Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.01.2019.
15:05
Vestionline, Tanjug A

Albanci tražili: Kosovo država; Zaev prihvatio

Makedonski premijer Zoran Zaev postigao dogovor sa liderom albanske opozicije u toj zemlji Zijadinom Selom za podršku za ustavne promene. Makedonci na ulicama.

EPA/GEORGI LICOVSKI
Zoran Zaev

Zaev je prihvatio da se iz preambule ustava briše rečenica "građani koji žive u granicama", te da se umesto toga pobroje sve etničke zajednice.

Zaev je rekao da je prihvaćen i amandman 36, koji predviđa da država jednako vodi računa o svim građanima, pa i onima koji žive i dijaspori. 

Sela, koji je predsednik opozicione Alijanse za Albance, potvrdio je dogovor sa Zaevom i naveo da je Alijansa veoma ponosna na doprinos tom dogovoru.

- Uspeli smo da preciziramo preambulu kako bi se izbeglo postojanje dve kategorije građana -  ocenio je Sela. 

Prema rečima Zaeva, on je odbacio zahtev Pokreta Besa da albanski jezik bude drugi službeni jezik u Makedoniji. 

Makedonska vlada je prihvatila amandman Alijanse za Albance koji predviđa da i Kosovo bude dodato u makedonskom ustavu kao susedna država, kao i još jedan amandman kojim se definiše da makedonsko državljanstvo, odnosno pojam "građanin Severne Makednije" ne određuje etničku pripadnost građanina. 

Ustavne izmene će biti usvojene ukoliko za njih glasa 80 od 120 poslanika Sobranja. rasprava o izmenama ustavnih amandmana zakazana je za danas u 16 časova. Do tada, ispred makedonskog Sobranja u toku je protest grupe građana "Makedonija - blokira", koji obezbešuju jake policijske snage. Protestanti uzvikuju "izdajnici", "plaćenici", "Makedonija, Makedonija" i pozivaju poslanike i predsednika Đorđa Ivanova da im se pridruže i da se suprotstave promeni imena. 

Oni traže da uđu u Sobranje i pozivaju predsednika da proglasi ratno stanje. 

"Ovde smo iz celog sveta, iz dijaspore i svi Makedonci su tu. Ostali koji nisu tu ne smatram ih Makedoncima i neću ih smatrati sve dok podržavaju promenu ustavnog imena. Poručujem poslanicima da dođu ovde i da nam se pridruže. Novac se troši, ali u istoriji će biti upisani kao izdajice. Makedonija će opstati, danas ili sutra, Makedonija je postojala i će postojati", izjavio je Dragan Ugrinovski iz "Makedonija-blokira", preneli su makedonski mediji. 

On je pozvao odgovorne iz policije da dopuste trojici protestanata da udju tokom sobranjske sednice i da prenesu poruke sa protesta poslanicima kako se ne bi izglasale ustavne izmene. 

- Policija ne treba da brani ove izdajice, njih 120 koji su unutra treba da izadju i da nas podrže. Ne smemo dozvoliti da promene naše ime koje je vekovima postojalo. Da pozovemo predsednika Ivanova da dođe ovde, da nam se pridruži i posalje poruku - dodao je Ugrinovski. 

Ugrinovski je rekao da će o narednim koracima biti dodatne informacije, ali da će ostati ispred makedonskog Sobranja sve dok se ne završi sednica i da će vršiti pritisak kako ne bi se omogućile ustavne izmene.

Stigao i lider VMRO- DPMNE

Lider pojedinačno najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, obratio se učesnicima protesta i poručio da poslanici te stranke neće učestvovati na sednici na kojoj se, kako je rekao, ukida makedonski identitet. 

Mickoski je podsetio da je referendum o ustavnim promenama i Prespanskom sporazumu bio neuspešan i da vladajuća koalicija Zorana Zeva nije dobila podršku za promenu Ustava. 

Lider ove stranke optužio je Zaeva da je dvotrećinsku većinu za podršku izglasavanja amandmana obezbedio, kako je naveo, putem sudskih postupaka, deljenjem selektivne pravde, ucenama, pritiscima i pretnjama. 

- Ime ove države ne menja makedonski narod nego 80 poslanika u Sobranju koji žele da sačuvaju svoje pozicije i privilegije - naveo je Mickoski i dodao da kroz podeljeno drustvo Makedonija ne može da kreira svoju budućnost, a upravo to je, kazao je, ono što radi vlada sprovodeći selektivnu pravdu. 

"Zato im i služi zakon o amnestiji", poručio je Mickoski. On je pozvao sve da se pridruže protestima, i da ne podležu provokacijama i scenarijima nasilja. Prema njegovim rečima, danas se ulazi u finalnu fazu promene ustavnog imena Makedonije, i sve ono za šta su glasali makedonski građani 8. septembra 1991, dan kada je proglašena nezavisnost Makedonije od bivše Jugoslavije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online