Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 17.06.2018.
10:22
Tanjug, Vestionline A

Zaev gliserom preko Prespanskog jezera, napravio selfi

Makedonski premijer Zoran Zaev stigao je zajedno sa vladinom delegacijom gliserom preko Prespanskog jezera na potpisivanje Sporazuma o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i strateškom partnerstvu Makedonije i Grčke, koji će biti potpisan u mestu Psarades na grčkoj strani jezera.

EPA/ Hayoung Jeon
Zoran Zaev

Zaev je na Fejsbuk postavio "selfi" fotografiju iz plovila na kojoj se vide i drugi članovi makedonske vlade.

Grčka državna televizija ERT uživo prenosi atmosferu u šatoru koji je postavljen za ceremoniju potpisivanja, gde su već pristigli Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, grčki premijer Aleksis Cipras i ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas.

Zvanični sastanak dve delegacije biće zatim nastavljen u Oteševu, na makedonskoj strani jezera.
 

Atina i Skoplje su, nakon dve i po decenije, postigli istorijski dogovor da Republika Severna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma, na poziv premijera Grčke i Makedonije Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, prisustvovaće visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han, saopštila je evropska služba za spoljne poslove.

Sporazum će biti potpisan u 10:30 po lokalnom vremenu, a ANA prenosi da će potpisivanju prisustvovati i predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Rozmari Dikarlo.


Delegacije će predvoditi premijeri Zaev i Cipras koji će se obratiti, nakon čega će potpis na sporazum staviti ministri spoljnih poslova dve zemlje Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, zajedno sa međunarodnim posrednikom UN u pregovorima Metjuom Nimicom, navodi MIA.

Zaev će, kako se navodi, u Psarades doploviti brodom, ako vremenski uslovi to dozvole, zajedno sa šefom diplomatije, ili kopnom preko novog graničnog prelaza.

Cipras i drugi grčki zvaničnici će ih dočekati u marini, a zatim će prošetati do specijalno napravljene platforme koja će biti pokrivena za slučaj kiše.

Posle potpisivanja sporazuma, premijeri i šefovi diplomatije, kao i drugi zvaničnici, ukrcaće se na brod i otploviti do Oteševa na suprotnoj strani Prespanskog jezera, gde će biti priređen ručak, piše MIA. 

Vlada premijera Ciprasa je u subotu uveče u grčkom parlamentu preživela glasanje o poverenju, čime je uklonjena i ta potencijalna prepreka za potpisivanje sporazuma.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online