Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 06.07.2018.
11:48
Vestionline, Tanjug A

"Antisrpski tekstovi zbog dolaska KUD Krajina u Liku"

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta danas je najoštrije osudio govor mržnje prema Srbima u tekstovima na nekoliko hrvatskih portala, a povodom činjenica da beogradski KUD "Krajina" organizuje proslavu Ivanjdana 7. jula u srpskom selu Medak u Lici.

www.mc.rs
Miodrag Linta

Linta ukazuje na srbomrzački tekst pod naslovom "Priprema li se četnikovanje u Metku" koji je objavio portal Slobodna Lika, a u kome se bezočno napada KUD "Krajina" iz Beograda jer tobože godinama po Srbiji i svijetu propagira Krajinu i četništvo. 

Primer govora mržnje prema Srbima predstavlja činjenica da portalu Slobodna Lika i njegovim čitaocima smeta što će KUD Krajina, povodom proslave Ivanjdana, dodeljivati učesnicima kulturno-umjetničkog programa i takmičarima u seoskim sportskim igrama diplome sa logom KUD Krajina, naveo je on.

Portalu Slobodna Lika, prema njegovim rečima, posebno smeta jer će se proslava Ivanjdana održati u selu Medak koje se nalazi pored Gospića i stradalih hrvatskih sela, a kao primer govora mržnje prema Srbima navodi rečenicu u tekstu da će se Gospićem tih dana oriti četničke pesme.

Linta kaže da još dva hrvatska portala vode antisrpsku hajku s ciljem da se zabrani KUD-u Krajina da organizuje proslavu rođenja Svetog Jovana Krstitelja - Ivanjdana 7. jula u srpskom selu Medak. 

Portal Likaplus u huškačkom tekstu "Lika ugošćuje KUD Krajina?" ističe da KUD Krajina slavi i neguje spomen na propalu zločinačku Krajinu koja je proterala Hrvate 1991. godine. 
 

Portal Likaplus objavljuje pismo čitaoca pod naslovom "Gradonačelniče, zabranite ovu lakrdiju!!!" u kome se poziva gradonačelnik Gospića Karlo Starčević da zabrani tradicionalnu proslavu Ivanjdana u srpskom selu Medak. 

Maks portal, kaže Linta, u takođe ratno-huškačkom tekstu "Priprema se velikosrpska fešta kraj Gospića. Najavljena grupa koja veliča tzv. SAO Krajinu" daje puni doprinos širenju govora mržnje prema Srbima i KUD-u Krajina.

Linta podseća da je KUD Krajina osnovano 1996. godine u Beogradu u cilju očuvanja kulture i naše kulturne baštine, očuvanja srpskog duha i prezentacije srpskih običaja prekodrinskih Srba. 

Prema njemu, proustaškim snagama u Hrvatskoj smeta sve što je srpsko tj. njegovanje srpske kulture i tradicije, afirmisanje Krajine i krajiškog identiteta srpskog naroda, obeležavanje stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu i u građanskom ratu 1991.-1995. godine. 

Linta je pozvao hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, premijera Andreja Plenkovića, župana Ličko-senjskog župana Darka Milinovića i gradonačelnika Gospića Karla Starčevića da javno osude govor mržnje koje navedena tri portala šire prema KUD-u Krajina i preostalim Srbima u Hrvatskoj.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online