Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 27.04.2018.
20:35
Vestionline, dw.com A

"Dudaković jednima heroj, drugima zločinac"

Hapšenje Atifa Dudakovića i još 12 osoba pod optužbom za teške ratne zločine izazvalo je podeljene reakcije u BiH, piše "Dojče vele" navodeći da je u odbranu Dudakovića ustao čak i bosanski premijer, dok se u Banjaluci pitaju što nije uhapšen odavno.

youtube.com/Bosnian Kingdom
Premijer stao na njegovu stranu: Atif Dudaković

"Ratni zločini koji su predmet istrage odnose se na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti, sa područja Zapadnokrajiških opština, tokom 1995. godine, kao i ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, pripadnika Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, tokom 1994. godine", navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Govoreći na konferenciji za novinare u Banjaluci, Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje rata Vlade Republike Srpske pozdravio je hapšenja i naglasio da očekuje brzo podizanje optužnice protiv Dudakovića i ostalih. Kojić smatra da je predmet protiv Dudakovića "toliko cvrst da ne može nijedna odbrana, nijedan advokat da ga obori", te apelovao na pravosude "da se vodi pravdom i pravičnošću".

- Ovo je od osnivanja pravosudnih institucija na nivou BiH najveći predmet po obimu zločina i po funkcijama koje su obavljala osumnjičena lica-  izjavio je Kojić. Pojasnio je da se optužbe odnose na period od 13. septembra 1995. do 10. oktobra 1995. godine, te da obuhvata ubistvo 256 osoba. "Ovde se nikako ne radi o sporadičnim incidentima, već o organizovanom i sistematičnom i planskom ubijanju zarobljenika, a što je vidljivo iz dokumentacije, izjava svedoka i video-materijala."

- On (Dudaković, prim. red.) je vršio egzekucije na deset lokacija i za to postoje dokazi i originalni video-materijali koje je Republički centar dostavio postupajućem tužiocu - rekao je Kojić te pojasnio da se radi o "više od 8.000 stranica dokazne dokumentacije".

- To je dobra vest da su konačno uhapšeni, bar dok su još živi - kaže za "Dojče vele" Božica Živković-Rajilić, predsednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske. "Trebalo je to uraditi pre petnaest i više godina. Opet, nadam se da će Tužilaštvo koje je podiglo optužnicu imati pravedno suđenje, da to hapšenje neće biti samo cirkus za medije."

Ona smatra da su Dudaković i pripadnici Petog korpusa kojim je komandovao, počinili "veliko zlo srpskom narodu". "General Dudaković je bio odgovoran za područe Bihaća, sa kojeg danas imamo brojne raseljene ljude, odnosno proterane iz svojih kuća... silovane žene koje su danas naseljene na području Banjaluke, Gradiške, Laktaša, koje svedoče o tim zločinima. Popaljena im je imovina, izginuli su brojni ljudi."

- Znači veliko zlo i traume su načinili srpskom narodu, o čemu svedoče i snimci za javnost, pa kad se na snimcima vidi šta su radili, možete zamisliti šta se tek dešavalo iza kamere, šta je bilo sakriveno, da ih niko ne gleda šta rade u svom divljaštvu - dodaje Živković-Rajilic.

U Sarajevu, pak, mnogi negoduju zbog hapšenja pripadnika Petog korpusa. Putem Federalne novinske agencije (Fena) oglasio se predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić koji ističe da je "neprihvatljiv pokušaj ponižavanja bivših pripadnika Petog korpusa".

- Pritvaranje onih koji su celo vreme bili dostupni nadležnim tužilačkim i policijskim telima i redovno se odazivali na sve pozive, prerasta u zabrinjavajucu tendenciju i prepoznatljivu nameru izjednačavanja onih koji su izvršili agresiju na nezavisnu državu BiH i onih koji su branili goloruke civile i teritorijalni integritet i suverenitet BiH - izjavio je Zvizdić.

Fadila Memičević, predsednica Društva za ugrožene narode BiH u Sarajevu, kaže da nije iznenadena hapšenjima. "To je bilo očekivano. Odavno se špekuliše sa tim izjednačavanjem zločinaca i žrtava i za mene je stvarno originalni primjer da, u stvari, oni koji su branili BiH postaju najveće žrtve i bivaju proglašeni zločincima - navodi Memićević za "Dojče vele".

Dodaje da se radi o matrici već isprobanoj u Tribunalu u Hagu gde je, kako tvrdi, još od bivše glavne tužiteljke Karle del Ponte počela "relativizacija i izjednačavanje zločinaca i žrtava".

- Iskreno se nadam da ce Dudaković i drugi uhapšeni imati dobre advokate i dokazati svoju nevinost, jer nije isto ako se zločin počini u odbrani BiH i ako se zločin počini zato što ste imali strategiju da izvršite agresiju na jednu zemlju - zaključuje Memićević.

Hamdija Abdić zvani Tigar, bivši zapovednik 502. brdske brigade Petog korpusa, blizak Dudakovićev saradnik, smatra da je Dudaković "ciljani slučaj". On za Dojče vele kaže da su se na njemu izmenila tri tužioca koja mu nisu mogla ništa naći, a sad pokušava i četvrti.

On ne zna šta se dešava, ali tvrdi da je spreman "staviti glavu na panj da je Dudaković čist".

- Znam da je to častan čovek, međutim, Peti korpus je cilj, jer Peti korpus nije imao ni logora, nije imao streljanja, nije imao ništa, već je bio svetla tačka Armije BiH", tvrdi Abdić.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online