Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.07.2018.
08:15
Đ. Barović - Vesti A

Obaveštajne agencije BiH u službi radikalnog islama (14): Tajna operacija "Ušće"

Kao grom iz vedrog neba marta 2017. godine odjeknula je informacija da je Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH sprovodila akciju prisluškivanja i praćenja zvaničnika Republike Srpske i Srbije, uključujući i prisluškivanje komunikacija predsednika Republike Srpske Milorada Dodika. Kodni naziv ove operacije bio je "Ušće".

youtube.com/PRVI TV
Tunel Salakovac u Mostaru

Kodna imena akcija

Dževad Galijašević u svojoj knjizi "Epitaf za Bosnu" obelodanjuje mnoge nepoznate detalje te akcije.

- Ovu operaciju je predložio Ekrem Pita sa saučesnicima u operaciji: TU-TKI, Odjel 04/4, 05 i 06 iz Organizacione jedinice Goražde, s razlogom definisanim kao "neprijateljski napad" šifra 50.000. Ali, što je najvažnije, samo su muslimani odobrili ovu akciju: u ime šefa specijalnih operacija Miloša Šavije, Srbina, potpisao se strani državljanin, vehabija Kojam Amir. U ime glavnog inspektora OBA, Hrvata Ivana Filipovića, potpisao se Arapin s lažnim identitetom, Goran B, dok se u ime zamenika direktora OBA Trifka Buhe niko nije potpisao, iako je njegovo ime na ovom tajnom dokumentu - otkriva Galijašević.

Operacija se, kako kaže, izvodila na tlu Srbije i BiH, a podrazumevala je širok spektar aktivnosti vezanih za rad obaveštajnih i paraobaveštajnih tela i organizacija. Pod ovim pojmom Galijašević apostrofira vladine službe i agencije, nevladine organizacije, neformalne radikalne i ekstremne grupe, kao i saradnike Službi iz sfere javnog i društvenog života.

OBA i u Sandžaku

Sedam je kategorija aktivnosti koje OBA standardno provodi: planiranje i usmeravanje, prikupljanje informacija, obrada i korišćenje, analiza i produkcija, stavljanje na raspolaganje, ocena, korelacija i naredba o dejstvu te preduzimanje agresivnih akcija i primena nasilnih metoda.
- Šta konkretno, u kontekstu ovih kategorija, znače planirane mere, u odnosu na koja lica iz Srbije se provode, gde - šta operativci OBA rade u tzv. Sandžaku, i šta Srbiju očekuje na proleće - to je već pitanje za obaveštajno bezbjednosne strukture Srbije jer u BiH nema adekvatnog nadzora nad aktivnostima ove muslimanske milicije - naglašava Galijašević.

- Cilj operacije bilo je snabdevanje tačnim i pravovremenim obaveštajnim proizvodima vezanim za situaciju i stanje koje se kreira - ističe Galijašević i dodaje da je u okviru ove akcije bilo planirano čak 14 "operativno-tehničkih mera". Svaka je imala svoje kodno ime, pa su tako te akcije naslovljene kao: "Krov", "Bor", "Šumar, "Lovac", "Brod", "More", "Slalom", "Eho", "Zora", "Bajt", "Sova", "Blic", "Kanjon" i "Bunar" - navodi ovaj autor.

Galijašević tvrdi da je akcija "Ušće" Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH samo jedna od mnogih mera spoljne politike Bakira Izetbegovića i to uglavnom usmerenih prema Srbiji.

- Te aktivnosti prema Srbiji se sprovode uprkos ili u dogovoru s dobro pozicioniranim pripadnicima Saveza za promene u diplomatiji. Mladen Ivanić je predsednik Predsjedništva, a Igor Crnadak ministar spoljnih poslova BiH?! - navodi Galijašević.

Napadi u srednjoj Bosni

Galijašević tvrdi da se se OBA mešala i u izbor hrvatskih predstavnika u zajedničkim institucijama, uglavnom Željka Komšića i braće Lijanović, a da su na spisku akcija koje su organizovali ili u njima učestvovali i teroristički napadi i ubistva povratnika u Srednjoj Bosni, agresivni napadi i politički konflikti u Stocu, sprečavanje obrazovanja na vlastitom hrvatskom jeziku i uskraćivanje prava na vlastiti javni servis.

Srbija nije jedina meta obaveštajnog rada Bosne

Druga meta rada tajnih službi BiH je Hrvatska. Galijašević podseća da je sredinom novembra u tunelu Salakovac u Mostaru došlo do eksplozije ispred vozila u kome je bio načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, general Anto Jeleč.

Policija je tada uhapsila i jedinog osumnjičenog, a ispostavilo se da je reč o agentu Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH Zlatku Humu. Protiv njega je pokrenut i sudski proces čiji je epilog, početkom 2017. bilo njegovo oslobađanje.

Advokat Damir Sadović tada je kazao da je tokom suđenja Opštinski sud u Mostaru utvrdio da nije dokazano da je postojala neposredna opasnost po život i telo generala Jeleča "s obzirom na to da se radilo o petardi".

Dževad Galijašević nema dileme da je presuda doneta pod pritiskom budući da je Humo sin bivšeg šefa AID-a u Hercegovini i bivšeg ministra u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona Esada Hume.

SDA upravlja iz senke

Ovaj autor nema dileme da su i iza ove, ali i svih drugih akcija Bakir Izetbegović i njegova SDA.

- Ista ličnost, ista politička stranka i sredina koja potpuno nesmetano i agresivno ostvaruje saradnju s najgorim diktatorskim režimima Saudijske Arabije, Turske, Katara i Pakistana - sarađuje sa svim zemljama sponzorima terorizma, u ime zajedničke države BiH i ima punu saradnju s njima na svim poljima: a to podrazumeva: vojno-odbrambenu, bezbednosnu i obaveštajnu saradnju, razvoj investicija i rasprodaju zemlje Bosne i Hercegovine, tako da ove militantne i opasne države danas kontrolišu i imaju u vlasništvu više površine ove zemlje nego što ga ima jedini distrikt (Brčko) - zaključuje Dževad Galijašević u knjizi "Epitaf za Bosnu".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online