Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.04.2018.
02:00
M. Đorđević - Vesti A

Titov "Galeb" mira i razdora (6): Podobna krvna grupa

Na sastanku sa najvišim zvaničnicima zaduženim za bezbednost 4. januara 1961. utvrđen je konačan dan polaska i ceo kalendar Titovog putovanja po Africi u tančine. Njegov ađutant general Milan Žeželj zapisuje u beležnicu da na put, osim pištolja i boksera, treba poneti i aparate za merenje radioaktivnih padavina!

EPA/Fehim Demir
Josip Broz Tito

Centar veze na brodu

Brod "Galeb" je određen za centar veze, što znači da će biti u stalnoj vezi sa Beogradom i ambasadama FNRJ u UAR, Tunisu, Maroku, Konakriju, Monroviji, Akri, Lomeu, Togu, a možda i sa Dakarom, Bamakom, piše Žeželj. Pukovnika Luku Božovića, načelnika Odeljenja bezbednosti Garde, Žeželj je uputio da tesno sarađuje sa Boškom Vidakovićem, opunomoćenim ministrom DSIP, pošto će on biti odgovoran po svim organizacionim pitanjima Titove posete Africi. Žeželj je Božoviću rekao da će i on biti putnik, i napomenuo mu:

- Odmah kontaktiraj tamošnje organe bezbednosti. Imaj u vidu da će se program (Titove posete) isključivo odvijati prema onome kako ga (naša) bezbednost odobri... Bezbednost neće dozvoliti nikakvu dopunu, menjanje ili bilo šta drugo što bi uticalo na sigurnost, red i normalno funkcionisanje poslova...

Zatim je skrenuo pažnju Božoviću da prilikom izrade planova obezbeđenja obavezno jugoslovenska služba bezbednosti "podvrgne očima" svaki objekat koji će koristiti, luke u koje lađe budu pristajale, puteve i ulice kojima će se kretati Titovi automobili, aerodrome gde njegovi avioni budu sletali. Predviđeno je i da jednim od pratećih aviona na put krenu i po jedan novinar "Borbe", "Politike", Radio-Beograda i Tanjuga.

Na svojim brojnim putovanjima Josip Broz je čuvan ne samo od atentata, nego doslovno svega što je moglo da mu ugrozi zdravlje i život. "Jedan od najosetljivijih problema je što naši lekari još ne poznaju afričku medicinu", obraća se Žeželj trojici Titovih lekara, i nastavlja: "Zato prionuti da se dobiju osnovni podaci o raznim bolestima kojih, kako izgleda, ima mnogo baš u zemljama koje ćemo posetiti. Određuje se general major Isidor Papo za glavnog hirurga na celom putu, a za internistu drug profesor Radivoje Berović".

Naoružani do zuba

Mate Jerković, komandant Jugoslovenske ratne mornarice, zadužen pre svega da "Galeb" zbog nekog kvara na dugom putu iznenada ne stane nasred pučine, obaveštava generala Milana Žeželja strogo poverljivom informacijom i da su "lađe Združenog odreda JRM popunjene i sa 600 granata za topove od 127 milimetara, 1.200 zrna za oruđa od 120 milimetara, 1.502 granate od 60 i 14.600 granata od 40 milimetara, 128 dubinskih i 48 perkusionih bombi za jež, kao i 7.800 metaka od 20 milimetara.

U splitsku luku dovezeni su i automobili kojim će se Josip Broz voziti po afričkim zemljama: rols-rojs kabriolet, zatvoreni kadilak, blindirani pakard, dve nove zastave 2100 i još jedno specijalno vozilo za prevoz Maršalove odeće, takozvanu malu garderobu. Komanda vazduhoplovstva je preuredila unutrašnjost i dva aviona, po ugledu na "najreprezentativnije putničke avione raznih kompanija", da bi se našli pri ruci Brozu u Africi, a pažljivo su određene i stjuardese, koje su dobile zimsku i letnju uniformu

U direktivama se navodi da svi putnici oko 1.500 za Afriku moraju da se propisno vakcinišu protiv boginja, žute groznice, tifusa, paratifusa i kolere i da se obezbedi dovoljna količina antibiotika i drugih lekarija ne samo za bolnice "Galeba", "Lovćena" i tri razarača, nego i za priručne svrhe, posle iskrcavanja sa Brozove ploveće rezidencije, s tim da "sanitetski materijal, predviđen da se nosi po unutrašnjosti zemalja koje obilaze, mora da bude u lako prenosivim tašnama i koferima, ali bez veće upadljivosti".

Mislilo se na sve, i pa i na to, da u posadi i pratnji bude i "dovoljan broj onih s istom krvnom grupom" kao Maršal. "Zarazne slučajeve sve prebaciti na brod 'Lovćen', koji tretirati kao centralnu bolnicu eskadre. Svaki, ma najmanje sumnjivi slučaj koji se pojavi na 'Galebu' ili razaračima odmah prebacivati na 'Lovćen'.

Briga za državnu kasu

Da ne bi došlo do arčenja državnog novca, general Žeželj je ostavio i pismeno upozorenje. Kabinet predsednika Republike bi trebalo da preuzme odgovornost za novac i stvari za poklone, a Direkcija da obezbeđuje tehničke i materijalne potrebe, dnevnice i slično, i da za svaki izdatak Žeželju podnosi referat i odobrenje za potpis. "Vozimo ogromnu količinu raznih artikala i robe", napominje on.

"Napraviti spisak svih sanduka i bagaža, kako Kabineta, tako i Direkcije. Izmeriti zapreminu, i na osnovu svega dobijenog tražiti od inspektora specijalnih vozova da na vreme obezbedi potreban broj vagona za prebacivanje (robe i artikala) do brodova.

Za ove potrebe formirati posebnu kompoziciju kojom noću prebaciti do određene luke, gde "Galeb" bude vezan. Zato još sada predvideti poverljivio ljudstvo koje će pratiti stvari - vagone i ukrcati na brodove pod kontrolom druga Gavre Dotlića."

Sa komandom ratne mornarice videti da se prebacivanje bolesnika sa broda na brod obezbede odgovarajuće korpe i konopac pomoću kojih obavljati prebacivanje", napomenuo je Žeželj. Nije samo ovo bila jedna od preventivnih mera da se Tito ne razboli prilikom susreta sa zaraženim članom posade, delegacije ili brojne pratnje.

Drastične mere

U prevenciju je išlo i to da niko bez dozvole lekara nije smeo da se ukrcava na brodove, a ukoliko bude izuzetaka, odluku o tome, pre svega, donosi bezbednost. Za izlazne dozvole sa brodova takođe su predviđene stroge kontrole, a išlo se i na to da svako ko iz bilo kog razloga napušta lađe Združenog odreda mora u džepu ili tašni da ima malu apoteku.

Sa Brozovim generalnim sekretarom Leo Matesom rešena su i pitanja pasoša i viza, propagandnog materijala, planova polaska i dolaska u zemlje, programi boravka, odlasci novinara. Kabinet je bio je u toku i u vezi sa ukrcavanjem ogromnog tereta iz voza u skladišta i magacine "Lovćena" koji je, po direktivama Brozove službe bezbednosti, isključivo ukrcavan po mraku!

Drastična mera bezbednosti bila je i ta, da čak i neki iz Brozove pratnje nisu mogli dobiti pasoš, nego "pasoše dati onima koji ih moraju imati, a svima drugima pripremiti i poneti službene pasoše".

Sutra - Titov "Galeb" mira i razdora (7): Šef na putu, država u haosu

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online