Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 13.10.2018.
00:20
Đ. Barović - Vesti A

Šefik štitio glavoseče?!

Budući član tročlanog Predsedništva BiH iz redova bošnjačkog naroda, Šefik Džaferović znao je za zarobljavanje i ubistva najmanje 64 srpskih civila i vojnika tokom 1994. godine i muslimanske ofanzive na Ozren 1995. I pored obimne dokumentacije nekoliko bezbednosnih službi u BiH, a zatim i prijave Tužilaštvu BiH nekadašnjeg potpredsednika Federacije BiH Mirsada Keba, istraga zapravo nikada nije ni započeta.

www.mc.rs
Crno na belo: Dževad Galijašević

Ritualna ubistva

- Džaferović i tadašnji komandat Trećeg korpusa Armije BiH, Sakib Mahmiljin su znali sve o zarobljavanju u selu Kesten 53 civila i vojnika srpske nacionalnosti, kao i 11 pripadnika Lake prnjavorske brigade. Ne samo što postoje pisane izjave da su upoznati sa situacijom sa svim zarobljenima, već su i sami slali svoje poverljive ljude u te logore, ali puna tri meseca, od 11. septembra 1995. do 14. decembra te godine, oni nisu preduzimali apsolutno ništa mada su dobijali informacije da se zarobljenici ritualno ubijaju, muče i masakriraju - tvrdi za "Vesti" Dževad Galijašević.

Džafetović je od 2000. godine poslanik Parlamentarne skupštine BiH, od 2014. poslanik Predstavničkog doma, a tokom rata je bio šef Centra državne bezbednosti u Zenici, gde su sve do kraja rata bili stacionirani pripadnici jednog dela odreda El Mudžahid. Galijašević dodaje da dokumenti govore da su baš ti mudžahedini odgovorni za ubistvo engleskog humanitarca Pola Godala, ranjavanje dvojice njegovih kolega, Sajmona Kinga i Dejvida Kurta, te otmicu Živka Totića, oficira Hrvatskog vijeća odbrane.

Umesto zatvora - funkcija

Galijašević apostrofira nekolicinu visokih funkcinera SDA za koje kaže da "umesto da su u zatvoru, nalaze se u vrhu državnih institucija BiH".

- Zaim Backović, poslanik u prošlom sazivu Zastupničkog doma Parlamenta BiH je svojom naredbom, uličarskim radikalizmom i verskim fanatizmom Dobrovoljačku ulicu zalio krvlju nevinih ljudi. Drugi je ratni šef policije u Tešnju, Šemsudin Mehmedović, poslanik u prošlom mandantu Parlamenta BiH i dosadašnji potpredsednik zajedničke Komisije za odbranu i bezbednost. MUP RS je protiv njega još 2005. podneo Okružnom tužilaštvu u Doboju krivičnu prijavu zbog ratnog zločina na području Tešnja.

Dokumenta sve govore

- Ni ovi zločini nikada nisu procesuirani, kao ni ubistva srpskih ratnih zarobljenika. Ovim slučajem se bavio i Haški tribunal, ali sem što je utvrdio da su se pomenuti događaji i zločini zaista odigrali, nije se upuštao u dublju analizu, jer je vođen objedinjen proces protiv generala Delića i još nekolicine muslimanskih oficira - ističe Galijašević.

O zločinima koje su mudžahedini činili 1994. i 1995. godine ukazuju i dokumenta koja je Džaferović morao da ima u svojim rukama s obzirom na to da su nastali posle više operativnih akcija usmerenih upravo na aktivnosti odreda El Mudžahid.

Naime, 27. aprila 1995. godine Džaferović u ime Centra Službi bezbednosti potpisuje dokument pod nazivom "Presjek obrađenih predmeta koji ukazuju na terorističku djelatnost", da bi sledećeg meseca započela operativna akcija "Vranduk" kojom je Odred stavljen pod meru "potpunog nadzora", a zatim akcije "Vezir", "Vazal" i "Derviš", konrektno usmerene na aktivnosti komande Odreda i njenog tadašnjeg komandanta Abu Malija" i Aimana Avada.

- Operaciju "Vranduk" odobrili su komandant Armije BiH, Rasim Delić i Bakir Alispahić, ministar policije, a realizacija akcija je bila poverena najbližim Džaferovićem saradnicima. Mada je cilj ove akcije bilo "preduzimanje mera i radnji na dokumentovanju i presecanju subverzivne i druge protiv-ustavne i protiv-zakonske delatnosti, jednog broja pripadnika Odreda El Mudžahid, to se u praksi nikada nije dogodilo i niko iz ove jedinice nije procesuiran - zaključuje Galijašević.

Opozicija odbila Dodikovu kafu

Vukota Govedarica, predsednik opozicionog SDS-a i aktuelni član Predsedništva BiH, Mladen Ivanić, odbili su poziv na kafu predsednika Republike Srpske i izabranog srpskog člana Predsedništva BiH u novom mandatu, Milorada Dodika.

Govedarica je na konferenciji za novinare potvrdio da su Ivanić i on dobili Dodikov poziv, ali da nema nameru, kako je rekao, da pije kafu sa čovekom "koji je na vrhu režima i koji je od SDS-a hteo da napravi terorističku organizaciju".

Dodik je, naime, nakon izbora najavio mogućnost koalicije sa opozicijom na državnom nivou, ako srpske opozicione stranke na to pristanu, a u razgovoru sa Obrenom Petrovićem, gradonačelnikom Doboja iz SDS-a, koji mu je čestitao pobedu, je obećao da će pozvati predstavnike opozicije da porazgovaraju o aktuelnoj političkoj situaciji nakon izbora.
Kako je javila Srna, pozivajući se na svoja saznanja, Dodik je, imajući u vidu činjenicu da je u Srpskoj postizborni period, mišljenja da je vreme da predstavnici dve suprotstavljene strane sednu i porazgovaraju.

Poziv predstavnicima opozicije Dodik je, kako se navodi, uputio u ime premijerke Željke Cvijanović i svoje. Govedarica, međutim, odbija Dodikovu pruženu ruku, pa je poziv odbio u svoje i u ime Ivanića. Govedarica kaže da su imali sastanak Saveza za pobjedu da nastavljaju da rade i u postizbornom periodu.

- Želimo da utvrdimo da je bila brutalna krađa. U odnosu na prethodni dan imamo 1.500 nevažećih listića - rekao je Govedarica, koji procenjuje da će broj nevažećih listića dostići 50.000.

Zločini iz haške presude

Ubistvo najmanje 64 Srba na Ozrenu našlo se i u presudi generalu Rasimu Deliću.
"Poslepodne 11. septembra 1995, jedan dan nakon pokretanja operacija 'Uragan' i 'Farz', vojnici 328. brigade 5. bataljona Armije BiH i mudžahedini zarobili su oko 60 vojnika i civila bosanskih Srba, uključujući tri žene u blizini sela Kesten. Zarobljenicima je bilo naređeno da u koloni pešice krenu prema Kestenu. Putem su dvojica zarobljenika - Milenko Stanić i Živinko Todorović - ubijeni iz vatrenog oružja. U logoru Kamenica neki ili svi od 52 zarobljenika bili su zatvoreni na dva sprata jedne napuštene kuće. Iz posrednih dokaza, uključujući i dokaze dobijene ekshumacijom, sledi da su ta 52 zatočenika na kraju ubijena".

Isteraću zle duhove!

Dodik kaže da će, kada dođe na novu funkciju, osveštati nove kancelarije.
- Kancelarije u Predsedništvu BiH neće biti moje radne kancelarije, ali ću ih svakako zadržati za svoje saradnike. Moje kancelarije biće u Istočnom Sarajevu, u Republici Srpskoj. Te prostorije su već osveštane. Ali, što da ne, osveštaćemo ih i u Predsedništvu, da odatle isteramo zle duhove - rekao je Dodik beogradskim medijima. On je ponovio da će insistirati da na sastancima na kojima učestvuje bude i zastava Republike Srpske, u suprotnom se neće pojaviti.

Paviću, oteraj mangupe

- Zahvaljujem se lideru koalicione DNS-a Marku Paviću na korektnom odnosu koji je pokazivao u pogledu izborne kampanje, ali neki njegovi mangupi su određene stvari uradili veoma loše. Ukoliko on pristane da se odrekne tih ljudi, i dalje je naš koalicioni partner. O njemu mislim sve najbolje, ali mislim da su ga okupirali mangupi u njegovim redovima - rekao je Dodik.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online