Tajanijev je istup sramotan i pokazuje koliko su daleko spremni da idu ’veliki evropejci‘ u borbi za glasove. S evropskih vrednosti i dobrosusedskih odnosa i saradnje brzo se prebace na imperijalizam i velikonacionalne projekte. Sve za glasove, a u isto vreme prozivaju populiste i sebe proglašavaju glavnim borcima protiv populizma. Da nije tragično, bilo bi smešno! Po dolasku u Strazbur poslaću i protestno pismo Tajaniju, a sa svojom grupacijom ću razmotriti i ostale mogućnosti. Dalmacija i Istra su hrvatske regije, ponosimo se njima i moramo ovo da iskoristimo da celu Evropu podsetimo na teror koji su proživele pod italijanskom vlašću. Ovakvo Tajanijevo ponašanje, barem što se mene tiče, neće proći tek tako - kazala je Ruža Tomašić za "Indeks".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online