Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.07.2018.
11:11
IN4S A

Jovanović: Logičnije je da Srbija pošalje vojsku u Crnu Goru, nego да crnogorski oficiri idu na Kosmet

Najava slanja štabnih oficira Crne Gore u misiju KFOR-a na Kosovu i Metohiji doprinosi legalizaciji aktuelnog stanja u pokrajini, odnosno sprečavanju povratka raseljenih u taj deo Srbije. KFOR je glavni autoritet koji je bio u obavezi da obezbedi povratak onih koji su nasilno prognani dejstvom NATO-a 1999.godine sa Kosova i Metohije, i to je njegova obaveza koja proizlazi iz Rezolucije 1244 SN UN.

commons.wikimedia.org/CRNAGORAMNE
Pripadnici Vojske Crne Gore (Foto: Arhiva)

- Međutim, ubrzo po uspostavljanju svoje misije, KFOR, zajedno sa drugim međunarodnim subjektima u pokrajini stavio se u funkciju legalizacije zločina i etničkog čišćenja nad Srbima i Crnogorcima. Počela je da teče i dvadeseta godina od okupacije KiM, a o povratku prognanih Srba i Crnogoraca više niko i ne priča. Dobro je znano čija je to zasluga - kaže Milenko Jovanović, predsednik Saveza udruženja raseljenih sa Kosova i Metohije u Crnoj Gori.

Savez udruženja "podseća donosioce odluka o slanju crnogorskih oficira na Kosmet, da su Crnogorci ubedljivo najveće žrtve etničkog čišćenja na tom prostoru".

- Od 30 hiljada onih koji su se tako izjašnjavali u Metohiji, danas ne živi nijedan, njihove kuće su sve, bez izuzetka, spaljene do temelja, imanja i nakon dve decenije uzurpirana od strane Albanaca koji ih obrađuju bez nadoknade i ikakvog odobrenja, groblja porušena i preorana, a ista je sudbina i većine crkava i manastira u tom dijelu Srbije. Šta će u takvom ambijentu crnogorski oficiri na Kosmetu? Ta dvojica oficira crnogorske vojske, ta dva "junaka" koja će "osnažiti" NATO i KFOR na Kosmetu za kosovsko-metohijske Srbe i Crnogorce biće tretirani kao okupatori, i prema njima će shodno tome Srbi i Crnogorci i odnositi na svakom koraku, u svako vreme. Sramni su, iako u duhu već učinjene veleizdaje Crne Gore, "argumenti" predstavnika crnogorske vlasti o slanju svojih oficira na srpsku zemlju, gde će ugroziti teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, na način kako to čine vojnici zemalja koje su izvršile agresiju nad Srbijom i Crnom Gorom, i na prevaran način okupriali Kosmet, uprkos zvaničnoj garanciji Ujedinjenih nacija da teritotijalna celovitost tadašnje Savezne republike Jugoslavije i Srbije neće niti ugrožene - ističe Jovanović.

On kaže da se "u potpunosti slaže sa ocenom srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina da je reč o neprijateljskom gestu prema Srbiji."

- U isto vreme, javno postavljamo pitanje, da li Srbija planira recipročne mere? Daleko bi bilo svrsishodnije da Srbija pošalje svoju Vojsku u Crnu Goru, nego što Crna Gora šalje vojnike u dio Srbije odakle je NATO proterao sve Crnogorce, a malobrojne koji su ostali, pobili su i poklali saveznici NATO-a iz terostičke "OVK". Ipak u Crnoj Gori živi 30 odsto Srba, i reč je o državi koju su stvorili Srbi, a na Kosmetu Crnogoraca zahvaljujući NATO-u i OVK zločincima, više nema - zaključio je Jovanović

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online