Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.06.2018.
00:08
Z. Mirković i Z. Vicelarević - Vesti A

Braćo, čuvajmo srpsko ime!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik posetio je u subotu dijasporu u Austriji i Nemačkoj i poručio da Srbi treba da čuvaju svoj identitet i da ne odustaju od svog jezika i pisma.

Vesti
Među dijasporom u Beču: Hleb i so za Dodika

- Prošli smo satanizacije, stavljani na negativnu stranu percepcije - rekao je Dodik, koji je u Beču prisustvovao Srpskom festu, te Multi-kulti festu u Leobersdorfu.

Ugledne zvanice

Zavičajnoj večeri u Eslingenu prisustvovali su Petar Đokić, ministar energetike RS, Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, Božidar Vučurović, generalni konzul Srbije u Štutgartu, Darko Tomaš, načelnik opštine Prnjavor, Mićo Ćetković, direktor predstavništva RS u Nemačkoj i Aleksandar Vidaković, direktor kompanije Nida Verlag, izdavača "Vesti".

Dodik je ukazao na značaj dijaspore za maticu i kazao da Srbi ne treba da se utapaju u nekakve bosanske dijaspore, koje neki pokušavaju da stvaraju, već da se okupljaju oko srpskih organizacija.

Premijerka Cvijanović pozvala je prisutne da budu uvek uz svoju RS, da nastave da neguju tradiciju i kulturu srpskog naroda, kao i srpski jezik.

- Razvili smo nekoliko programa saradnje sa dijasporom. Institucijama RS je svaki čovek Srpske važan, ma gde on živeo - podvukla je ona.

Cvijanović je kazala da institucije RS više ne dolaze u dijasporu da traže donacije i finansijsku pomoć, već da Vlada i predsednik podržavaju crkve i naša udruženja u njihovom delovanju u inostranstvu.

- Pred RS je mnogo izazova, mnogo toga smo već rešili. Računamo na sve naše ljude, jer samo zajedno možemo da radimo na dobrobiti naše Srpske - naglasila je ona.

Šef Predstavništva RS u Austriji Mladen Filipović rekao je da je veoma važno da se neguju veze matice i dijaspore. S tim u vezi, ukazao je na projekat Negujmo srpski - kojim RS želi da obuhvati sve srpske porodice, odnosno decu i omogući im nastavu na srpskom jeziku.

Vesti
Sa "Vestima": Željka Cvijanović i Milorad Dodik

Nakon Beča, Dodik i Cvijanovićeva su došli u posetu Srbima u Eslingenu kod Štutgarta.

Zavičajno veče priredilo je predstavništvo RS u Nemačkoj na čelu sa direktorom Mićom Ćetkovićem, a dočekalo ih je gotovo hiljadu ljudi.

- Braćo i sestre, hvala vam za ovo divno veče - rekao je Dodik.

- Naš narod je rasut širom sveta, narod koji ne gubi svoj identitet, ne odriče se svoje srpske pravoslavne vere, koji se ne odriče svoga pisma i jezika. Nema kutka na ovome svetu gde nema nekog Srbina, a koji ima dve države, Republiku Srpsku i Srbiju. Zato sam zahvalan svima vama koji negujete tradiciju i što se okupljate.

Vesti
Željka Cvijanović, Milorad Dodik i Mićo Ćetković

Predsednik RS je potom rekao:

- Važno je da znate da čuvamo mir vašeg zavičaja, čuvamo vaše rođake i vašu imovinu u Republici Srpskoj i stabilizujemo je. Nemamo iluzija, Republika Srpska je za nas država i naša brana od stradanja koje je bilo u prošlom veku, jer da je bilo države ne bi stradalo toliko Srba u Jasenovcu i ostalim logorima.

Poziv na ulaganje

- Pozivam vas da, ako imate interes da ulažete tamo ili da pomažete našim ljudima da pronađu svoj prostor ovde - poručila je Željka Cvijanović. - Da vodite računa o političkim procesima, da razumete ono što radimo i ono što ćemo raditi u narednom periodu.

On je dodao da je važno da se Srbi okupljaju "u okviru srpskih zavičajnih društava i da ne pokleknu zahtevima koji dolaze sa strane".

- Ti zahtevi znače da se organizujete u okviru neke BiH bosanske dijaspore, ali vi niste bosanska dijaspora, vi ste srpski narod koji ovde živi i zato je važno da budemo zajedno - dodao je Dodik.

Vesti
Rado viđeni gosti: Zajednička slika za uspomenu

Nikad više Jasenovac

U razgovoru i obraćanju pripadnicima srpske dijaspore u Austriji Dodik je poručio da ne pripada onima koji koriste reč dijaspora, jer ne postoji razlika između Srba koji žive u matici i onih van nje.

- Vi koji ste došli ovde da ostvarite svoje poslovne ciljeve treba da ostanete vezani za maticu. Spremni smo sa svakim od vas da razgovaramo i pomognemo vam u investiciji u domovini - objasnio je on.

Zahvalnost i Nemačkoj

- Treba biti zahvalan ovoj velikoj zemlji gde se nalazite i što nam je otvorila prostor i mogućnost da se ovde afirmišete i radite. Ali isto tako ne smete izgubiti ovo što upravo negujete, srpsku plemenitu čistu i iskrenu narodnu dušu. Okupite se oko jedinstvene ideje koja se zove srpska nacionalna ideja - poručio je lider Srpske u Eslingenu.

Dodik je istakao da je za Srbe važno da se okupljaju oko srpskih klubova i organizacija, i da jasno govore o srpskom identitetu, veri, krsnoj slavi koja je jedinstvena, kao i da se okupljamo oko naše svete pravoslavne crkve.

Srbi, prema njegovim rečima, ne smeju da više imaju istorijske zablude, kao što je bila Jugoslavija, za koju su dali ogroman broj žrtava, i moraju da se okrenu svojim nacionalnim interesima.

- Ne smemo imati zabludu ni i vezi BiH. Moramo da verujemo u ono što su Srpska i Srbija. Zato Srbi ne treba da se okupljaju u nekakvim BiH udruženjima, koji neki pokušavaju da im nametnu. Ostanite verni srpskim institucijama - rekao je Dodik.

Kazao je da vlasti u RS čuvaju Srpsku, koja je stabilna.

- Mi od BiH nemamo nikakve koristi. Nas su ugurali u BiH da bi se zapadnjaci vežbali kako da prave multietnička društva, a nedavno je i Merkelova rekla da je propalo multietničko društvo - objasnio je on.

Dodik je izrazio uverenje da nema nepoznatih izazova koji bi mogli destabilizovati RS, te dodao da grupacija koju predstavlja, prema istraživanjima javnog mnjenja na idućim izborima može obezbediti podršku više od 60 odsto glasača.

Kazao je da je kandidat za člana Predsedništva BiH i da u Sarajevo ide kako bi ojačao pozicije RS.

Z. Mirković
Premijerka RS sa najmlađim folklorašima u Beču

- Ništa oni neće moći da donesu što nije u interesu RS, i neće moći da se desi da se pomera u agendi ako se ne reše stvari bitne za RS - najavio je on.

Objasnio je da je premijerka Cvijanović kandidat za predsednika RS, dodajući da je pokazala svoju sposobnost vodeći Vladu Srpske, te da može s pravom biti ponosna na svoj rad.

Ona će, kako je naveo, biti predsednik koja bi očuvala kontinuitet dosadašnjeg rada i osigurala bi da ne dođe do promene u politici koje bi išle ka podaničkom ponašanju i ustupanju nekih naših prava.

- Naša glavna politika je da ne dozvolimo da nam se otmu stečena prava. Mi ćemo čuvati RS, mir i stabilnost - rekao je Dodik.

Prioritet auto-put do Bijeljine

- Puno energije i ljubavi imamo da ojačamo i gradimo mnoge stvari. Pre sedam godina RS nije imala nijednog kilometra auto-puta, a sada će imati 120.
- Otvorićemo uskoro auto-put do Doboja - najavio je Dodik.
Prema njegovim rečima auto-put prema Srbiji, to jest Bijeljini ima prioritet, i izrazio je uverenje da će biti izgrađen u narednih pet godina.
Naveo je da RS beleži najviše ekonomske stope, da je zaduženost pala ispod 40 odsto BDP-a, što je ispod mnogih zemalja EU, a pokrivenost uvoza izvozom je porasla sa 35 na 75 odsto.
To, kako ističe, govori o tome šta su vlasti radile do sada.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online