Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.06.2018.
00:56
Lj. Ivanović - Vesti A

De Niru izmakao apartman SFRJ

Socijalistička Jugoslavija ne postoji već 26 godina, ali zemlje naslednice bivše države još krčme njenu imovinu u okviru Sporazuma o sukcesiji. I pre dva dana je prodata rezidencije SFRJ u Njujorku, na adresi 730 Park Avenija za ukupno 12,1 milion dolara, koliko je iznosila najpovoljnija dobijena ponuda, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. Srbiji je od prodaje tog stana pripalo 3,5 miliona dolara.

EPA/Marta Perez
Nije mu se dalo: Robert de Niro

Zajednička prodaja rezidencijalnog stana u Njujorku predstavlja prvi ovakav slučaj u procesu sprovođenja Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije prema kojem Srbiji pripada 39,5 odsto.

Hrvatska je inkasirala nešto više od dva miliona evra. Zemlje bi zaradile i više da od cene nije moralo da se odbije 3,3 miliona dolara za održavanje, s obzirom na to da je zdanje napušteno 1992. godine. Taj trošak je plaćala Srbija, i novac će joj ostale bivše jugo republike nadomestiti.

"Plaćanje ovih troškova bilo je nužno da bi se rezidencijalni stan sačuvao u vlasništvu bivše SFRJ, te je njihovo redovno izmirivanje od strane Republike Srbije doprinelo da države sukcesori uopšte imaju mogućnost da raspolažu sa ovom imovinom, a što je prepoznato i od strane svih država sukcesora", navelo je srpsko ministarstvo.

Njegova specifičnost, navodi ministarstvo, ogleda se i u tome da je u pitanju takozvano korporativno vlasništvo, odnosno nije u pitanju "klasično" pravo svojine na nepokretnosti, već vlasništvo koje se ogleda kroz posedovanje 960 deonica u "Park-71st Corporation", koliko je imala bivša SFRJ.

Zanimljivo je da su na ovu nekretninu SFRJ svojevremeno oko bacile i holivudske zvezde Robert de Niro i Džek Nikolson, ali do realizacije posla nije došlo. U svakom slučaju su sve države zadovoljne poslom s obzirom na to da je vlada SFR Jugoslavije svojevremeno objekat kupila za samo 100.000 dolara.

Ukupnu imovinu SFRJ koja se deli čini 51 zgrada ambasada, konzulata, rezidencija ili stanova, a ukupna vrednost se procenjuje na 110 miliona dolara. Srbija je naročito zainteresovana da se ovaj posao što pre završi, budući da Srbija samo na održavanje objekata troši 600.000 dolara godišnje.

Nešto za podelu, a deo na doboš

Pored rezidencije bivše SFRJ u Njujorku u toku je proces zajedničke prodaje još četiri objekta bivše SFRJ i to Stalne misije bivše SFRJ pri UN u Njujorku, ambasada bivše SFRJ u Bonu, ambasada bivše SFRJ u Bernu i ambasada/rezidencija bivše SFRJ u Tokiju. Bivša Jugoslavija je širom sveta imala 123 diplomatska predstavništva, rezidencije i stana i do sada su po Aneksu B Ugovora o pitanjima sukcesije podeljene 72 nekretnine. Srbija je dobila 30, Hrvatska 18, Slovenija i Bosna i Hercegovina po 10, Makedonija četiri objekta, kad je reč o onima koje nisu na prodaju.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online