Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.06.2018.
11:36
Vestionline, Tanjug A

"Dodik upozoravao, ali..."

Iako je mesecima iz Republike Srpske stizalo upozorenje da će migranti promeniti sliku BiH i da vlast u Sarajevu pod hitno treba da reaguje, iz Ministarstva bezbednosti stizale su tvrdnje da je sve pod kontrolom, prenosi RTRS i konstatuje da migranti konstantno pristižu, a sa njima i sve veći problemi.

Tanjug
Upozoravao da će migranti izmeniti sliku BiH: Milorad Dodik

- Ne želimo da budemo deo istorijske prevare o čijim će posledicama biti razgovarano za deset godina - upozorenje je koje je upućivao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ali kao da ga niko u Sarajevu nije čuo. 

Naprotiv, Savet ministara spremao je plan o smeštanju migranata u objekte na prostoru Republike Srpske.

- Naravno da ne dolazi u obzir smeštanje migranata na teritoriji Republike Srpske. Nikad to neće napraviti, jer je to naša nadležnost i ne mogu oni nama da zadaju takvu vrstu odgovornosti. Mi to odbacujemo. Trebalo je zatvoriti granicu. Meni je žao tih ljudi, ali mi nismo prouzrokovali tu krizu - rekao je ranjie Dodik za RTRS.

Savet ministara u to vreme, podseća se, ne preduzima ništa, pa i ublažava broj migrantskih ulazaka u zemlju. Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić ide i korak dalje i tvrdi da ne postoji pretnja od širenja migrantske krize u BiH, a po njemu, nadležne institucije situaciju drže pod apsolutnom kontrolom, podseća se takođe.

- Ne bih to nazvao migrantskom krizom, bez obzira što su pojedini političari na jadan i bedan način koristili sudbinu tih ljudi da uhvate neku vrstu političkih poena. Kažem da je ovo apsolutno pod našom kontrolom - rekao je ranije Mektić.

BiH je postala izbeglički logor i pored upozorenja predsednika i institucija Republike Srpske, navodi se dalje i dodaje da je reč o problemu za koji nema rešenja.

Dok Savet ministara samo razmatra, u Nemačkoj se zbog istog problema trese vlada Angele Merkel. Crnogorski premijer Duško Marković situaciju naziva zabrinjavajućom, jer je njegova zemlja na migrantskom udaru iz Albanije.

Nakon toga, njihova naredna stanica je BiH.

- Ne želimo da dođemo u situaciju da se ovde stacioniraju migranti. Naši podaci govore da će u narednih mesec i po dana na prostor BiH doći najmanje 180.000 migranata. To može da izazove niz problema i samo naivni mogu da veruju da je ovo pitanje humanitarnog karaktera. Ne, nije, ovo je suštinsko pitanje - upozoravao je Dodik.

Pitanje je kada će Savet ministara i Mektić priznati da ne drže kontrolu sa migrantima u svojim rukama, ili reći da su je potcenili.

Činjenica je da su oni tu, da Evropa steže spoljne granice, a niko još nije izneo podatak niti utvrdio, koliko je bivših boraca ISIL-a ušlo u BiH zajedno sa stvarnim izbeglicama, konstatuje RTRS.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online