Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.05.2018.
00:21
D. Dekić - Vesti A

Sultan na Baščaršiji

Više od 15.000 Turaka iz Evrope, najviše iz Nemačke, Austrije i Holandije, slilo se u nedelju u Sarajevo posle poziva turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da prisustvuju njegovom predizbornom skupu uoči predsedničkih izbora zakazanih za 24. jun u Turskoj.

Tanjug/Fena
Bakir Izetbegović jedini član predsedništva BiH koji se susreo sa Erdoganom

Erdogan je stigao u Sarajevo u nedelju oko podne, a od aerodroma do centra grada sproveden je pod maksimalnom bezbednosnom zaštitom zbog informacija o mogućem atentatu. "Radnu posetu" Erdogan je započeo odlaskom u Predsedništvo BiH, gde ga je ispred zgrade, uz najviše počasti, dočekao samo bošnjački član Predsedništva Bakir Izetbegović. Srpski član Mladen Ivanić je rekao da će u vreme posete biti van zemlje, a hrvatski Dragan Čović se nije oglašavao.

Poruke za EU

Povodom Erdoganove posete, Nikola Špirić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine, rekao je "da sve što ne može u Evropi može u BiH".

- I kada ne bi izgovorio nijednu reč, njegov dolazak šalje najmanje tri poruke: jednu za Bošnjake, drugu za Srbe i Hrvate i treću za Eropljane. Ali, bez obzira na te poruke, teško da će one doprineti integraciji ove sve podeljenije zemlje - rekao je Špirić, dok je Bakir Izetbegović rekao da ne vidi ništa neobično u tome da Erdogan iz BiH uputi i predizborne poruke.

U pratnji turskog predsednika bila je i delegacija ministara koji su sa predstavnicima vlasti BiH razgovarali o zajedničkim projektima i saradnji. Izetbegović je, takođe, govorio na skupu koji je organizovala Unija evropskih turskih demokrata iz Beča, a sa turskim predsednikom je prošetao Baščaršijom i imao zajedničku molitvu u Gazi Husrevbegovoj džamiji.

Erdogana, kojeg u Turskoj zovu i Sultan, u Sarajevu je dočekao veliki broj građana, uzvikujući njegovo ime. Grad je bio oblepljen plakatima sa dobrodošlicom i zastavama dve zemlje, a Zetra je bila ukrašena brojnim turskim zastavama. Na zgradi sarajevskog Internacionalnog univerziteta, gde je visoki gost održao predavanje i dobio počasnu doktorsku titulu, bilo je okačeno veliko platno sa njegovim likom.

Mediji u BiH ističu da je dolazak Erdogana u Sarajevo usledio posle zvanične posete Turskoj srpskog predsednika Aleksandra Vučića, kome je u Ankari i Istanbulu priređen veličanstven doček. Međutim, mogli su da se čuju i komentari da su građani BiH razočarani jer Turska samo politički podržava njihovu zemlju, dok novac investira u Srbiju! Bosanski mediji navode da je Erdogan razočarao građane koji veruju u mit kako je BiH najvažnija zemlja Turskoj na Balkanu izjavom da taj epitet ipak pripada - Srbiji.

Fudbaleri uz predsednika

Nemački fudbalski reprezentativci turskog porekla Ilkaj Gundogan i Mesut Ozil koji su se slikali sa turskim predsednikom u Londonu, sastali su se dan uoči mitinga sa predsednikom Nemačke Frankom-Valterom Štajnmajerom radi smanjenja tenzija nastalih oko kontroverzne fotografije. Ta slika je je izazvala buru kritika poslanika Bundestaga i Fudbalskog saveza Nemačke koji su tvrdili da Erdogan ne poštuje dovoljno nemačke vrednosti.

Nedavno je Erdogan rekao i da je trgovinska razmena Turske i Srbije u 2017. bila veća od milijardu dolara, a cilj je dve milijarde.

Novi kalif

U osvrtu na investiranje u Balkan i Srbiju, stručnjak za bezbednost Darko Trifunović ukazuje da treba gledati na pozadinu tih investicija.

- Kao što Kina ovde ulaže čisto ekonomski, tako treba biti oprezan sa brojnim investitorima koji dolaze iz Turske jer pozadina nije ekonomske prirode. Ne zaboravimo da je Erdogan ubio ideje oca modernizacije turske nacije Kemala Ataturka i da želi da se nametne kao novi kalif - ukazao je Trifunović za "Vesti".

Dolaskom u Sarajevo, turski šef države je, prema rečima sagovornika "Vesti", pokazao starom kontinentu da uvek ima evropsku kartu.

"Zapaljiva" ekskurzija

Darko Trifunović podseća na "zelenu transverzalu" i ne isključuje mogućnost rizika da se "ekskurzijom na Balkanu" zapali atmosfera.
- Bošnjaci i Turci su brojna dijaspora širom Evrope koja može i kontinentu da napravi problem i EU to zna. Ali, vidimo da Erdogan sa EU igra na kartu brojnih izbeglica sa Bliskog istoka koje bi u slučaju da ih pusti iz Turske u milionskim ciframa zapljusnule Evropu - kaže Trifunović.

- On je islamista, a zbog njegovih poteza se SAD distanciraju, dok se Nemačka polako povlači iz baze u Indžirliku - pojašnjava Trifunović.

Građani su, kako objavljuju BiH mediji podeljenog mišljenja. Ima onih koji smatraju da Sarajevo nije baš najbolji izbor, s obzirom na to da se i u BiH u oktobru održavaju izbori na svim nivoima oko kojih ima još mnogo nedoumica, posebno kada je reč o izmenama Izbornog zakona. Mišljenja su i da je dolazak Erdogana "vetar u leđa" posustaloj Stranci demokratske akcije Bakira Izetbegovića, čija supruga je kandidovana za bošnjačkog člana Predsedništva u narednom izbornom ciklusu.

Bosna kao prćija

Politički analitičar Enver Kazaz izjavio je da Erdogan dolaskom u Sarajevo na neku vrstu predizbornog skupa pokazuje da BiH tretira "ne kao puko područje svog interesa, već kao neku vrstu potčinjene pokrajine današnje Turske, odnosno kao vlastitu prćiju"!
- Njegov cilj je da u BiH proširi svoju klerikalnu ideologiju i završi desekularizaciju bošnjačkog društvenog prostora. Drugi njegov važan cilj je da spase propalu politiku lidera SDA Bakira Izetbegovića i da promoviše Sebiju Izetbegović kao najperspektivniju tobožnju političku ličnost današnje raspale SDA - rekao je Kazaz za "Dnevnik avaz".
On ističe da je treći cilj Erdogana da preko leđa BiH i na štetu njenih građana otvori front prema EU i da iskoristi BiH kao sredstvo obračuna sa američkom i evropskom politikom.
- Na taj način Izetbegović je sebi dozvolio da BiH postane talac Erdoganove politike, a on istovremeno pokušava preko turskog predsednika ušićariti neku šačicu glasova. Niko nikad nije tako žrtvovao vlastitu zemlju i njene građane za račun tuđeg interesa - naglasio je Kazaz.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online