Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.05.2018.
19:25
Vestionline, Tanjug A

Erdogan "zapalio" Sarajevo: Alija mi ostavo Bosnu u amanet, rekao mi je...

Burno pozdravljen od više hiljada Turaka iz dijaspore u sarajevskoj Zetri i uz višeminutno skandiranje, turski predsednik, Redžep Tajip Erdogan, je pozvao sunarodnike na jedinstvo, na otpor "sramnim kampanjama" koje se u nekim evropskim zemljama vode protiv Turske, i poručio da je BiH, domaćin ovog skupa, na delu pokazala da je prava demokratska država.

Tanjug/AP
Svi Turci da se ujedine: Redžep Tajip Erdogan

- Mi smo danas u Sarajevu i BiH je pokazala na delu da je demokratska država za razliku od onih evropskih koje su pale na ispitu, a smatraju da su kolevka demokratije - poručio je Erdogan, kojem je masa gromoglasno skandirala njegovo ime i "Sultan, sultan".

Zahvalio je domaćinima, koji su omogućili u Sarajevu održavanje Šestog kongresa Unije turskih evropskih demokrata, učesnicima kongresa poželeo uspeh u radu.

Turski predsednik je istakao istinsko prijateljstvo i bratstvo Turske i BiH koje se, kako je rekao, pokazalo i danas i ponovo ispričao priču o tome da mu je prvi predsednik BiH Alija Izetbegović ostavio BiH u amanet.

- Rekao mi je Erdogane sinko, vi se pobrinite za ovo područje. Nikada Bosnu nismo smatrali drugim područjem. Bili smo i uvek ćemo biti uz BiH - rekao je Erdogan.

Tanjug/AP
Puna sarajevska Zetra

Za Evropu je rekao da nije "neko novo mesto", te da su tamo preci Turaka živeli pre hiljajdu godina, u vreme Osmanske države

- Nakon raspada osmanskog carstva povukli smo se u Trakiju, ali smo uvek bili na području Evrope - rekao je šef turske države i predsednik AK partije.

Istakao je da se u Evropi već rađaju "četvrta kolena" Turaka, koji pokušavaju da ostvare svoje snove u zemljama Evrope. Nekada smo ih, kazao je, nazivali "kurbetićima", a sada ih zovemo evropskim Turcima.

On je tursku dijasporu pozvao da se ujedine, jer samo ujedinjenim Turcima može biti lakše i istakao da ova vlast mora svoj narod ponovo da spoji sa prošlošću.

- Vi ste evropski Turci i vi na tom putu imate zadatak - rekao je Erdogan, koji je dijasporu pozvao da obavezno uzmu državljanstva u državama u kojima žive, te poručio da je turska država razvila formule koje će im omogućiti da uzimanjem državljanstva ne gube prava u državi matici.

Poručio im je da čuvaju svoju veru i svoj jezik.

Pozvao ih je i da obrazuju svoju decu tako da znaju turski, ali, kako je rekao, i nemački i engleski i bosanski.

Tanjug/AP
Vijore se turske zastave

Govoreći o mnogim pogodnostima kojima je turska država pribegla kako bi omogućila lagodniji život turskoj dijaspori i bolju komunikaciju sa državom maticom, Erdogan je rekao da "ako Bog da nijedna evropska država neće ostati bez predstavništva, ili ambasade Turske".

- Vi imate pravo glasa, a mi smo omogućili da možete to pravo da iskoristite u svim predstavništvima, ambasadama, pa i graničnim prelazima - rekao je.

Posebno se obratio i mladima u turskoj disjapori istakavši da je u planu veliki broj projekata koji će im omogućiti da uče maternji jezik u okviru redovnog sistema obrazovanja, a nevo je i da su smanjene kazne za turske državljane zbog nesluženja vojske sa 4.000 na 1.000 evra.

Erdogan je svoje sunarodnike pozvao da ne nasedaju na prljavu propaganda medija u zemljama u kojima žive, a koja se vodi protiv njega lično i protiv turske države. Obećao je da će učiniti napor da se poboljša i medijska situacija, a penzionerima u zemljama Zapada je rekao da će po povratku u Tursku moći da nastave da rade.

Pripadnicima policije u drugim zemljama koji ne dozvoljavaju isticanje turske zastve, nazvao je bestidnicima i pozvao dijasporu da bude svesna, kako je rekao, svih "igara i zamki".

Tanjug/AP
Bakir Izetbegović i Redžep Tajip Erdogan

- Ujedinite se bez obzira na različitosti, jer od toga ćemo svi imati koristi. Ako ste u malim grupama gaziće vaša pravo, a ako se ujedinite i oni će se  ponašati drugačije - rekao je.

- Parlamenti pojedinih evropskih država pokazuju izrazito neprijateljstvo prema našoj državi i mi to moramo da osujetimo. U državama u kojima živite aktivno učestvujte u političkim partijama, da u njima ne budu turski izdajnici, već vi - kazao je i dodao da je u zajedništvu milost, u podeli zlo.

- Ako se držimo ovga put će nam biti otvoren. Nije bitno ko je Turčin, Kurd ili Čerkez. I u prošlosti smo bili zajedno, a u budućnosti imamo zajednički cilj - poručio je Erdogan.

On je predstojeće vanredne izbore u Turskoj nazvao istorijskim, jer će, kako je rekao, na njima biti određena budućnost Turske za naredni vek. Podsetio je i na pokušaj puča, istakavši da Turska nije "pognula glavu", te da Turci to čine samo pred Bogom i da će tako biti i ubuduće.

Erdogan je obraćanje dijaspori u Sarajevu završio, kao je rekao, tradicionalnim pozdravom: - - ---

- Jedan narod, jedan barjak i jedna država. Nek vam je srećan put.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online