Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.06.2018.
08:26
B. Simonović - Vesti A

Vajar Crne Gore Mijo Mijušković (6): Duša u večnom kamenu

Drvo svakako, i za sva vremena, ostaje prva ljubav vajara Mija Mijuškovića, oduševljenog njegovom plemenitošću i toplinom, njegovom poslušnošću i podatnošću, svojstvom da se prilagodi i na određeni način čak i "oprosti" pogrešan pokret ruke skulptora ili neposlušnost alatke u njegovim rukama.

L. Pejović
Skulptura iz ciklusa Lim-Tara

Najtajnija materija

On se, međutim, ogledao i dokazao svoju genijalnost i zadivljujuće umeće i u drugim materijalima. Napravio je skulpturu i oživotvorio čak i jedan pravi pravcati meteorit. Mijušković, kao uostalom i o svim svojim sklpturama, i o toj ima zanimljivu priču, dobro pamti ko mu je i kad darovao taj meteorit i ko je i gde nepobitno ustanovio da se radi o "nebeskom materijalu".

Čini se, ipak, da kamen preteže, da mu se najčešće, sve do danas vraća - da je u kamenu uradio najviše skulptura i dostigao najviše vajarske domete:

- Ko jednom osjeti dušu i tijelo kamena, neće prestati da traga za iskonskim oblicima na zemlji - ustvrdio je Mijo Mijušković, gotovo već na samom početku svoje umetničke karijere, objašnjavajući tu svoju zaljubljenost u tu najzagonetniju, najtajnovitiju, pa i najtrajniju i najpostojaniju materiju na zemlji.

Najlepša dela iz Tare

Mijušković je uveren, a za to postoje i nebrojeni dokazi, da je najlepše skulpture napravio od kamena pronađenog u kanjonu Tare.
- Tamo sam u radu na oblikovanju tog kamena otkrivao i tajne boje u njemu. Iz toga iskustva je možda moj najljepši estetski doživljaj prirode...
Tu osobenost Mijuškovićevih skulptura, taj čudesni spektar boja, zapazio je, pored ostalih, i Ratko Božović, znameniti sociolog kulture, koji smatra da je "ambicija da dodirne tajanstva pramaterije darivala Mija Mijuškovića ne samo nesavladivom energijom prirode već i očaravajućim saznanjima o njenoj unutrašnjoj ljepoti".
- Tako i doznajemo da kamen ima i masku kao svoju spoljašnost, ali i svoju tajnovitu skrovitost kao svijet rafiniranog sklada. Tu je prisutna neočekivana svetkovina boja, kakve se, u takvim nijansama, nigdje drugdje ne mogu vidjeti...
- Susret sa kamenom je misterija - veli sam umetnik. - Svaki kamen je za mene različit. Pred tobom najprije stoji naizgled bezličana masa, ali u njoj ima nešto što provocira... U kamenu se uvijek nešto krije, neki davni proces koji je ostao zabilježen...

- Za kamen sam se počeo zanimati od samog početka - objasnio je nešto kasnije u razgovoru sa poznatim rediteljem i teatrologom Radoslavom Lazićem.

- Kamen me interesuje ne samo kao predmet za oblikovanje, već i kao materijal koji me okružuje u Crnoj Gori na svakom mjestu. Praktično više od polovine Crne Gore predstavlja jedan kamen. Moja prva razmišljanja o kamenu potiču još od djetinjstva. U prilikama koje su se događale, a koje su bile vrlo dramatične, mnogo se putovalo i kud god sam prolazio, naročito, sada već nepostojećim kanjonom Pive, ili kamenjarima Lovćena i Orijena, u mašti sam pravio razne slike od vrlo različitih oblika kamenjara kroz koje sam prolazio. U nekim trenucima pričinjavalo mi se da vidim neka stvarno "živa bića", neke nevjerovatne spodobe, naročito u vremenima kada su ratne prilike bile kod nas...

Kolorit Cetinja

Vajajući, Mijo Mijušković otkriva dušu, srce i krvotok kamena. On je od Boga poslat da nas pomiri s kamenom i da nam kaže kako nam je u njemu i ishodište i uhodište - bez obzira gdje smo nikli i gdje ćemo usahnuti - kaže teatrolog Slobodan Marković.

Oblici, oblaci, obluci i zvuci nigdje nijesu tako izraženi kao u Crnoj Gori. Nigdje nema boja Cetinja. Pod zemljom, u pećinama ovog kraja živi nepoznati svijet oblika i boja koje nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim... Nije slučajno što je baš taj kraj dao jednog Vukotića, Milunovića, Lubardu, Dada Đurića, Toškovića i mnoge druge - kaže Mijo Mijušković.

- Šta, u stvari, radi Mijo Mijušković? - pita se u jednom eseju Zoran Gluščević, književnik i književni i likovni kritičar, zadivljen njegovim vajarskim delom, i odgovara: on osluškuje kamen, "shvata" njegove ritmove, a njegovi ritmovi nisu samo određeni sedimentima, slojevima i odnosima između njih, nego jednom strukturom koju on, na volšeban način, vidi.

Umeće osluškivanja prirode

Ovu Gluščevićevu misao je razvio i unekoliko dopunio i upotpunio pesnik i esejista Jovan Rastegorac:

- Mijova skulptorska umjetnost, uvek u dosluhu sa arheologijom i geologijom, počela je umećem osluškivanja i posmatranja prirode (to je bila njegova Akademija!), zatim je došlo raspoznavanje i izdvajanje (što je jednako činu stvaranja), da bi danas dospeo do najsloženije faze: do prodiranja u strukturu, u dušu kamena, do neke vrste seciranja njegove materije i do analize njegovih neodgonetanih unutarnjih slojeva, sve do onog od njih u kome je skrivena "ideja", misao...

Sutra -  Vajar Crne Gore Mijo Mijušković (7): Klesar crnih planina
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online