Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.06.2018.
08:08
Đ. Barović - Vesti A

Obaveštajne agencije BiH u službi radikalnog islama (2): Paradžemati u naručju države

U knjizi "Epitaf za Bosnu", Dževad Galijašević, stručnjak na temu međunarodnog terorizma, još 2017. godine je predočio spisak paradžemata i vehabijskih zajednica u BiH koje predstavljaju najozbiljniju bezbednosnu pretnju ne samo po Bosnu i Balkan, već i Evropu.

www.mc,rs
I na prostoru Srpske aktivno je više desetina vehabijskih zajednica: Dževad Galijašević

Stop političkim harangama

Galijašević naglašava da se te islamističke baze nalaze sa obe strane entitetske granice u BiH.

- Neke od njih su Gornja Maoča, između Srebrenika i Tuzle, Donja Dubnica kod Kalesije, Donja Bočinja, između Maglaja i Zavidovića, delovi mnogih naselja oko Sarajeva, Mehurići kod Travnika, Šerići kod Zenice, Podbriježje i Željezno Polje kod Zenice i mnoga druga, potpuno zaštićena od bilo kakvih istraga bezbednosnih agencija. Danas se ta naselja nazivaju paradžematima i protiv njih niko ne vodi borbu. Američka ambasada i gospođa Morin Kormak, sa jednogodišnjim kursom pod pokroviteljstvom američke globalne koalicije za borbu protiv terorizma, mora shvatiti, da ovakvo sabotiranje borbe protiv terorizma je sramota podržavati i da ova zemlja i bezbednosne prilike u njoj zahtevaju iskrenu opredeljenost za borbu protiv DAEŠ-a i Al Kaide - naglašava Galijašević i objašnjava da u praksi to znači mnogo više aktivnosti na planu borbe protiv terorizma, ali i ne samo to.

Različiti aršini

Autor "Epitafa za Bosnu" analizira i presude simpatizerima Islamske države, Al kaide, ali i ratnicima Nusra fronta.
- Svaka osuda izrečena, ratnicima Nusra fronta, bila je od godinu dana zatvora i može se otplatiti novcem u Federaciji BiH te u stvari znači puštanje na slobodu. Ova tendencija uočljiva je bila BiH u oktobru 2016, kada je izrečena prva presuda za finansiranje terorističkih aktivnosti, javnog poticanja na terorističke aktivnosti te organiziranje i pridruživanje terorističkoj grupi u predmetu "Erdić i drugi". Husein Erdić osuđen je na tri i po, Midhat Trako na godinu i po, a Nevad Hušidić i Merim Keserović na po godinu zatvora - ističe Galijašević.

- To znači i prestanak poltičko-tužilačkih harangi i zloupotrebe bezbednosnih agencija posebno SIPA (bezbednosne agencije BiH) u politički motivisanim i montiranim istragama, u kojima se dokumentacija iz istrage dostavlja svom političkom šefu, Bakiru Izetbegoviću (bošnjačkom članu Predsedništva BiH). Ovakva aktivnost ne zaslužuje pohvalu nego osudu u trenutku kada se očekuju, vrlo ozbljni bezbednosni izazovi, novi izbeglički talas i najavljeni spektakularni teroristički udari na Evropu, verovatno i iz Bosne i Hercegovine. U celoj Evropi nema značajnijih radikalnih islamskih lidera niti organizovanije terorističke organizacije od ove koja je u BiH izgrađivana zadnjih trideset godina niti, postoji, otvorenija podrška sa zvaničnog nivoa ovim organizacijama kao u BiH, tačnije u Sarajevu - ističe Galijašević.

Zelena linija

Autor knjige "Epitaf za Bosnu" kaže još i da se većina vehabijskih zajednica u BiH namerno nalazi u blizini magistralnih puteva.

- Indikativno je da se dodatno prave novi putevi na području opština Goražde, Foča, Kalinovik, tačnije na pravcu tzv. zelene transverzale koja te vehabijske zajednice povezuje sa Sandžakom i Kosovom - tvrdi Galijašević.

Vehabije i u Srpskoj

Najveći broj paradžemata se nalazi na prostoru Federacije BiH i to: Stijena, Brezičani, Hodžići-Kakanj, Pobjeda-Feth, Briješće Brdo 2, Kasindolska, Gornja Mahala, Kuljani, Bara, Ošve, Kaloševići, Strnokos - Zenica, Liješnica, Kotorsko Donje, Gornja Maoča, Gornji Rahić/Dizdaruša, Čehaje 1, Selo Gračanica, Stara Željeznička stanica Bihać, Kula-Tuzla, Dubnica, Delići-Hukići, te paradžemati u Strananima i Klokotu. U Republici Srpskoj je samo jedna paradžematska zajednica i to "Kotorsko" kod Doboja.
Prema podacima Galijaševića, na prostoru Srpske aktivno je više desetina vehabijskih zajednica. Najveća koncentracija vehabija je zabeležena u Krivdića brdu u opštini Kozarska Dubica, a zatim i u selima Urije i Vidorija, te Blagaj u opštini Novi Grad, Kozarac, Hambarine, Rakovčani, Čarakovo, Puharska i Petrovo, opština Prijedor, kao i Dubrave i Orahova u opštini Gradiška. Vehabije su locirane i u naseljima Lišnja i Donja Mravica u opštini Prnjavor, teslićkom selu Kamenica, Novoseliji i Vrbanji kod Banjaluke, Šipragama kod Kotor Varoša, Kotorskom nedaleko od Doboja, bijeljinskom naselju Janja, te u Lokvanjskoj Rijeci, Šepku, Zvorničkoj Kamenici u opštini Zvornik, Konjević Polju, Glogovoj i Cerskoj u opštini Bratunac, srebreničkom naselju Sućeska i u blizini sela Drum u opštini Vlasenica.

Sutra - Obaveštajne agencije BiH u službi radikalnog islama (3): Agenti Islamske države u vrhu BiH

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online