Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.11.2018.
23:34
Tanjug, Vestionline A

DW: Srbin, Hrvat ili Bošnjak - sve po potrebi, a zarad funkcije

"Izgleda da se u Bosni i Hercegovini nacionalnost, po potrebi, može birati, menjati, precrtati, na način na koji nacionalne kvote zahtevaju, kako bi se došlo do neke funkcije", piše Dojče vele.

pixabay.com
 

Kako navodi DW, pitanje promene nacionalnosti dospelo je u žižu javnosti nakon što se Goran Opsenica, koji je rođen kao Srbin izjasnio kao Hrvat i postao županijski ministar iz reda Hrvata, odnosno HDZ BiH. 

Međutim, kako navodi DW, stvari su se nakon poslednjih izbora malo zakomplikovale, jer je Opsenica dobio mandat u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, a koji je predviđen za pripadnike srpskog naroda.

U rubrici nacionalnost na njegovom kandidatskom kartonu, koji je predstavila Centralna izborna komisija BiH, jasno se vidi da "krstić" stoji pod "Srbin", ali Opsenica izričito tvrdi da je on i dalje Hrvat, a da karton nije ispunio.

I dok čitav taj slučaj nameće pitanje ko tu ne govori istinu - Opsenica ili Centralna izborna komisija, Dojče vele ukazuje da neprestano pristižu novi, slični primeri.

- Ja se od početka pišem kao Hrvat i normalno da, kao što znate, i u Hrvatskoj i u BiH postoji 300.000 Hrvata islamske veroispovesti - predstavnik Stranke za dijasporu u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Edim Fejzić.

Dojče vele navodi i da je predsednici Omladine Srpske demokratske stranke (SDS) Nini Bukejlović, koja se u poslednje vreme izjašnjavala kao Bošnjakinja, propao je mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske, jer je Sud BiH prihvatio žalbu po kojoj je dokazano da se pre dve godine izjasnila kao Srpkinja. 

Slično je bilo i sa Harisom Plehom i Nerminom Bjelakom koji su u Skupštinu Kantona Sarajevo imenovani kao predstavnici iz reda "ostalih", ali se sada i jedan i drugi, zahvaljujući "slobodi opredeljenja", na kandidatskim listama izjašnjavaju kao Srbi.

Još zanimljiviji je slučaj Nerkeza Arifhodžića koji je, kao Bošnjak po nacionalnosti bio ambasador BiH u Turskoj, kao Hrvat ambasador u Rimu, a u poslednje vreme izjašnjava se kao Bosanac.

Dojče vele podseća da je u Zakonu o matičnim knjigama BiH određeno da roditelji u matične knjige mogu, ali i ne moraju, da upišu nacionalnost deteta, a da dete, nakon sticanja punoletstva, ima pravo da se izjasni se o svojoj nacionalnosti. 

Portparolka Centralne izborne komisije BiH Maksida Pirić ističe da izborna pravila ne dozvoljavaju da kandidati tokom jednog izbornog, četvorogodišnjeg ciklusa menjaju nacionalnu pripadnost i drugačije se izjašnjavaju.

Politička analitičarka iz Sarajeva Ivana Marić kaže za Dojče vele da su zakonodavci želeli da svim konstitutivnim narodima obezbede zastupljenost u vlasti, pa su predvideli minimalne kvote za svaki narod. 

- Njima sigurno ni na kraj pameti nije bila mogućnost da će neko da se predstavlja drugačije nego što jeste, i da će, radi zauzimanja određene pozicije, da menja svoju pripadnost narodu, pa time i religiju - navela je Matić. 

Mostarski novinar i književnik Emil Karamatić ističe da danas, nakon skoro 30 godina, niko ne spominje nestanak oko dva miliona pripadnika jugoslovenske nacije. 

- Kao da su u zemlju propali. To pitanje je pre svih potrebno razjasniti da bismo došli u ovo novo vreme, kada se nacionalna pripadnost menja od potrebe do potrebe. Sve te Jugoslovene pojeli su pre svega, srpski, hrvatski i bošnjački nacionalizmi na prostoru bivše države. Pa je bilo potpuno normalno od Jugoslovena postati Hrvat, Srbin ili Bošnjak - ukazao je on.

Kakva je razlika, pita se Karamatić, kada danas od Srbina, Hrvata, Bošnjaka, po potrebi želite da postanete neko drugi? 

- Naime, ovde se sve vreme radi o ljudima koji su postali žrtve sopstvene egzistencije i licemerne političke manipulacije. I zamislite, sve pod plaštom nacionalizma. Koja cirkuska, groteskna maskarada dok im gledaoci aplaudiraju! - navodi on. 

Pre će biti, zaključuje Ivana Marić, da će im sugrađani čestitati na domišljatosti. 

- Jer bi mnogi isto to uradili da su bili u mogućnosti - zaključil je. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online